понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1124 прочитания

  Фирмите в ЕС ще трябва да информират за заплатите си в обявите за работа

  Работниците, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат компенсация, гласят нови предложения на Европейската комисия
  04 март 2021, 16:43 a+ a- a

  Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд.

  В предложението се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащанато и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. С предложението също така се укрепват инструментите, позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие.

  Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заяви: "Равният труд заслужава равно заплащане. За постигането на равно заплащане на мъжете и жените имаме нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят, дали работодателите им ги третират справедливо. Когато това не е така, те трябва да разполагат с правомощия да се борят и да получат това, което заслужават".

  Зам.-пред. на ЕК, отговарящ по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, заяви: "Искаме да дадем възможност на търсещите работа лица да изискват справедливо заплащане и да познават и предавяват правата си. Ето защо работодателите трябва да станат също така по-прозрачни по отношение на своите политики за заплащане. Стига вече двойни стандарти и извинения".

  Законодателното предложение е насочено върху два основни елемента на равно заплащане на мъжете и жените: мерки за гарантиране на прозрачност в заплащането за работници и работодатели, както и по-добър достъп до правосъдие за жертвите на дискриминация при заплащането.

  Мерки за прозрачност в заплащането:

  - Прозрачност в заплащането за търсещи работа лица - в обявлението за свободно работно място или преди интервюто за работа работодателите ще трябва да предоставят информация относно първоначалното ниво на заплащане или неговия диапазон. Работодателите няма да имат право да питат потенциални работници относно заплащането, което са получавали на предишната им работа.

  - Право на информация за работниците - работниците ще имат право да поискат информация от своя работодател относно индивидуалното им ниво на заплащане и средните нива на заплащане с разбивка по пол за категориите работници, които полагат равен труд или труд с равна стойност.

  - Докладване относно разлики в заплащането на мъжете и жените - работодателите с най-малко 250 работници трябва да публикуват информация относно разликите в заплащането на жените и мъжете работници в тяхната организация. За вътрешни цели те трябва също така да предоставят информация относно разликите в заплащането на жените и мъжете работници по категории работници, полагащи равен труд или труд с равна стойност.

  - Съвместна оценка на заплащането - когато докладването разкрие разлики в заплащането на жените и мъжете от поне 5% и когато работодателят не може да обоснове разликата въз основа на обективни и неутрални по отношение на пола фактори, работодателите ще трябва да извършат оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците.

  По-добър достъп до правосъдие за жертвите на дискриминация при заплащането:

  - Компенсация за работниците - работниците, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат компенсация, включително пълно възстановяване на заплащането със задна дата и свързани с него премии или плащания в натура.

  - Тежестта на доказване е върху работодателя - тежестта на доказване, че няма дискриминация при заплащането, е под подразбиране върху работодателя, а не върху работника.

  - Санкциите включват глоби - държавите членки следва да определят конкретни санкции за нарушения на правилото за равно заплащане, включително минимално ниво на глобите.

  - Органите по равнопоставеността и представителите на работниците могат да предприемат действия по съдебни и административни производства от името на работниците, както и да предявяват колективни искове във връзка с равно заплащане.

  Годишните разходи за работодателите във връзка с докладването относно заплащането се оценяват между 379 евро и 890 евро или за дружества с повече от 250 работници.

  Днешното предложение предстои да бъде внесено в Европейския парламент и Съвета за одобрение. След като бъде приета, държавите членки ще разполагат с период от две години, за да транспонират директивата в националното си законодателство и да съобщят на Комисията съответните текстове. Комисията ще извърши оценка на предложената директива след осем години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  преди 39 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 1 час
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 2 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година