понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1326 прочитания

  Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за март 2021

  Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
  06 април 2021, 09:42 a+ a- a

  „И заживели обидено“ от Георги Блажев е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през февруари 2021. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

  1. „И заживели обидено“ от Георги Блажев, „Пощенска кутия за приказки“, 15 лв.

  В новата книга на Георги Блажев „И заживели обидено“ са събрани 18 хумористични и в голямата си част политически некоректни разказа.

  Тяхната единствена цел е да те разсмеят и да ти припомнят, че независимо каква трагедия ти се случва – Covid или гадже от зодия Скорпион – ти все още си тук и имаш пари за пица. И очевидно за книга. Всичко ще бъде наред!

   

  2. „Владетелите на България - От легендите до XX век“ от Пламен Павлов, Делян Момчилов и Стен Дамянов, „Сиела“, 24,90 лв.

  Кои са древните траки, кановете, царете и цариците по българските земи? Впуснете се във вълнуващо приключение с някои от най-важните личности в нашата история. Разберете повече за възходите и паденията на владетелите от легендите до XX в.

  „Богата, любопитна и полезна. Важно четиво за всяко българско семейство!“ - Захари Карабашлиев, автор на „Хавра“, „18% сиво“ и „Опашката“.

  3. „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис, „Кръг“, 22 лв.

  През октомври 2020 г. Netflix представи пред публиката на малкия екран минисериала The Queen's Gambit, който за броени седмици се превърна в най-гледания в историята на платформата.

  Историята на гениалната шахматиска Бет Хармън вдъхнови хиляди хора отново да заиграят с пешките по черно-бялата дъска. Това се вижда от повишеното търсене на думата „шах“ в Google до рекордни нива, както и повишаването на интереса към закупуването на шахматни комплекти и аксесоари в eBay с 250%!

  Сериалът The Queen's Gambit извади от сенките на забравените книги едноименния роман на Уолтър Тевис, по който е заснет сериалът. За книгата Майкъл Ондатджи казва: „Дамски гамбит“ е чиста наслада. Препрочитам я през няколко години просто за удоволствие“.В интервю за „Ню Йорк Таймс“, публикувано по време на издаването на книгата му през 1983 г., Тевис заявa, че историята на романа е „почит към умните жени“.

  4. „Опашката“ от Захари Карабашлиев, „Сиела“, 18,90 лв.

  „Опашката“ е завихрящ въображението роман – едновременно нежен, провокативен и безмилостен, колкото интимен, толкова и безграничен. Една увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата.

  Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната.

  В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

  И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи.

  Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. 

  Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия. 

  5. „Мечтатели“ от Албена Фурнаджиева, „Летера“, 6 лв.

  След „Немирници” (изд.”Летера”, 2008г.) и „Рисувам обич” (изд. „Летера”, 2015 г.) поетесата отново се потопява в чудния свят на децата, за да им разкаже в стихове колко прекрасен е животът, когато си малък. Тук ухаят „Кифличките на мама”, детето се радва на дъжда, весели се чрез „Цирковото изкуство”, разхожда се в „Пикник”, празнува „Рожден ден” и е „Именик”, наслаждава се на „Реката” и „Море”, сънува звездното небе. А фантазиите и мечтите го отвеждат в други светове. Освен забавните мигове, обаче, децата трябва да знаят и кое е „Здравословно” и най-важното „Книги да четем”. Накрая на книгата са включени и малко гатанки за умници.

  Ярките, свежи и изразителни илюстрации на Искра Евтимова украсяват съдържанието и привличат малките читатели.

  А редактор на стиховете е известният поет Атанас Капралов.

  Така стихосбирката „Мечтатели” се превръща в книга, издържана и с поетичните си послания, и с художественото си оформление. Приятно четиво за малки, по-големи и дори най-големи.

  6. „На жените с обич“ от Исабел Алиенде, „Колибри“, 16 лв.

  Пиша тези страници през март 2020 г., затворена вкъщи заради кризата с коронавируса… Ала вместо да сътвори роман ала Гарсия Маркес, под надслов „Любов по време на коронавирус“, Исабел Алиенде поднася по увлекателен и забавен начин размишленията си за мястото и ролята на жените в обществото, за дълголетните им борби за равноправие и справедливост, споделя женския си възглед за феминистката революция, „може би най-важната, най-дълбоката в историята на човечеството“. И за пореден път завладява с безграничния си талант на великолепна разказвачка и с умението да обрисува ярки образи на своите героини.

  7. „Глина“ от Виктория Бешлийска, „СофтПрес“, 18,99 лв.

  Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

  Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

  Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

  Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

  8. „Двор от сребърни пламъци - книга 4“ от Сара Дж. Маас, „Егмонт“, 34,90 лв.

  Неста Арчерън винаги е била много горда, склонна бързо да се ядосва и да не прощава лесно. И откакто бе принудена да влезе в Котела и се превърна във Върховен елф, не спира да търси мястото си в този странен, смъртоносен свят, в който трябва да живее. Още по-страшното е, че не може да превъзмогне ужасите на войната и загубите, които понесе в нея.

  Единственият, който успява да подпали темперамента й е Касиан – воинът, чието място в Двора на Рисанд и Фейра го поставя непрекъснато в нейна орбита. Той обаче подпалва не само темперамента й. Огънят между тях е осезаем и се разгаря все по-силно, когато биват принудени да живеят под един и същ покрив.

  Заплахата от война дебне на прага им, а Неста и Касиан трябва да се изправят пред чудовищата в тях и извън тях, ако искат да успеят да победят враговете на Двора си. Но най-големият риск е да се приемат – и изцерят – един друг.

  9. „Сделката“ от Ел Кенеди, „Сиела“, 17,90 лв.

  За първи път на български излиза още една от най-популярните авторки на романтични романи в света Ел Кенеди с пламенна история за любов и съблазняване.

  Тя ще сключи сделка със звездата на хокейния отбор…

  Хана Уелс най-сетне е открила мъж, който я вълнува. Но макар да се чувства сигурна във всяка друга ситуация, тя не може да се отпусне, когато стане въпрос за секс и съблазняване. За да привлече вниманието на Джъстин Кол обаче, тя е готова на всичко. Но не подозира, че за да си уреди жадуваната среща, трябва да помага в уроците на дразнещия и наперен капитан на хокейния отбор – Гарет Греъм. Или поне такава е сделката

  .…и това ще се получи така добре…

  Всичко, което Гарет иска, е да играе професионален хокей, след като завърши. Но сега трябва да се добере до важна оценка, за да запази мястото си в отбора за ключовите мачове. И ако трябва да помогне на саркастичната и недостъпна Хана да свали някакъв тъпак, за да получи помощта ѝ, защо не.Но когато една неочаквана целувка води до най-бурното преживяване в леглото и за двамата, нещата се оплитат. Сега Гарет трябва да докаже на Хана, че е точно този, който ѝ е нужен. A от миналото крещят тайни, които или ще ги разделят, или ще ги свържат завинаги.

  10. „Дневници и делници“ от Татяна Лолова, „Книгомания“, 19,90 лв.

  Последната автобиографична книга на Татяна Лолова под редакцията на Георги Тошев – „Дневници & делници“ – e с ново специално издание. Като подарък е вложен авторски шарж на самата нея с дата 19 март 1988 г. В книгата ще прочетете нейните истински бележки, впечатления и преживявания, случили се през годините – от детството, студентството, първите роли, първата книга, получаването на наградата Аскеер.

  „Дневници & делници“ е едновременно и дневник, и албум, посветен на публиката, със стотици снимки и илюстрации, някои от които се публикуват за първи път.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  преди 54 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година