понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1585 прочитания

  Защо един португалец избра ИТ кариера в България?

  България е едно от най-добрите места за работа в ИТ индустрията, казва Андре Силва, който пристига в родината ни преди 6 години
  29 март 2021, 15:02 a+ a- a

  Андре Силва е Shift Leader в софийския офис на технологичната компания Anakatech. Роден е в Португалия. В България пристига преди 6 години, привлечен от бързоразвиващата се ИТ индустрия. „България беше изненадващ избор за мен. В годината, в която реших да напусна Португалия, нямах определено място или мечта, към които да се стремя. Просто знаех, че искам промяна на различна локация. След няколко месеца обиколки мой приятел ми сподели колко прекрасна страна е България и как ИТ индустрията, както и BPO компаниите процъфтяват там. Реших да опитам и оттогава съм тук“, разказва Андре пред Economy.bg.

  Започва кариерата си в България като консултант обслужване на клиенти за IBM. Отговаря за хардуерни проблеми с португалски и испански език. След това се отваря възможност да започне нов проект за BPO компания, свързан с обслужване на логистиката на Cisco. „Там също започнах на позиция консултант, но след това поех ролята на SME. Ръководех екип и помагах на моите служители да подобрят своята продуктивност и резултатите си. Продължих да се фокусирам върху развитието, като поех позиция Quality & Trainer за Sbtech, която ми позволи да добия знания в IT и хазартната индустрии“, спомня си португалецът.

  През април 2019 се присъединява към Anakatech. „Разбрах за предизвикателствата, които една компания в процес на развитие предлага - много от структурите трябваше да бъдат имплементирани и допълнително стабилизирани. Това ме привлече да приема позицията Shift Leader. В нея намерих не самo предизвикателство, но и възможност да допринеса за бизнес успехите на компанията.“

  Какво е да работиш в българския ИТ сектор през погледа на един чужденец, как се управлява успешно ИТ екип и какви са предизвикателствата на работата от разстояние. Вижте какво разказа Андре Силва пред Economy.bg:

  За ИТ сектора в Португалия и възможностите в България 

  ИТ пазарът в Португалия не се разраства със същата скорост, както този в България, така че възможностите са по-малко и заплащането е по-ниско за хората без много опит. Вярвам, че България е „напред“ в индустрията, като това разрастване ни позволява да намираме все по-добри възможности, а компаниите се опитват да привлекат хората с по-високо заплащане и социални придобивки, за да останат конкурентни. Това освен по-голяма икономическа стабилност носи и професионален растеж и сигурност.

  Смятам, че пазарът все повече се разширява и предлага множество възможности, а това е фактор, който ще ни помогне да постигнем много и големи неща. Работната атмосфера в България е страхотна и повечето компании предлагат много добри пакети със социални придобивки, които рядко се намират в други страни, дори и в същите клонове. Вярвам, че България е най-доброто място, в което мога да се намирам в момента и където да се развивам. Да работя с българи беше страхотна възможност за мен. Научих доста покрай тяхната отдаденост в работата и лекотата, с която се адаптират и учат нови неща.

  Как изглежда един работен ден?

  Работният ми ден започва с това да проверя как работят всички процеси,  да проверя присъствията и чакащите ескалации, и да проследя текущите задачи, които се появяват постоянно. След това основното през деня е да разпределя времето си спрямо различните задачи и приоритетите. Обичам да започвам с най-спешната работа, за да знам, че съм приключил с това, за което нося най-голяма отговорност. Всичко това включва и време за срещи, като понякога те траят 1 час, друг път са достатъчни и само 10 минути. Денят ми приключва с подготовка за следващия ден и така отново и отново...

  Какво отличава добрия ИТ лидер?

  За да бъдеш добър лидер в ИТ индустрията, трябва да предизвикваш своите хора всеки ден и да се вслушваш в тях. Имаме нужда от силни и сплотени екипи, които да могат да се справят с технологичните иновации и най-вече, да успеят да внедрят тези иновации на пазара. Доверието към хората от екипа и навременната обратна връзка също са ключови фактори за добро лидерство.

  Какво се промени през последната година и как се управляват дистанционни екипи?

  Аз съм човек, който обича да бъде в офиса и да има възможност за директна комуникация с хората. За мен беше предизвикателство да се адаптирам към този тип работа. Не само че трябваше да променим начина, по който правим нещата, но и по който комуникираме. Случващото се променяше света като цяло и колкото и да искахме да разграничим професионалния и личния си живот, всичко се сля в едно. Така че, за да се управлява екип от разстояние, човек трябва да проявява емпатия и разбиране към останалите, както и да поддържа постоянна комуникация с тях – това според мен е ключът. Всеки лидер трябва да бъде отворен към разговори, да се вслушва в мнението на другите, да бъде справедлив и винаги да е на разположение за екипа си.

  Какво предстои?

  Към момента съм фокусиран в две неща – първо, да продължавам да се развивам в работата си, като планирам да запиша специалност „Бизнес администрация“, което ще ми помогне да разширя кръгозора си и да подобря знанията си в бизнеса и ръководенето на екипи. Другата сфера, в която искам да се фокусирам, е числата. Все повече ми харесва да анализирам и бих искал да инвестирам време да науча повече за BI.

  Потенциалът на ИТ сектора в България е...

  Един от най-добрите! Водещите ИТ компании имат установени офиси в България и предлагат ИТ решения директно оттук. От друга страна, имаме и добра ниша за Start up-и и средноголеми компании. Комбинацията от двете прави България едно от най-добрите места за работа в ИТ индустрията. 

   Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Anakatech/Ай Ес Джи Би Джи ЕООД в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  преди 56 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година