вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12197 прочитания

  Какво е да работиш в Walltopia?

  Каква е атмосферата, какво я отличава и какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, споделя Мария Чинчева, HR Business Partner в „Уолтопия“ АД
  26 април 2021, 15:46 a+ a- a

  Мария Чинчева, HR Business Partner в „Уолтопия“ АД

  Walltopia е създадена през 1998 от Ивайло Пенчев и Метин Мусов и подобно на други успешни компании води началото си от един гараж, но не в Силициевата долина, а във Велико Търново. „Това обаче не ни пречи да постигнем американската мечта и да бъдем най-успешни на най-конкурентния и развит пазар в нашата индустрия – САЩ“, казва с усмивка Мария Чинчева, HR Business Partner в „Уолтопия“ АД.

  Име: „Уолтопия“ АД
  Сфера на дейност: Дизайн и производство на стени за катерене и съоръжения за активно забавление
  В България е от: 1998г.
  Брой служители глобално: 700
  Брой служители в България: 510
  Офиси в България: Централен офис – бул. Цариградско шосе 111 В, гр. София.
  Основни продукти/марки: Rollglider, Fun walls, Walltopia Ropes Courses, Ninja Courses, Adventure Hub, Cloud Climb, The Tree Course, и др. Клиенти/Пазари: Компанията работи в цял свят.
  Основни пазари са Западна Европа, САЩ, Азия.
  Приходи за 2020 год.: 75 млн. лв.
  Брой проекти за 2020 год.: 100+
  Дъщерни дружества в: САЩ, Канада, Китай

  Тя разказва, че идеята за бизнеса се ражда от споделената страст на Ивайло и Метин към катеренето и осъзнаването им, че няма да станат велики алпинисти, но затова пък имат амбицията и уменията да създават стени за катерене по-добре от всеки друг. 23 години по-късно и с 1800 реализирани проекта в 76 страни по света, Walltopia e световен лидер в дизайна и производството на катерачни стени и съоръжения за активно забавление, като цялото производство се случва тук, в България.

  Мария разказва за дейността на компанията и какво я прави различен и предпочитан работодател и ни потапя в атмосферата й.

  Мария, разкажи ни с какво се занимава Walltopia – кои са основните продукти и услуги на компанията?
  Основният ни бизнес е дизайн и производство на катерачни стени и съоръжения за активно забавление. Във връзка с тях се зараждат и много други продукти, с които броят на свързаните ни компании непрекъснато расте – производство и дистрибуция на хватки за катерене, съоръжения, които осигуряват по-висока безопасност при катерене, софтуер за геймификация и дигитализация на традиционния начин на забавление и повишаване на ангажираността на клиентите, онлайн платформа за обратни търгове и др. Много преди „вътрешното предприемачество“ да стане модерно, Walltopia вече го правеше – насърчаваме най-добрите си служители да поемат повече отговорност и да действат като предприемачи, за да изградят даден продукт или услуга от нулата и да го продават на света. Обикновено това се случва първо вътре в Walltopia, а при разкриване на по-голям потенциал за растеж, отделяме продукта и/или услугата в нова компания.

  Кои са основните Ви пазари и клиенти?
  САЩ, Западна Европа, Австралия, Азия, ОАЕ... Практически целият свят. Имаме ресурсите и опита да изградим проект във всяка точка на света. И все пак, за да е успешна една катерачна зала или център за семейно забавление, е важно да е в район, в който хората имат време и средства за спорт и развлечения и същите не се разглеждат като лукс. Walltopia е B2B компания и наши клиенти са предприемачи и инвеститори, които виждат потенциала в индустрията ни, катерачни зали и вериги, университети, молове, центрове за семейно забавление, увеселителни паркове, ски курорти и много други.

  Къде имате офиси?
  Цялото ни производство се случва в България и заедно със свързаните ни компании Composite-X и Climbmat имаме общо два завода в гр. Летница и един в Индустриална зона „Божурище“. Централният ни офис е в София. Извън България работим предимно с търговски представители в различни точки на света.

  Колко и какви специалисти работят в „Уолтопия“?
  Търговци, архитекти, инженери, мениджър проекти имат основно участие в създаването и реализирането на един проект. За да се случи това, те са подкрепени от финансово-счетоводен отдел, маркетинг, логистика и закупуване и пр. Важна част от екипа ни са монтажниците – хората, които пътуват до всяка точка на света и преодоляват всякакви предизвикателства, за да изградят всички наши проекти по най-добрия начин. Не на последно място са и работниците в заводите ни, от които зависи качеството на продуктите ни и които често са двигател на промени и иновации в процеса на производство. Към момента в Walltopia и свързаните ни компании са заети над 500 служители.

  Какви хора най-често търсите - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Търсим и наемаме хора, които умеят да мислят критично, демонстрират задълбоченост в материята на заниманието си и могат да носят отговорност. Това са качества, с които не правим компромис, независимо от конкретната позиция. Не се страхуваме да наемаме по-млади кадри, стига да виждаме в тях потенциал за развитие. Нещо, което намирам за изключително ценно, е гъвкавостта ни по отношение на промотиране на служители – гледаме резултатите, а не се водим по изкуствени правила за израстване в йерархията. Ако колега трайно надминава очакванията ни, реагираме бързо и му даваме по-голямо пространство за развитие. В продължение на тази политика мога да кажа, че не ни е страх да правим промени, за да създаваме по-силни екипи, водени от хора с висока мотивация за успех.

  Компанята отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата?
  Имате ли стажантски програми? Имаме своя лятна стажантска програма от лятото на 2017 и сме горди, че някои от първите ни стажанти продължват да са с нас и днес. Гледаме на стажантите като на равноправни колеги, които от първия си работен ден работят по реални казуси и се чувстват пълнокръвна част от екипа ни. Това е и причината да се радваме на голям интерес към стажантската ни програма, защото в края ѝ стажантите излизат с усещане за постижение и за смислено прекарано време. Заради пандемията миналото лято поставихме програмата на пауза, тази година също няма да бъде в пълния ѝ мащаб, но вече сме в процес на интервюта с кандидати, които ни познават като компания и са чакали подходящ момент, за да кандидатстват.

  Кои са основните технологии, които използвате?
  Архитекти и инженери работят със специализирани софтуери като SketchUp, AutoCAD, Revit, Advance Steel, SolidWorks и др. За обучения използваме Talent Lms. Растежът на компанията наложи и използването на ERP система - нашият избор e SAP.

  Как се въвеждат новите служители?
  Със свободно плуване в дълбокото :) Знам, че не се очаква да отговоря така, но през годините установихме, че един дълъг период на обучения, които не са обвързани с реални задачи и проекти, не дава добри резултати. Често по време на въвеждащото обучение всичко е ясно и при първата реална задача се връщаме отново в разяснения. Затова сме по-скептични откъм учене без практика и предпочитаме да надграждаме от по-лесни към по-трудни задачи, от по-малки към по-големи проекти. Всеки нов служител има ментор, към който да се обръща при въпроси, но екипите ни са сравнително малки и реално всеки колега подпомага новия човек в адаптацията му. Разбира се, имаме и база с въвеждащи обучения, които дават ценна информация за продуктите и процесите ни, но те вървят паралелно с работа по реални казуси от първия ден.

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлагате?
  Възможностите за развитие в кариерата при нас са безгранични (дума, която смело използваме в Walltopia). Имаме примери на млади колеги, които още през първата си година са промотирани на ръководни позиции заради показан потенциал и високи резултати. Имаме колеги, на които даваме възможност за ротация на роли в компанията и в групата ни, за да открият позицията, която най-добре резонира в тях. Имаме колеги, които са командировани в някои от офисите ни, и други, които отварят самостоятелни офиси на приоритетен пазар. Имаме колеги, които поемат управлението на новосъздадена компания и такива, които стават наши партньори и съоснователи в нов бизнес. Участието в международни изложения и посещенията на обекти в чужбина също носят възможност за учене, придобиване на международен опит и развитие.

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
  Имаше период, в който често ни питаха: „Що е това катерене и кой си ги купува тези стени?“. Радваме се, че това се промени и все повече хора избират катеренето за свой спорт. В този ред на мисли една от важните ни придобивки е възможността за преминаване на въвеждащ курс по катерене, след който всички служители имат възможността да посещават залата ни безплатно. Всеки нов служител, преминал успешно изпитателния си срок (или по-рано при преценка от ръководител) може да се възползва и от гъвкаво работновреме със старт на работния ден между 7:00 и 10:00 сутринта, което много улеснява постигането на баланс между работа и личен живот. Предлагаме и стандартни неща като ваучери за храна, тиймбилдинги, коледни партита за служители и за техните деца във Funtopia, възможност за допълнително здравно осигуряване, и др.

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят за Walltopia според Вас?
  Не знаят колко отворени сме да подкрепяме талантливи служители и да им осигуряваме пространство за растеж, но се надявам, че разговорът ни ще промени това. Не знаят и че подкрепяме много смислени каузи, без да ги обличаме в модерни фрази като Diversity & Inclusion или корпоративна социална отговорност. В Walltopia наричаме нещата с истинските им имена и винаги бягаме от клишетата. А това носи доброто чувство винаги да знаеш къде се намираш, какво правиш и защо го правиш.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на УОЛТОПИЯ АД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Какво е да работиш във Fourth България?
  Какво е да работиш в TELUS International Europe?
  Какво е да работиш в DataArt?
  Какво е да работиш в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш в Anakatech?
  Какво е да работиш в A1 България?
  Какво е да работиш в Cargotec?
  Какво е да работиш в Kaufland България?
  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
  Какво е да работиш в Paysafe?
  Какво е да работиш в Карлсберг България?
  Какво е да работиш в Melexis България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 17 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 18 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 21 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис