петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  390 прочитания

  Мария Габриел обяви нова инициатива в подкрепа на повече жени лидери в технологиите

  WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа
  08 март 2021, 15:04 a+ a- a

  На днешния Международен ден на жените българският еврокомисар Мария Габриел обяви новата си инициатива Women TechEU на събитие в Брюксел, което организира с Европейския съвет по иновациите.

  "В Европа 41% от учените и инженерите са жени. Три четвърти от стартиращите предприятия в Европа са основани от мъже, докато едва 8% са основани от жени, които получават само 1,7% от общите инвестиции в стартъпи през 2020. Освен това 20,4% от жените на възраст над 35 години заемат по-ниски позиции в кариерното развитие, в сравнение със само 5.9% при мъжете. С инициативата Women TechEU искам да предоставим на жените възможности да градят кариера в сферата на предприемачеството в областта на новите технологии“. Това заяви Мария Габриел при откриване на днешното събитие.

  Инициативата WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа. Тя е насочена към иновативни стартъпи, основани от жени, заемащи висша ръководна длъжност като главен изпълнителен директор или равностойна длъжност в дружеството към момента на подаване на предложението за кандидатстване.

  „Подкрепата, която ще предоставим на бенефициентите на Women TechEU, се състои от три основни компонента. На първо място, това е финансова подкрепа за дружеството под формата на безвъзмездна финансова помощ в размер на 75000 EUR в подкрепа на дейности като актуализиране на бизнес модела, бизнес плана и стратегията за растеж, намиране на партньори и инвеститори или валидиране на пазара. Вторият компонент е менторска програма от Европейския иновационен съвет в рамките на новата „Програма за лидерство на жените“. Тя включва специални действия за изграждане на мрежи и популяризиране. И третият компонент, това е възможността за участие в дейности, организирани от програма InvestEU и инициативата Enterprise Europe Network (EEN). В края на финансирания проект и след приключване на програмата за лидерство жените бенефициенти ще представят резултатите от схемата, за да дадат видимост на своето дружество и да привлекат допълнително финансиране“, обясни българският еврокомисар.

  По инициатива на Мария Габриел Европейският съвет по иновациите прилага целенасочена пилотна мярка в рамките на пилотната схема „Ускорител“ - поне 25% от допуснатите на интервю стартъпи и малки и средни предприятия да бъдат ръководени от жени. По този начин само за 5 месеца процентът на дружествата, ръководени от жени, които получават финансиране от ЕСИ, бе увеличен от 8% на 29%. Успехът на мярката ще бъде надграден, като през 2021 този праг ще бъде увеличен на 40%.

  „Ще обявим първата покана за представяне на предложения по време на Европейските дни за научни изследвания и иновации (23-24 юни). Ще осигурим подкрепа за 50 стартиращи предприятия, ръководени от жени, в областта на новите технологии. Имаме невероятен брой вдъхновяващи жени новатори в Европа. Днес искам да призова за участие в програмата ни за менторство новатори, технологични експерти, научни изследователи, инвеститори. Разчитам на техния талант, опит и ангажираност, за да превърнем тази програма в успешна", коментира още Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 8 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 9 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 11 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година