сряда, 27 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3414 прочитания

  Българин е новият продуктов директор на американската ИТ компания AtScale

  Петър Стайков ще отговаря за развитието на продукта в трите офиса на организацията в София, Бостън и Калифорния
  29 март 2021, 09:08 a+ a- a

  Петър Стайков е бакалавър по „Телекомуникационни технологии“ в Технически университет - София. След това завършва магистратура по E-business & e-governance в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Още в студентските си години започва професионалното си развитие като софтуерен инженер. Преди да се влее в редиците на AtScale е бил част от екипа на международният гигант Coca-Cola в продължение на 12 години. Там започва развитието си в сферата на BI. През последните години е бил начело на екип от около 40 специалисти.

  Българският IT експерт Петър Стайков е новият продуктов директор на AtScale, съобщиха от американската технологична компания, специализирана във виртуализацията на данни.

  От март 2021 Стайков отговаря за развитието на продукта в трите офиса, които са под шапката на организацията в София, Бостън и Калифорния. Той е част от компанията малко повече от година и е движеща сила в Business Intelligence (BI) отдела.

  „Изключително щастлив съм, че имам възможност да се развивам в България и същевременно да работя за създаването на продукт, който е без аналог в света“, споделя Петър Стайков.

  Tой започва развитието си в компанията като Senior BI Architect. След това става BI Lead, а от началото на месеца съчетава лидерството на Business Intelligence екипа със задълженията на Product Director.

  Новият пост предоставя възможност на Петър да работи с екип от български IT експерти, както и с американски ветерани в сферата на технологиите като Дейв Мариани, Крис Линч и много други. „Нямам търпение да се впусна в това предизвикателство. Всеки ден ние от Atscale доказваме, че специалистите у нас по нищо не отстъпват на тези от водещите технологични държави”, коментира Стайков.

  Новата позиция ще донесе на Петър повече отговорности и ще му позволи да бъде движеща сила в развитието на продукта на компанията.

  Случайността въвлича Петър в предизвикателството AtScale. Преди малко повече от година той среща свои приятели. Те му разказват, че са част от компания, която си е поставила амбициозната цел да създаде virtual data warehouse. „В първия момент си помислих, че това е невъзможно. Тази задача ми звучеше като утопия. След два дни се срещнах с вицепрезидента на AtScale – Момчил Михайлов. Енергията, която той излъчваше, както и мотивацията на моите приятели, затвърдиха решението ми да стана част от Atscale. Не мога да кажа, че това беше лесен избор. Все пак трябваше да напусна екип, в който съм се развивал повече от десетилетие. Година по-късно обаче съм убеден, че взех правилното решение“, споделя новият продуктов директор на AtScale.

  „Петър е изключителен професионалист, който се доказва всеки ден през последните 12 месеца. Високо ценя желанието му да се развива и да учи нови неща. Още от първата ни среща знаех, че той е идеалният кандидат за Atscale. Времето доказа, че това е така“, сподели генералният мениджър на AtScale за Европа Момчил Михайлов.

  Новата позиция на Петър Стайков е поредното доказателство за успехите, които жъне българският екип на AtScale. През последните 18 месеца родните IT експерти стоят в основата на всички ъпдейти на продуктa на компанията, като над 90% от софтуерното инженерство вече се извършва у нас. Съвсем наскоро базираната в Силициевата долина организация съобщи, че българи ще разработват и machine learning проекта на компанията, който ще се осъществява в партньорство с Data Robot.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 7 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 9 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска