четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  742 прочитания

  Луксозна вила в Италия – новият хоум офис на бизнес лидерите

  Италия привлича все повече бизнес лидери от цял свят, които купуват ваканционни имоти за хоум офис
  14 май 2021, 13:17 a+ a- a

  Гледка към езерото Комо

  През последната година най-богатите хора в света бяха принудени да прекарват много повече време вкъщи, отколкото преди. Това накара много бизнес лидери да помислят за покупка на нов дом и то на места, на които обикновено планират почивката си.

  „Италия остава една от най-търсените страни за покупна на имот от висок клас, като най-предпочитаните области са езерото Комо, Тоскана, Лигурия и Сардиния“, казва пред Financial Times Йелена Цветкович, директор на международната жилищна мрежа на агенцията за недвижими имоти Savills. В обширна статия по темата изданието коментира нарастващия интерес на топ мениджъри и предприемачи от цял свят към покупката на ваканциинен имот за жилищни нужди. 

  Преди пандемията бизнес лидери, които са купували вила в Италия, са я използвали предимно за почивка. През последната година обаче преминаването към работа от дома е отворило италианския пазар на имоти от висок клас за мениджъри, които са прекарвали голяма част от времето си в Ню Йорк или Лондон, отбелязва FT.

  „Във време на пандемия хората не могат да направят много, но това, което могат да променят, е средата на живот“, казва Йелена Цветкович. Тя посочва, че богатите чуждестранни купувачи, които работят по цялия свят, са привлечени от района на езерото Комо поради близостта му до Милано и връзката със световни летища. В района има международни училища, а бързият достъп до намиращата се в близост Швейцария е друго предимство, който привлича купувачи.

  „Профилът на купувача, който гледа към Италия, е много по-разнообразен в сравнение с други европейски страни. Например в Алгарве (Португалия) имаме предимно запитвания от Великобритания и Ирландия. В Италия има британски интерес, но също така и клиенти от Северна Европа, Франция, САЩ и др.“, казва още Йелена.

  Данъчни облекчения, въведени от италианското правителство, също привличат чуждестранни купувачи. Мярката, която получава най-голямо внимание, е схема с фиксирана ставка, при която хората, които имат жилище в Италия (наето или закупено), могат да платят фиксирана годишна такса от 100 000 евро, за да освободят чуждестранните си доходи от други италиански данъци. Така най-богатите могат да се спестят потенциално милиони данъци върху активи и доходи.

  „Голям брой купувачи са привлечени от данъчните промени. Не мисля, че хората се местят в Италия само по данъчни причини, но това се превърна в допълнителен бонус“, казва Бил Томсън, председател на агенцията за недвижими имоти Knight Frank в Италия.

  „За някои купувачи това може да наклони везните от Франция към Италия например. Ако мислите само за данъци, разбира се, има и други места, които ще бъдат по-добри от Италия. Но за хората, които искат италиански начин на живот и да обитават имот с богато историческо минало, това помага“, добавя Йелена Цветкович.

  Финансовите анализатори отбелязват, че състоянието на италианската икономика не влияе върху пазара на луксозни имоти. „По-голямата част от хората, които купуват такива имоти, идват от чужбина или са италианци, които са толкова богати, че това, което се случва с местната икономика, всъщност не ги засяга“, казва Джанлука Матарочи, специалист финанси „Недвижими имоти“ в бизнес училището Luiss в Рим.

  Пандемията не е довела до спад в търсенето на луксозни имоти в Италия, дори напротив, отчитат агентите по недвижими имоти в страната. С помощта на местен представител, който прави оглед на имота, и виртуален тур, много купувачи са стигнали до сделка. FT цитира подобни продажби на стойност 2-3 млрд. евро.

  Но най-важното, казва Бил Томсън, месеците работа от вкъщи по време на пандемията показаха на хора, които преди си мислеха, че е невъзможно да живеят по-голямата част от годината в Италия, да си представят нов живот. „Голямата част от тези хора са предприемачи, много умни и проницателни, които са работили усърдно и осъзнават, че начинът на живот има значение.“

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 15 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително