неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7308 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?

  За професията и възможностите разказва Тома Бусаров, главен софтуерен архитект в софийския офис на компанията
  25 март 2021, 17:00 a+ a- a

  Тома Бусаров, главен софтуерен архитект във Форт България

  Тома Бусаров е главен софтуерен архитект в технологичната компания Fourth България, специализирана в разработката на интегрирани софтуерни решения за управление в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Завършил е Технически университет – София, магистър „Компютърни системи“.

  Професионалният си път стартира още по време на следването като програмист на embedded софтуер в малка фирма. Оттогава разработва софтуер, като преминава през няколко компании и най-различни роли в индустрията – програмист, лидер на екип, началник по сигурността, проектант на решения, продуктов мениджър и архитект. Във Форт започва работа през 2016 г. като софтуерен архитект, а от края на 2018 г. поема ролята на главен архитект на компанията.

  Свързахме се с Тома, за да ни разкаже повече за работата си. За какво отговаря, какви умения и качества са нужни, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Като главен архитект съм отговорен за общата архитектурна стратегия на продуктите на компанията и ръководя малък екип от изключително способни архитекти. Всеки от екипа има за фокус определена област от продуктовото портфолио - проектира нови решения в тази област и работи с екипите, които ги реализират. Цялостният процес е доста комплексен и включва запознаване с нови технологии, търсене на най-подходящото решение, уточняване на бизнес изисквания, помощ и съвет при специфични проблеми, водене на вътрешни обучения и други. По отношение на архитектурната стратегия, като екип водим няколко инициативи, създаваме общи принципи и рамка, в която екипите да могат да създават нови функционалности без наше директно участие. Общо взето, не щадим усилията си, като имаме една цел: да направим продуктите на компанията по-добри във всяко едно отношение.

  Как типично протича един работен ден?
  Основната част от деня е винаги различна и с много динамика. Задължително си отделям време да прегледам електронната поща и отговоря на писмата, които го изискват. От началото на пандемията с екипа имаме кратка среща почти всяка сутрин, която използваме за споделяне на проблеми, решения, следващи стъпки или просто обсъждане на новости в нашата област. Това ни помага да запазим добра връзка при налагащата се продължителна работа от вкъщи. Останалата част от деня преминава в срещи и дискусии с хора от екипите, от продуктовата ни организация, мениджъри на различни нива. Между срещите си отделям периоди, в които се съсредоточавам и върша техническа работа – изпитване на нови технологии, създаване на диаграми и документация.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Софтуерните архитекти трябва да притежават уникална комбинация от умения – технически, комуникативни, организационни, и не на последно място, разбиране на бизнес нуждите. Поради това такива хора трудно се намират и трябва време, за да станат наистина успешни в работата. Много често архитектите са свързващо звено между бизнес хората (продажби, клиенти, поддръжка, продуктови мениджъри) и техническите екипи. От голяма важност е архитектът да умее да комуникира по начин, разбираем за всеки от тях, без да губи представа за цялостния проект или стратегия. Броят на хората, с които се налага да комуникираме, е много голям, като трябва да се отчитат и културните различия, тъй като имаме офиси на няколко континента.

  За главен архитект към всичко това се прибавя и нуждата от малко повече организационни и ръководни умения, тъй като в екипа работят професионалисти с много голям опит и познания.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Аз винаги съм се възхищавал на хората, които казват че всеки ден си отделят по малко време в което се образоват, но при мен не е така. Практически, аз уча постоянно - от колегите, докато разучавам нещо ново или търсейки решение на специфичен проблем. Ако обаче нещо ме заинтригува много, тогава най-често прекарвам голяма част от свободното си време, за да го усвоя или поне да разбера за какви проблеми е подходящо решение. От друга страна, темпът на развитие на технологиите е изключително висок и има безкрайно количество информация, но с колегите от екипа заедно следим новите тенденции – четем книги, публикации, посещаваме конференции и т.н. Разбира се, всеки професионалист трябва да избере област, в която да поддържа актуални знания, защото покриването на широк спектър е почти невъзможно.

  Какви са възможностите за развитие?
  За моята позиция възможностите за развитие в йерархично отношение не са големи – директният ми мениджър е нашият CTO. И това е нормално, защото позицията архитект по принцип е най-високата стъпка в техническите роли. От друга страна, в хоризонтална посока възможностите са практически неограничени: във всяка компания може да се намери нещо, което може да бъде подобрено и чака някой да се заеме с това. Добрите идеи могат да се разраснат и да се превърнат в големи инициативи, засягайки цялата компания. Например, аз лично съм непримирим по отношение на ефективността и вече имаме няколко инициативи в това отношение: за унифициране на инженерните инструменти, подобрение на процесите по доставка на софтуер, по-голяма автоматизация.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Много хора си представят, че за да бъдеш софтуерен архитект е достатъчно да имаш само отлични технически умения. И в действителност има фирми, в които ролята е дефинирана точно като старши програмист или старши системен администратор. Но техническите умения са само една част от това да бъдеш архитект, за останалото е нужна комбинация от множество умения и то приложени така, че да се внесе яснота във всяка една ситуация.

  Работата ни често включва даване на съвети в различни ситуации и това често се смята за лесна работа (особено в България). Истинско предизвикателство е да дадеш съвет по такъв начин, че хората отсреща да се вслушат – за да си по-успешен в това помагат опитът, търпението и уважението.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Чета книги и те много често са свързани с областта на моята работа, но също така продължавам да се интересувам от автомобили, следя активно шампионата във Формула 1. Времето след края на работния ден посвещавам на семейството си – стремя се да прекарвам повече време със синa ми като се разхождаме или посещаваме исторически места. Срещите с познати и приятели много ме зареждат, но за съжаление в условията на пандемия са доста ограничени.  

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Fourth Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ:

  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева