петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  402 прочитания

  ЕК предлага правилата за дефицита и дълга да останат отменени до 2023

  Фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, заяви зам.-пред. на Еврокомисията Валдис Домбровскис
  04 март 2021, 10:13 a+ a- a

  Правилата за лимита на дълга и дефицита на страните членки в ЕС трябва да останат отменени до края на 2022, тъй като пандемията от коронавируса продължава да задушава икономиката, препоръча Европейската комисия, цитирана от AFP.

  В съобщението на ЕК се посочва, че фискалната политика следва да остане гъвкава и да се адаптира към променящата се ситуация. С него се предупреждава да не се допуска преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа, която следва да се запази през тази и следващата година. Предвижда се, че след като рисковете за здравето намалеят, фискалните мерки следва постепенно да се ориентират към по-целенасочени и ориентирани към бъдещето мерки, които насърчават стабилно и устойчиво възстановяване, и че при фискалните политики следва да се отчита въздействието на Механизма за възстановяване и устойчивост. И накрая, при изготвянето на фискалните политики следва да отчита силата на възстановяването и съображенията за фискална устойчивост.

  ЕК спря прилагането на правилата през март 2020, след като държавите членки изпаднаха в най-дълбоката рецесия от Втората световна война.

  Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, заяви: "Пандемията продължава да вреди на поминъка на хората и на икономиката като цяло. За да смекчим отражението ѝ и да насърчим стабилно и устойчиво възстановяване, нашето ясно послание е, че фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Въз основа на текущите показатели общата клауза за дерогация ще остане активна през 2022  и ще бъде дезактивирана през 2023. Държавите членки следва да се възползват максимално от Механизма за възстановяване и устойчивост, тъй като това им дава уникална възможност да подкрепят икономиките си, без да обременяват публичните финанси. Своевременните, временни и целенасочени мерки ще позволят плавно връщане към устойчиви бюджети в средносрочен план".

  Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката, заяви: "Решението ни от миналия март да активираме общата клауза за дерогация беше признание за сериозността на кризата. Това беше и израз на решимостта ни да предприемем всички необходими стъпки да се справим с пандемията и да подкрепим работните места и предприятията. Една година по-късно битката срещу COVID-19 все още не е спечелена и трябва да гарантираме, че няма да повторим грешките от преди десетилетие, като оттеглим подкрепата твърде бързо. Ясно е, че за 2022 все още ще е необходима фискална подкрепа: по-добре е да сгрешим, правейки твърде много, отколкото твърде малко. В същото време фискалните политики следва да бъдат диференцирани в зависимост от темпа на възстановяване на всяка държава и съответната ѝ фискална ситуация. От решаващо значение е, че със започването на финансирането от Next Generation EU правителствата следва да гарантират, че националните разходи за инвестиции се запазват и укрепват чрез безвъзмездни средства от ЕС".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година