сряда, 22 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4116 прочитания

  Опитен програмист съм, готов ли съм да стана лидер?

  Какви качества и умения са необходими, за да се изградиш като добър технически лидер, пред Economy.bg коментира Светла Михайлова, Marketing Lead на МенторМейт
  13 май 2021, 14:42 a+ a- a

  Светла Михайлова, Marketing Lead на МенторМейт

  В кариерата на много опитни програмисти често идва момент, в който има възможност да направят крачка нагоре е да поемат лидерска позиция. Подобно решение обаче може да се окаже доста предизвикателно, тъй като невинаги е достатъчно да си добър програмист, за да си и добър технически лидер. Какво е добре да имаме предвид, ако сме опитен програмист и обмисляме поемане на ръководна позиция? И какви нови изисквания пред техническите лидери се появиха в настоящата пандемична ситуация?  С тези въпроси се обърнахме към организаторите на Technical Lead Accelerator - нова инициатива за развитие на опитни софтуерни разработчици до технически лидери, която американската компания за разработка на специализиран софтуер МенторМейт стартира в България. Вижте какво коментира Светла Михайлова, Marketing Lead на МенторМейт.

  Може би мнозина опитни софтуерни специалисти си задават въпроса „Ставам ли за лидер?“ Какво бихте ги посъветвали, ако се колебаят дали да направят подобна стъпка?
  За нас в МенторМейт е практика да насърчаваме хората в екипа да развиват своите лидерски качества, като на по-опитните разработчици се дава възможността да ръководят проекти дори и да не са на ръководни позиции. От години имаме и ежегодна вътрешна инициатива за развиване на лидерските умения на хората в компанията. Имаме и солиден опит с воденето на екипи, като в момента компанията разполага с над 100 технически лидери, които са сред най-добрите в България и са готови да помагат на другите във всеки един момент.

  За хората, които имат желание и мотивация да се развиват като лидери, създадохме обучителната програма Technical Lead Accelerator. Чрез нея опитните разработчици ще могат да станат технически лидери с помощта на трейнинги, подкрепата на личен ментор с над 10 години опит, индивидуален бюджет за допълнителни обучения, както и личен план за кариерното им развитие в компанията.

  Вярваме, че лидерите не се раждат, а се изграждат и именно затова създадохме програма, която да даде всичко необходимо на един професионалист да се развива като такъв. Една от основните ни ценности е да си помагаме. Ето защо и всички новоприсъединили се хора в компанията могат да разчитат на подкрепа, съвети и насоки от по-опитните си колеги.

  Какви качества и умения са необходими, за да се изградиш като добър технически лидер?
  Добрият технически лидер разполага преди всичко със солидна техническа подготовка, както и с редица меки умения, като работа в екип и управление на комуникация с клиенти, умения да поставя ясно целите и да дава насоки на екипа.

  В техническата част се изисква както специализация на знанията в дадена технология, така и широк поглед в различните аспекти от създаването на софтуера като архитектура, инфраструктура и други. Също така трябва да умеят да мислят в перспектива за решението, което създават - как ще работи и дали ще изпълнява целта на клиента, какви биха били следващите стъпки в разработката, има ли нужда от поддръжка и т.н. Техническия лидер трябва да взема решения и умело да ги комуникира с екипа, да умее да предава опита и знанията си и да бъде пример за всички останали.

  Откъм меките умения е важно лидерът да притежава емпатия, а именно - способност да се поставя в положението на другите, за да разбере пред какво са изправени и как може да помогне на хората в екипа. В МенторМейт следваме философията за servant leadership, т.е. за нас хората са най-важни. Трябва също да са активни слушатели, да проявяват уважение и разбиране към хората, да са отворени към нови идеи, да преценяват различните ситуации, да умеят да превръщаш предизвикателствата във възможности и не на последно място, да помагат на екипа да стигне до крайната цел.

  Как Covid-19 се отрази на работата и отговорностите на техническите лидери? Пред какви нови предизвикателства се изправиха?
  От една страна за нас дистанционната работа не е нещо ново. Като компания с офиси в пет града в България (София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе), централен офис в Минеаполис, САЩ, офис в Гьотеборг, Швеция, и изцяло ремоут работещи специалисти,  екипите ни отдавна работят от различни точки на света в колаборация с клиентите ни и преходът беше много плавен. Свикнали сме голяма част от комуникацията да се осъществява онлайн и успяхме да се адаптираме бързо и да останем свързани, независимо от разстоянието. 

  Новата ситуация постави допълнително изискване към лидерите ни да обръщат специално внимание на комуникацията в екипа, да оптимизират процесите на работа, така че да се осъществява по най-ефективния и оптимален начин. 

  Освен това продължаваме да залагаме и на личен контакт с хората, организираме и различни онлайн и офлайн инициативи, с които да се опознаем и сплотим. 

  Какво трябва да знае и умее един технически лидер в post-covid ерата?
  Да умеят да остават спокойни дори в трудни и стресови ситуации. Да са гъвкави спрямо нуждите на всеки един човек от екипа. Също така да умеят да превръщат проблемите във възможности, да променят и адаптират процеси, така че да работят оптимално в текущата ситуация. Необходима е повече креативност, както и готовност да поемат отговорност и да действат, когато възникне казус или проблем. Да слушат активно и да решават проблеми веднага при възникването им. Да се опитват да бъдат малко по-добри днес от вчера и да заразяват с ентусиазъм - защото те са искрата в двигателя на всеки екип.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 3 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 4 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 5 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми