понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1026 прочитания

  Член на ЕМА заяви че има връзка между съсиреците и ваксината

  От агенцията съобщиха официално, че разследването им продължава
  07 април 2021, 15:18 a+ a- a

  Директорът по ваксините към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Марко Кавалери заяви пред италианския вестник Il Messaggero, че регулаторът е заключил, че ваксината на AstraZeneca е причина за редки, но сериозни съсирващи събития, за които се съобщава в редица страни. По-късно агенцията излезе с изявление, че все още не е стигнала до заключението, че има причинно-следствена връзка между ваксинана на AstraZeneca и тромбозите, а разследването ѝ все още е в ход. 

  Канада и редица европейски държави преустановиха употребата на ваксината при пълнолетни на по-млада и средна възраст, тъй като повечето нежелани събития са настъпили при хора в 30-те и 40-те години. 

  Тези коментари представляват първата индикация от член на водещ регулаторен орган, че кръвните съсиреци могат да бъдат истински, макар и изключително рядък, страничен ефект от ваксината на AstraZeneca, отбелязва The New York Times. Преди това здравни служители в няколко европейски държави временно ограничиха използването на препарата в определени възрастови групи, въпреки препоръката на ЕМА да продължи да го прилага.

  Регулаторите във Великобритания и Световната здравна организация (СЗО) също заявиха, че докато разследват каквито и да било редки странични ефекти, ваксината е безопасна за употреба и ще спаси много животи.

  Създателите на препарата от AstraZeneca многократно заявиха, че техните данни не показват връзка с редките кръвни съсиреци.

  Междувременно Wall Street Journal съобщи, че Оксфордският университет, където е разработена ваксината, е спрял изпитанието ѝ при деца на възраст 6-17 години, докато очаква повече информация за разследването за съсиреците.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  преди 1 час
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година