вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6417 прочитания

  Какво е да си HR във време на пандемия: Диана Филипова, Ивелина Петрова и Мария Рангелова, Coherent Solutions

  HR специалисти от водещи компании в България разказват пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа
  10 юни 2021, 09:45 a+ a- a

  От ляво надясно: Мария Рангелова, Диана Филипова и Ивелина Петрова

  Изминалата година беше различна! Изискваше адаптивност и бързи решения, а ролята на HR-а беше ключова. Специалистите по Човешки ресурси трябваше да дават адекватни отговори в непредвидима среда, да вземат своевременни решения, с които да опазят здравето на служителите си, но и да осигурят непрекъснатост на бизнес процесите. Да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора в онлайн среда, но и да поддържат връзката с тях жива... И всичко това в бързопроменящи се и екстремни условия, за които никой не беше подготвен.

  Какво е да си HR във време на пандемия попитахме HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в България. Диана Филипова, Ивелина Петрова и Мария Рангелова от HR екипа на Coherent Solutions разказват повече за предизвикателтсвата в новите условия на работа.

  Мария Рангелова е най-новото попълнение в HR екипа на компанията, като тя се присъединява преди половин година. Има повече от 4 години опит в подбора на професионалисти в ИТ сектора. Участва в подбора на нови кадри, онбординг и развиването на рефералната програма

  Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте през последната година и как се справихте с тях?
  Мария: Пандемичната обстановка, която все още продължава, на първо място придаде ново значение на работното място и работната среда. Ние имахме политика за хоум офис и преди пандемията, но разбира се, „новата нормалност” промени ежедневието на нас и нашите колеги.  

  Отдалечената работа крие предизвикателства по отношение на комуникация и работа в екип. За щастие, ние работим в международни екипи и добре установените процеси в това отношение ни помагат да бъдем ефективни и в условия на отдалечена работа.

  Ивелина: Друго предизвикателство е десоциализацията. Като HR специалисти се заехме с важната задача да продължим да поддържаме мотивираща и приятна среда, макар и виртуална. За целта организирахме повече виртуални събития, различни видове вътрешни състезания с награди и не на последно място подобрихме рефералната си политика. Всички тези неща ни помогнаха да се адаптираме към новите обстоятелства и да не губим екипния дух. 

  Диана Филипова е HR специалист в Coherent Solutions още от първите месеци след основаване на компанията в България. Има дългогодишен опит в подбора на кадри в IT и BPO индустриите, а 2 години е работила като HR генералист. За нея най-ценно е изграждането на стабилен и устойчив екип и постоянно се стреми към това в работата си

  Диана: През последната година около 50 нови колеги се присъединиха към екипа ни и едно от основните предизвикателства и за нас, и за тях беше дистанционният онбординг. За нас е важно всеки нов колега да се ориентира лесно в компанията и в тази връзка обръщаме сериозно внимание на първите седмици в екипа. Обикновено включваме няколко онлайн срещи с различни хора от екипа, за да обсъдим процеси, политики, визията на компанията за развитие, работа с вътрешните ни системи като подкрепяме тези срещи с полезни линкове с информация. И разбира се, макар и дистанционно, поддържаме активна комуникация, за да може да обсъдим заедно всеки възникнал въпрос и човек да може лесно да се адаптира. 

  Кои от въведените от компанията мерки дават най-добри резултати?
  Мария: Поставихме здравето и сигурността на хората на първо място. В момента има възможност да се работи както изцяло ремоут от различни градове в страната, така и хоум офис с възможност за работа от офис по избор и спазвайки установените предпазни мерки. Възможността за работа от вкъщи, както и гъвкавото работно време е нещо, което ние предлагахме на нашите служители още преди настъпилата ковид обстановка. Но сега определено сме уверени, че този модел спомaга за баланса между работата и личния живот.

  Ивелина Петрова има над 5 години опит в IT сектора и вече повече от година е част от Coherent Solutions. Наборът й от дейности като HR специалист е разнообразен – от привличане на нови таланти и онбординг, организиране на вътрешнофирмени активности до развиване на организационната култура в компанията

  Ивелина: Като компания Coherent Solutions инвестира непрестанно в развитието на хората си както с вътрешни и външни обучения, така и с различни инициативи. Въпреки ковид ситуацията продължихме и с трейнинг програми, насочени към Junior хора, които продължаваме успешно да интегрираме в екипите си. Изключително сме горди с всички наши колеги, които успешно се „дипломираха” и работят по някои от най-интересните ни проекти.

  Кои нови практики ще запазите и след Covid пандемията?
  Мария: Дистанционната работа разкри много нови възможности както за HR специалистите в Coherent Solutions, така и за бъдещите служители в компанията. Вече можем по-лесно да наемаме кандидати и от други градове, без да се налага те да променят местоживеенето си и разбира се, да провеждаме виртуални интервюта, без да се налага да се губи време в път. 

  Ще се придържаме към този гъвкав модел на работа, при който всички ще имаме свободата да решаваме откъде да работим и как да управляваме времето си по по-ефективен за нас начин. 

  Диана: Фокусът на компанията ще остане върху добрата комуникация, екипните инициативи и предотвратяване на чувство за изолация. Събития на открито, екипни предизвикателства, виртуални meetups, онлайн курсове по английски език са част от нещата, които организираме за колегите и с които ще продължим и занапред. Нова инициатива за нас е резултатно ориентирана психологическа консултация 24/7.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Coherent Solutions EOOD в JOBS.bg тук

  Какво е да си HR във време на пандемия разказват още:

  Милка Рачева, директор „Човешки ресурси“ в Адастра България
  Борислава Георгиева, HR мениджър на DHL ESS
  Северина Мицова, HR специалист в AtScale
  Ваня Георгиева, HR мениджър на Astea Solutions
  Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ на А1 България
  Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner в Endava
  Кремена Лефтерова, HR бизнес партньор в Mars

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис