петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  815 прочитания

  Какво е глобален минимален корпоративен данък?

  Как ще се отрази на компаниите и държавите, ако бъде приложен?
  07 април 2021, 16:28 a+ a- a

  Американският министър на финансите Джанет Йелън подкрепи създаването на глобален минимален корпоративен данък, проправяйки път към дълго търсена сделка, която да уреди международните данъчни правила за първи път от едно поколение насам, пише „Ройтерс“. В понеделник (5 април) Йелън заяви, че работи със страните от Г-20 върху глобален минимум, който според нея ще прекрати „30-годишна надпревара до дъното на корпоративните данъчни ставки“.

  Защо глобална минимална ставка?
  Големите икономики се стремят да обезкуражат мултинационалните компании да пренасочват печалбите и данъчните си приходи към страни с ниски данъци, независимо къде се извършват продажбите. Все по-често доходите от нематериални източници като патенти за лекарства, софтуер и лицензионни възнаграждения върху интелектуалната собственост мигрират към тези юрисдикции, което позволява на компаниите да избягват плащането на по-високи данъци в родните си страни.

  С широко договорен глобален минимален данък, администрацията на американския президент Байдън се надява да намали подобна ерозия на данъчната основа, без да поставя американските фирми в неравностойно положение, позволявайки им да се конкурират по отношение на иновациите, инфраструктурата и т.н.

  Администрацията на Тръмп нанесе първи удар в тази посока чрез прихващане на приходи, загубени за данъчните убежища с американски корпоративен минимален данък през 2017 г. „Глобалният нематериален нискооблагаем доход“, или GILTI, данъчната ставка беше само 10,5% - половината от местната корпоративна данъчна ставка.

  Къде се водят преговорите?
  Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от години координира данъчните преговори между 140 държави по две основни усилия:
  1)определяне на правила за данъчно облагане на трансграничните цифрови услуги и
  2)ограничаване на ерозията на данъчната основа,
  като глобалният корпоративен минимален данък е част от второто усилие.

  Страните от ОИСР и Г-20 имат за цел да постигнат консенсус и по двете точки до средата на годината, но преговорите за глобален корпоративен минимум са технически по-прости и политически по-малко спорни.

  Очаква се минималният данък да съставлява по-голямата част от допълнителния корпоративен данък. Според ОИСР, ако бъдат сключени сделки и за двете усилия, компаниите в крайна сметка ще плащат глобално между $50 млрд. и $80 млрд.

  Как ще се прилага глобален минимален корпоративен данък?
  Ако страните се споразумеят за глобален минимум, правителствата все още могат да определят каквато и да е местна корпоративна данъчна ставка. Но ако компаниите плащат по-ниски ставки в определена държава, техните правителства (в държавата, където е седалището на компанията) могат да „допълнят“ данъците си до договорената минимална ставка, като елиминират предимството от пренасочването на печалбите към данъчен рай.

  Администрацията на Байдън заяви, че иска да откаже освобождаване от данъци, плащани на държави, които не са съгласни с минимална ставка.

  Миналия месец ОИСР заяви, че в голямата си част правителствата вече са се съгласили на основния дизайн на минималния данък, въпреки че ставката все още не е договорена. Международните данъчни експерти казват, че това е най-трънливият въпрос.

  Други елементи, които все още предстои да бъдат договорени, включват дали индустрии като инвестиционни фондове и инвестиционни тръстове за недвижими имоти трябва да бъдат обхванати, кога да се прилага новата ставка и да се гарантира, че тя е съвместима с данъчните реформи в САЩ от 2017 г., насочени към възпиране на ерозията на данъчната основа. 

  Колко ще е минималният данък?
  Администрацията на Байдън иска да повиши корпоративната данъчна ставка в САЩ до 28%. Така тяхното предложение за глобална минимална ставка е 21% - двойно на сегашния данък GILTI. Освен това иска минимумът да се прилага за американски компании, независимо къде се получава облагаемият доход.

  Това предложение е далеч над 12,5% минимален данък, който беше обсъждан в преговорите на ОИСР – ниво, което съответства на ставката на корпоративния данък в Ирландия.

  Ирландската икономика процъфтява през последните години от притока на милиарди долари инвестиции от чуждестранни мултинационални компании, така че Дъблин, който се противопоставя на опитите на Европейския съюз да хармонизира данъчните си правила повече от десетилетие, е малко вероятно да приеме по-висока минимална ставка без съпротива, отбелязва още „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година