понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  815 прочитания

  Великобритания с алтернатива на Vaxzevria за хора под 30 години

  На тях ще бъде предлаган препарат, различен от този на AstraZeneca
  08 април 2021, 14:26 a+ a- a

  Великобритания заяви, че ще предложи алтернативи на ваксината на AstraZeneca (Vaxzevria) за възрастни под 30 години, тъй като европейските регулатори описаха „възможна връзка“ с редки кръвни съсиреци. Това е неуспех за най-широко използваната ваксина в света и удар върху над 100 страни, които разчитат на нея, за да спаси човешки животи на фона на глобално увеличение на случаите на коронавирус. Европейският регулатор, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че националните власти трябва да решат кой коя ваксина да получи.

  До съобщението на ЕМА Великобритания никога не се е колебала да използва Vaxzevria, въпреки че много страни откриват необичайни, понякога фатални кръвни съсиреци при някои получатели. Но има доказателства, че много малък брой британци също са били засегнати. Това принуди страната да ограничи употребата ѝ при по-млади хора, въпреки че тя е гръбнакът на нейната програма за имунизация, която е една от най-добрите в света, отбелязва The New York Times.

  Загрижеността за кръвните съсиреци застраши темповете на ваксинации далеч извън Европа. Най-малко 111 държави с различни нива на доходи са прилагали дози от ваксината на AstraZeneca, което я прави най-мощното оръжие на международните групи за помощ в битката за намаляване на смъртните случаи в страните, в които има дефицит на ваксини.

  Както британските, така и европейските регулатори заявиха, че е възможно съсиреците да са свързани с ваксината, но е необходимо допълнително разследване. Европейските регулатори описаха случаите като сериозен, но „много рядък“ страничен ефект.

  Много европейски страни ограничиха употребата на ваксината при по-млади хора, тъй като някои учени смятат, че са изложени на по-висок риск от развитие на редки кръвни съсиреци. Те също са изложени на по-нисък риск от развитие на тежък Covid-19, вдигайки летвата за безопасност за всяка ваксина, която се дава на по-млади хора. Но регулаторът заяви, че не е стигнал до заключението, че възрастта или полът са специфичен риск и че ще разследва допълнително проблема.

  „Този случай ясно демонстрира едно от предизвикателствата, породени от мащабните кампании за имунизация“, каза Емер Кук, ръководител на агенцията, по време на пресконференция. „Когато милиони хора получават тези ваксини, могат да се появят много редки събития, които не са били идентифицирани по време на клиничните изпитвания.“ „Рискът от смърт от Covid е много по-голям от риска от смърт от страничните ефекти“, добави тя.

  Тъй като лекарите съобщават за по-висока честота на сериозни кръвни съсиреци при по-млади хора, някои страни решиха да прекратят имунизацията с Vaxzevria при лица под 55 години.

  Загрижеността на Европа относно страничните ефекти на ваксината също може да застраши глобалните усилия за ваксинация, тъй като голяма част от развиващия се свят зависи от ваксината на AstraZeneca, за да се справи с пандемията. Тя е крайъгълният камък на Covax, програма, предназначена да направи достъпа до ваксини по-справедлив в световен мащаб.

  Изглежда, че ваксината причинява имунна реакция, при която антителата се свързват с тромбоцитите, активирайки ги, казват германски лекари и Европейската агенция по лекарствата. Тези тромбоцити от своя страна причиняват образуването на опасни съсиреци в определени части на тялото, включително във вените, които отвеждат кръвта от мозъка, което в някои случаи води до рядък тип инсулт. Защо антителата се развиват при тези хора, не е известно, казаха лекарите. Причината може да е някакъв компонент на ваксината или прекомерна имунна реакция, или и двете. Не е известно медицинско състояние, което да направи пациентите по-уязвими към това нарушение на съсирването след имунизация, казаха европейските регулатори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  преди 33 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 1 час
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 2 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година