събота, 22 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2882 прочитания

  Кои са факторите за инвестиции в имоти?

  Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager и лектор във Finance Academy, разказва пред Economy.bg
  15 март 2021, 12:35 a+ a- a

  Борис Павлов е изпълнителен директор на Flat Manager, компания за управление и инвестиции в недвижими имоти, която той основава през 2017г. Преди това Борис работи за Международна инвестиционна банка в Париж, Ню Йорк и Лондон. Притежава две бакалавърски и две магистърски степени от френски, британски и американски университети по специалностите „Икономика“, „Финанси“ и „Право“. Борис е един от лекторите в най-новия образователен проект в България – Finance Academy, където води курсове за анализ и инвестиции в недвижими имоти и бизнес планиране и стратегии.

  Пазарът на недвижими имоти съществува от векове и благодарение на историята разполагаме с богата информация за неговите тенденции и взаимовръзки, които ни позволяват да формулираме основните фактори за успешни инвестиции. Тези фактори са валидирани от миналото и са непреходни.

  Фактор 1: Цикличност на пазара
  Дългата история на пазара на недвижими имоти ни позволява да идентифицираме определени фази, които формират цикли със средна продължителност от 18 години. Правилното разпознаване на фазите е добър начин да предвидим какво следва от макроперспектива. 

  Фаза 1: Възстановяване. Този етап настъпва след рецесия и представлява плахо съживяване на пазара. Заетостта на жилищата се увеличава, а някои от тях се наемат и на по-високи цени. Цените на имотите започват да се покачват, което води до активизация на инвеститори в ново строителство. 

  Фаза 2: Експанзия. Тази фаза се характеризира с „бум“ на пазара – силно търсене, съществено покачване на наемите и цените на имотите, много ново строителство, а към края на фазата се постига баланс между търсенето и предлагането. Най-добрият момент за продажба на имот е именно в залеза на експанзията. 

  Фаза 3: Хиперпредлагане. Увеличеното търсене по време на експанзията е било причина много инвеститори да финансират изграждането на нови сгради. Тези сгради вече са завършени, което значително увеличава предлагането за сметка на търсенето. Заетостта намалява и това води до спад в цените на наемите и на самите имоти. 

  Фаза 4: Рецесия. Спадът на цените и големият брой празни жилища водят до рецесия на пазара. Рецесията се характеризира с несигурност, нисък брой сделки и стагнация в новото строителство. Нейният край маркира най-добрата възможност за закупуването на инвестиционен имот. 

  В момента се намираме между фаза 2 и 3 – пазарът все още е благоприятен за купувачи и продавачи. През 2020 г. взаимодействието между търсене и предлагане приличаше повече на танго, отколкото на икономическа причинно-следствена връзка. Най-вероятният ефект на Covid-19 върху цикъла на пазара на недвижими имоти е по-скоро положителен – забавяне и отрезвяване непосредствено преди фаза 3

  Фактор 2: Лихвен процент
  Икономическите последици от пандемията накараха централните банки да държат лихвените проценти до най-ниските им нива. Експанзивната монетарна политика обаче не може да продължава вечно, тъй като води до инфлация.

  Връзката между лихвените проценти и инфлацията е видна и на пазара на недвижими имоти. За сравнение, през 2008 г., непосредствено преди рецесията на пазара, лихвите по жилищните кредити в България достигат близо 10%, а сега при определени условия може да се вземе кредит на 3%. Инвестиция в жилищен имот в София генерира около 5% доходност, т.е. може да се реализира „печалба“ от 2%, финансирайки покупката с кредит. Лихвите по депозити в банки са около 0%, което прави покупката на имот много по-рентабилна инвестиция. 

  Съществуват и други непреходни икономически фактори, които оказват влияние върху пазара – БВП, безработица, урбанизация и т.н. Курсът „Анализи и инвестиции в недвижими имоти“ във Finance Academy разглежда в детайли всички тях, цикъла на пазара и анализа на самата инвестиция. 

  Фактор 3: Цената на инвестиционен имот е сбор от дисконтирани парични потоци
  Вероятно най-често срещаната грешка е третирането на имота като дом, а не актив или като комбинация от двете. Често купувачите избягват имоти на партерен етаж и без паркомясто, но с изключителна локация в центъра. Не се разглежда възможността за отдаването под наем краткосрочно. Максимата, че трите най-важни фактора за всеки имот са „локация, локация, локация“ също подвежда купувачите – плащат висока премия за локация, която може и да не генерира необходимия приход за една добра инвестиция. 

  Фактор 4: Лична покупателна способност и цели
  В курса, посветен на недвижими имоти във Finance Academy, се отделя много време в създаването на модел за оценка на инвестиция спрямо възможностите и целите на купувача. За целта ни помагат генералните методи за инвестирането в недвижим имот. 

  В четирите изложени фактора при инвестиции в имоти има немалко похвати, които звучат модерно, а съществуват от векове. Със свободата да купуваме имоти идва и отговорността да анализираме непреходните фактори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  МОН: Учениците ще почиват 5 дни преди втория срок
  Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022
  преди 22 часа
  Увеличава се делът на жените-предприемачи в България
  Процентът на фалиралите предприятия, създадени и управлявани от мъже, е значително по-голям, показва проучване
  преди 22 часа
  преди 1 ден
  Проучване: Продажбите в социалните мрежи ще достигнат 1,2 трлн. долара до 2025
  Глобалната търговия в социалните мрежи се очаква да нарасне тройно по-бързо от традиционната електронна търговия до 2025, сочи изследване на Accenture
  преди 1 ден
  ЕП прие проект за регулиране на цифровите платформи
  Той включва мерки за борба с незаконните продукти, услуги и съдържание онлайн, включително ясно определени процедури за тяхното премахване