понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1754 прочитания

  Как ковидкризата се отрази на компаниите в производствения и логистичен сектор?

  В момента бизнесът е в период на адаптация към новите тенденции, възнагражденията преминават от прогрес към застой, казва Илиан Цветанов, мениджър в HRS Bulgaria
  30 март 2021, 12:20 a+ a- a

  Илиан Цветанов, мениджър на отдел General & Temporary staffing в HRS Bulgaria

  Как се разви българският производствен и логистичен сектор през последните години и как ковидкризата се отрази на компаниите и плановете за растеж и наемане на хора? Промените и тенденциите пред Economy.bg коментира Илиан Цветанов, мениджър на отдел General & Temporary staffing в HRS Bulgaria. Илиан има 8-годишен опит в сферата на човешките ресурси и подбора на персонал.  

  През последните години секторите на производство и логистика се развиваха прогресивно. Особен ръст се забелязваше в автомобилната и високотехнологичната индустрия като в страната навлязоха международни компании с ключови инвестиции в производствени предприятия и логистични/дистрибуционни центрове. Дори проявата на интерес от автомобилния концерн „Фолксваген“ за изграждане на производствена база в България беше резултат от подема, в който навлезе бизнесът. 

  Началото на 2020 година също бе обещаващо за двете сфери до настъпването на здравната криза през месец март. Първият локдаун се усети като ръчна спирачка за голяма част от индустриите. Наложи се големи и стабилни предприятия да прибягнат до съкращения или ротации на служителите в производствените и логистичните им бази. Въпреки това голяма част от компаниите в сферата успяха да задържат своите служители, особено тези на ключови позиции. До края на годината преминахме през втори локдаун, а в момента се намираме отново в такъв. При първото затваряне обаче се наблюдаваха по-хаотични действия, за разлика от последните, заради неяснотата около вируса и липсата на информация за продължителността на рестриктивната мярка за затваряне, карантиниране и изолация.

  В момента бизнесът е в период на адаптация към новите тенденции, като производствените и логистичните компании оптимизират своите разходи и се усещат забавени темпове на инвестиции в новите технологии. Нивата на възнагражденията също преминават от прогрес към застой, тъй като фирмите се стремят към стабилност спрямо ситуацията. 

  Като партньор на много от компаниите в производствения и логистичния сектор, ние от HRS успяхме да помогнем на клиентите ни и на техните служители, предлагайки подходящи услуги от нашето портфолио. Много от производствените и логистичните компании използват услугата „Временна заетост“, в която ние предоставяме служители на нашите клиенти за определен период спрямо техните нужди. Услугата предлага гъвкавост, осигурява допълнителен човешки ресурс и е особено подходяща в ситуации с трудно планиране като сегашната обстановка.

  Последните месеци все по-често се използва и „аутплейсмънт“. При тази услуга нашите клиенти ни възлагат задачата да намерим нови работни възможности на служители, които са в процес на съкращение или освобождаване. Много от кадрите на ключови позиции не са сменяли работата си в продължение на десетки години. Това създава несигурност у тях, а нашата задача като консултанти е да ги съпроводим през процеса, избирайки своя нов професионален път. Използвайки услугата, нашите клиенти заявяват своята ангажираност към всичките си служители, а това се отразява върху работодателската им марка в положителна насока. Ние, от друга страна, помагаме на конкретните лица да имплементират трудовия си опит на желани позиции при други работодатели, често наши клиенти.

  Настоящите тенденции в производствената и логистичната сфера неизменно ще продължат да бъдат обвързани с темата COVID-19. Все повече компании успяват да се приспособят към обстановката и секторите към момента изглеждат стабилни. Излизането от кризата ще даде добра перспектива за развитието на бизнеса, като след година на устойчивост и връщане към нормалните темпове отново се очаква да настъпи подем. Дали това ще се случи, не е много ясно. Но кой може да даде точна прогноза? Две неща са сигурни: динамика в българския производствен и логистичен сектор ще продължи да има и производствените компании в хранителния и фармацевтичния сектор ще продължат да бъдат незасегнати.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 30 минути
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 48 минути
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 54 минути
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 1 час
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните
  07 май 2021, 16:18
  Великобритания съветва хората под 40 години да не се ваксинират с AstraZeneca
  По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години
  07 май 2021, 15:15
  Ваксините стават задължителни за служителите в Саудитска Арабия
  Целта е ограничаване на разпространението на вируса