петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  672 прочитания

  Щабът препоръчва предприемане на регионални мерки

  Причината е, че има голяма разлика в заболеваемостта в различните региони на страната
  04 март 2021, 10:52 a+ a- a

  В последната седмица се наблюдава тенденция за плавно покачване на заболяемостта и заетостта в лечебните заведения. Това съобщи по време на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той каза още, че се наблюдава една добра тенденция – излекуваните са повече от новозаболелите и щабът ще я наблюдава внимателно – дали ще продължи и занапред.

  Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи на ковид в страната е 48%, а заетостта на интензивните легла е 57% съобщи още здравният министър. Заетостта не се увеличава дифузно (навсякъде), а регионално, което е и причината НОЩ и МЗ да препоръчат локален подход за въвеждане на противоепидемичните мерки.

  Здравният министър отново обясни, че нарастващите числа се дължат основно на т.нар. „британски вариант“ на коронавируса в страната ни.

  Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост в България в момента е 285 на 100 000, което ни отрежда 18-о място в ЕС и 5-о на Балканите. Има огромна разлика в показателите между различните региони. Така например заболяемостта в Кюстендил е 487 на 100 000 души население, а в Търговище – 26 на 100 000.

  Регионалният щаб в Бургас отменя плановия прием в болниците, а здравният министър препоръча на регионалните щабове в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да предприемат мерки на локално ниво.

  Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ, обясни, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е на финален етап в оценката си на ваксината на производителя „Янсен“ (Johnson&Johnson) и се очаква доставките да започнат от месец април.

  За препаратите на Curevac и Novavax (първата антигенна ваксина) са в продължаващ процес на преглед.

  Освен това ЕМА е публикувала инструкции към производителите на ваксини, които те да следват в клиничните изследвания, касаещи ваксини за нови варианти на коронавируса. 

  По отношение на руската ваксина „Спутник V“, Кирилов съобщи, че се очаква днес ЕМА да публикува информация за началото на процеса по официална оценка на документацията на тази ваксина. Не е ясно колко ще продължи този предварителен преглед, но България има готовност, ако ЕМА я одобри, да се прилага у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 8 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 11 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година