петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  478 прочитания

  ЕК финансира със 123 млн. евро проучвания на новите варианти на Covid-19

  Целта е ранното откриване на вариантите и организирането на клиничните изпитвания на нови ваксини и лечения
  07 април 2021, 15:27 a+ a- a

  Европейската комисия мобилизира 123 милиона евро от „Хоризонт Европа“ – новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, за спешни научни изследвания във връзка с вариантите на коронавируса. Това първо спешно финансиране по линия на „Хоризонт Европа“ допълва редица финансирани от ЕС научноизследователски и иновационни действия за борба с коронавируса и допринася за цялостното действие на Комисията за предотвратяване, смекчаване и реагиране на въздействието на вариантите на коронавируса в съответствие с новия европейски план за подготвеност за биоотбрана „Инкубаторът HERA“.

  Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, заяви: „Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да се борим с тази пандемия и с предизвикателствата, произтичащи от вариантите на коронавируса. Трябва да използваме нашите комбинирани сили, за да се подготвим за бъдещето, като се започне от ранното откриване на вариантите и се стигне до организирането и координирането на клиничните изпитвания на нови ваксини и лечения, като едновременно с това се гарантира правилното събиране и обмен на данни на всички етапи.“

  Комисията стартира нови покани, които допълват по-ранните действия за разработване на лечения и ваксини чрез организирането и провеждането на клинични изпитвания за постигане на напредък в разработването на обещаващи терапевтични средства и ваксини срещу SARS-CoV-2/COVID-19.

  Очаква се финансираните проекти да:

  - създадат нови и/или да доразвият съществуващите широкомащабни, многоцентрови и регионални или многонационални групи, включително отвъд границите на Европа, които следва бързо да повишат знанията за SARS-CoV-2 и за неговите новопоявили се варианти.

  - продължат разработването на обещаващи кандидати за терапевтични средства или ваксини срещу SARS-CoV-2/COVID-19, които вече са завършили етапа на предклиничната разработка в рамките на клиничните проучвания.

  - подкрепят научноизследователските инфраструктури за ускоряване на обмена на данни и предоставят бърза подкрепа и експертен опит в областта на научните изследвания за справяне с вариантите на коронавируса и за готовност за бъдещи епидемии.

  От успешните консорциуми се очаква да си сътрудничат с други подходящи инициативи и проекти на национално, регионално и международно равнище, за да се увеличат максимално полезните взаимодействия и взаимното допълване и да се избегне дублирането на научноизследователските усилия.

  Тези спешни покани имат за цел справяне със заплахата в краткосрочен до средносрочен план и едновременно с това да ни подготвят за бъдещето. Те ще допринесат за изграждането на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), който ще позволи на ЕС да предвижда и да се справя по-добре с бъдещи пандемии.

  По поканите могат да се подават документи от 13 април, като крайният срок за подаване е 6 май 2021.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година