сряда, 28 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4830 прочитания

  Пандемията направи възможно да живеем тук, но да работим там

  Как български ИТ специалисти могат да работят от вкъщи за големи компании извън България - Иван Раденков, генерален директор на Digitanity, пред Economy.bg
  28 юли 2021, 16:46 a+ a- a

  Digitanity е компания, създаваща професионални ИТ екипи, които работят в България за едни от най-иновативните и желани международни дигитални предприемачи. Тя предоставя на българските програмисти възможности за дългосрочна работа в хибридно или изцяло дистанционно работно място.
  Заедно с AIOPSGROUP компанията е част от Athletic Commerce Holding. Двете компании в холдинга са разпределили ясно своите задачи, като AIOPSGROUP е изцяло концентрирана върху enterprise monitoring, eCommerce development, консултиране и разпределение на екипи по краткосрочни проекти, работейки с клиенти като IКЕА, Puma и Rossignol.
  Digitanity е конкретно насочена към прецизното създаване на ефективни и професионални екипи от програмисти, с което да помогне на нарастващите нужди в дигитализиращия се свят.

  Иван Раденков се присъединява към Digitanity преди четири месаца като генерален директор. Преди това е работил в сферата на човешките ресурси и мениджмънта на фирми като Ernst & Young, Paysafe, Matrix и cVidya networks. Завършил бизнес администрация в Софийски университет и CPP(Certificate in Personnel Practice) към Chartered Institute of Personnel and Development - London. Автор е на 8 детски книжки.

  За да разберем повече за плановете на компанията в България и тенденциите на ИТ пазара у нас, разговаряхме с Иван Раденков, генерален директор на Digitanity.

  "Работим с ИТ специалисти, които намираме в България и сорсваме навън. Те имат възможността да работят за чуждестранни брандове по иновативни проекти и технологии".

  Иван, какво наложи създаването на Digitanity?
  Пандемията миналата година доведе до дигитална революция на световно ниво. Това позволи на хората да разберат, че можем да живеем тук, но да работим там. В тази връзка Digitanity покрива една отворила се внезапно ниша за редистрибуция по географски признак на качествените ИТ кадри на световно ниво. 

  Вие помагате на ИТ компании да намерят топ таланти в България. Само с чуждестранни ИТ фирми ли работите?
  Предимно работим с ИТ компании, тъй като дългогодишната сфера на дейност на нашия екип е бил ИТ секторът. Там имаме много силни позиции и стабилни клиенти, които винаги се връщат към нас. Една компания трябва да се концентрира върху дадена сфера, каквото сме направили и ние. Така че работим с ИТ специалисти, които намираме в България и сорсваме навън. Те имат възможността да работят за чуждестранни брандове по иновативни проекти и технологии. Така ние даваме възможност не само на чуждите компании да намерят ресурса, който те не могат да открият в момента при тях, но и позволяваме на нашите ИТ специалисти да изградят портфолио, ноухау и опит с международни проекти в компании – пионери в дигиталните технологии.

  Т.е. това е една win-win ситуация и за двете страни?
  Така бих го нарекъл и аз. И за трите страни. Защото качественият човек ще търси не само доброто възнаграждение, но и доброто израстване. Ще търси добрия проект, който го вдъхновява. Така че това е изключително win ситуация и за ИТ специалиста, който ще работи.

  Кои са по-известните компании, с които работите?
  В момента подписваме договор с една американска компания, която прави интересна академична софтуерна разработка. Имаме и английска компания в договорите си и няколко европейски. 
  В момента имаме около 15 обяви, които покриват повече от 35 позиции.

  "Надяваме да растем с около 60 до 80 души годишно".

  Колко голям е екипът Ви? И това ли са плановете Ви за разширяване?
  Ние се надяваме да растем с около 60 до 80 души годишно. В момента сме 80 плюс, тъй като назначения имаме дори днес. Освен в София имаме офиси във Финикс, САЩ, в Падуа, Италия, в Амстердам, Нидерландия и в Белград, Сърбия.

  Какъв тип ИТ специалисти търсите?
  В ИТ сферата всички търсим senior специалисти. Това е един голям проблем за junior кадрите, защото трябва да добият някакъв опит. Хубавото е, че ние търсим разнообразни екипи. Нашите клиенти, разбира се, искат да стартират от днес за утре. Винаги търсят готови екипи. Но създаването на един подобен екип изисква време и отношение, много прецизно търсене на правилните хора с точния mindset и soft skills. Затова ние съветваме клиентите си да търсят както senior, така и junior специалисти, които да развиват.

  "Създавал и изграждал съм различни екипи почти от нищото, което е голям плюс сега".

  Доколко дългогодишният опит като HR мениджър Ви помага сега при сформирането на екипи?
  Присъединявайки се към този екип, идвам с опита, който съм придобил в различни компании като Ernst & Young например. В други компании съм създавал и изграждал различни екипи почти от нищото, което е голям плюс и наистина много помага в изграждането на екипите в Digitanity. За нас да работим в екип, в дух на доброжелателност, приятелство, спортменство и в лека конкуренция е много важно. Това са част от нашите принципи в Digitanity.

  А доколко за Вас беше предизвикателство от HR мениджър да станете генерален директор?
  Това предизвикателство съм го изживял преди 10 години като генерален мениджър на Paysafe. След това съм работил в други компании с не по-малко персонал. Така че това не е нещо ново. И сега само мога да надграждам.

  "Ако решението преди бяха добрите социални политики на компанията, днес мисля, че най-важното за избора на работно място за един senior ИТ специалист е проектът, по който ще работи".

  Помагате на бизнесите да намерят топ тех талантите в България. Какви са актуалните тенденции на пазара в момента?
  Тази година наблюдаваме още по-голямо свиване на предлагането на кадри.

  Какво е решението?
  Решението е в креативни и добри проекти. Ако решението преди бяха добрите социални политики на компанията, днес мисля, че най-важното за избора на работно място за един senior ИТ специалист е проектът, по който ще работи – до каква степен му се дава свобода и възможност той да промени, да създаде и води даден продукт. Защото, ако преди 10 години нашите ИТ специалисти бяха готови просто да пишат или да попълват някакви дупки, или да поправят някакви скриптове, днес те наистина са се превърнали в лидери и във вдъхновители на дадени проекти. Това е нещото, което и ние в Digitanity предлагаме. Нашите клиенти дават пълна независимост на своите екипи и ги карат да се чувстват част от компанията, да водят, да създават и да бъдат лидери.

  Проучване показа, че много от новонаетите в софтуерните компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Наблюдавате ли и Вие подобна тенденция?
  Да, има и такива. Както казах в началото, ние се превръщаме в граждани на света, границите падат. Дигитализацията дава възможност на хората да работят от всяка точка на света. Има и българи, които работят от чужбина. Има и такива, завърнали се от чужбина. Има и чужденци, които са дошли в България, за да работят оттук. Или чужденци, работещи от чужбина за български компании. В нашия екип, да кажем, че има около 10% подобни случаи. Дори в България имаме хора, които работят от Пловдив, Варна и различни селца.

  Как повлия пандемията на българския ИТ пазар – повиши или намали търсенето на кадри?
  Повиши изключително много търсенето на ИТ кадри. Но пък и даде тази възможност на хора, които са имали някакви рестрикции от географска гледна точка, или не са искали да са в столицата заради задръствания и т.н., тези хора вече са на пазара. И те са равнопоставени членове на екипите, тъй като в момента и ние сме хоум офис. Digitanity ще продължава да бъде хибридна компания с възможност за работа от вкъщи и от офиса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 8 часа
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 12 часа
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 12 часа
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър
  преди 12 часа
  Австрийската Austrotherm разширява дейността си у нас с инвестиция от близо 3 млн. лева
  Пускането в експлоатация на разширението на завода в Казичене е планирано за последното тримесечие на 2024
  преди 13 часа
  България ще е домакин на Балканската олимпиада по математика
  У нас ще дойдат над 130 ученици от 21 държави от цял свят