петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1613 прочитания

  Шуменската "Алкомет" ще доставя компоненти за BMW

  В нов завод за 13,5 мил. лв. компанията ще произвежда алуминиеви компоненти за електрически автомобили, екипът е от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители
  16 септември 2021, 16:03 a+ a- a

  „Алкомет“ въведе в експлоатация нов цех за механична обработка на профили, съобщи дружеството.

  Официалното откриване на новите производствени мощности се състоя на 15 септември. Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров.

  Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

  Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. По време на официалното откриване председателят на надзорния съвет на компанията Фикрет Индже сподели, че "Алкомет" вече има сключен дългосрочен договор с фирма БМВ. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство, а серийното производство се очаква да стартира в началото на 2022.

  „За изключително кратко време успяхме да стигнем до това ниво, което днес виждате и това е само началото. Работихме неуморно, понякога по 18 часа на ден. Виждате само част от оборудването, за да продължим по нататък. Учим се в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител. Разбира се имаме амбицията да работим и с други производители от автомобилния сектор“, каза Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

  „Проектът е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Работихме неуморно, за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение. Надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25% поне като дял от пресовото ни производство. Гордеем се, че сме част от процеса на мащабни реформи, които се извършват в автомобилната промишленост“, поясни Валерия Колева, директор продажби пресови продукти.

  Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти.

  Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти. Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.

  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

  Разположен на 4100 кв. м. новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 10 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 16 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа