петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  723 прочитания

  Японските вишни с най-ранния си цъфтеж от 1200 години насам

  Учените следят процеса, защото дърветата са силно чувствителни към промени в температурите
  05 април 2021, 16:30 a+ a- a

  Известните в цял свят вишневи дръвчета в Япония цъфнаха като отбелязаха най-ранният си цъфтеж от 1200 години насам, предаде CNN. Според учените това е силно притеснително, тъй като отразява огромното влияние на кризата с климата на Земята.

  Дърветата имат своя „пиков цъфтеж“, който продължава само няколко дни. Тази година в Киото това се случи на 26 март, което е най-ранната дата от 1200 години насам, обяснява Ясуюки Аоно, изследовател в Университета Осака. Той е събрал данни за цъфтежа на дръвчетата, които датират от 812 г. от исторически документи и дневници. В същото време пикът на цъфтежа в Токио е отбелязан на 22 март, което е втората най-ранна дата в японските архиви.

  Датите на пиковия цъфтеж се променят всяка година в зависимост от многобройни фактори, включително времето и валежите, но показват обща тенденция да се случват все по-рано. В Киото пиковата дата се движи около средата на април в продължение на векове, според данните на Аоно, но започва да се измества към началото на април през 1800-те. Датата се е измествала в края на март само няколко пъти в писаната история.

  „Цъфтежът на сакура е много чувствителен към температурата“, казва Аоно. „Цъфтежът и пълният цъфтеж могат да бъдат по-рано или по-късно в зависимост само от температурата“. „През 20-те години температурата беше ниска, но до днес се е повишила с около 3,5 градуса по Целзий.“

  Свързани новини

  Ранният цъфтеж обаче е само върхът на айсберга на световно явление, което може да дестабилизира природните системи и икономиките на страните, казва Амос Тай, асистент по земни науки в Китайския университет в Хонг Конг.

  Цъфтежът на вишневите дръвчета в Япония се нарича сакура и има специално място в японската култура. Обикновено по време на пиковият цъфтеж хората се събират на открито, под дърветата, за да им се наслаждават. Тази година обаче, заради мерките срещу коронавируса това не се случи. Японските вишни не дават плодове. Те цъфтят с единствената цел да радват наблюдаващите ги хора.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 8 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 11 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година