четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  631 прочитания

  Правителството определи условията по схемата за държавна помощ на туроператорите

  Те ще получават до 15% от оборота си за 2019, а средствата ще могат да се ползват единствено за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания
  11 юни 2021, 08:19 a+ a- a

  Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на проценти от оборота на средствата, които се предоставят на лица, извършващи туроператорска дейност съгласно чл. 26а, ал. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

  Законът създава разпоредба, според която държавата предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15% от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от Covid-19. Схемата за държавна помощ е нотифицирана от Европейската комисия.

  Нормата предвижда средствата да се предоставят при условия, критерии и ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

  Средствата, подлежащи на разпределение съгласно приетото ПМС, са в размер на 16 491 711, 63 лева и са остатък от предоставените по сметката на Министерството на туризма 51 000 000 лева допълнителни разходи по бюджета в условията на пандемия.

  Туроператорите, допустими кандидати за средствата за безвъзмездна финансова помощ, ще кандидатстват по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

  Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар на общността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително