събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2941 прочитания

  Българите плащат по-активно дълговете си през лятото

  Покачването на цените на горивата е довело до ръст на междуфирмената задлъжнялост, посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България
  01 август 2012, 11:57 a+ a- a

  Българите плащали по-редовно задълженията си през юни спрямо предходния месец. Това показва индексът на събираемостта (ИНС) на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

  Докато през май тази година година ИНС се равнява на 119.3, то месец по-късно той вече е 121.9. Това анализаторите от асоциацията отдават на по-високата сезонна заетост през лятото в комбинация с липсата на сметки за парно и по-ниските такси за електричество.

  От АКАБГ отчитат също, че младите хора са били по-активни в изплащането на задълженията си през лятото. За юни асоциацията регистрира ръст с около 23% в събираемостта на дълговете на хората до 30 години в сравнение с тази на по-възрастните. Това се дължи най-вече на факта, че сезонно заетите са предимно млади хора, които работят на морето.

  Позитивна тенденция се наблюдава и по отношение на събираемостта на годишна база. Индексът е бил с над 5 пункта по-нисък през месец юни на 2011. От АКАБГ разчитат покачването на събираемостта на дълговете на хората за година като сигнал за цялостно стабилизиране на икономиката и на приходите на хората.

  От друга страна по-активното покриване на задълженията говори за растящата финансова култура на потребителите, считат от асоциацията. Според АКАБГ времената, в които много българи вземаха прибързани и неразумни решения за кредити, които не могат да изплащат, вече са минало.

  Продължава обаче тенденцията в натрупването на задължения по потребителските кредити. При 25% през май този тип дългове са нараснали с допълнителни 3% през юни, което в рамките на месец представлява сериозен ръст, отбелязват от АКАБГ.

  Причината за нарастващите задължения по потребителски заеми се дължи до голяма степен на решението на хората да предприемат сезонни дейности като ремонти например. Все още има и случаи на изтегляне на потребителски кредит за лятна почивка, отчитат от асоциацията.

  Експертите обаче не са оптимисти по отношение на междуфирмената задлъжнялост. Като една от причините за нарастването на фирмените заеми от АКАБГ посочват покачването на цените на горивата.

  Онези фирми, чиято дейност е тясно свързана с потреблението на гориво, все по-често съкращават персонала си, за да се справят с разходите, като обикновено това са малки и средни предприятия, допълват от асоциацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.