сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4930 прочитания

  Германската "Оттобок" откри завода си в Благоевград

  Инвестицията в производството на протези е за над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места
  07 октомври 2021, 15:40 a+ a- a

  „Кралят на протезите“, както е известен германският предприемач Ханс Георг Недер, който е собственик на вoдeщaтa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock, откри завода си в Благоевград.

  Още миналата година Economy.bg ви разказа за плановете на Недер у нас. Вижте интервюто с управителя на компания в България тук.

  Президентът Румен Радев участва заедно с министъра на икономиката Даниела Везиева в откриването на нови завод за производство на медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване.

  Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места.

  Производственият процес вече е стартирал като са наети вече 225 български специалисти. Заедно с производствените бази на компанията в Германия и Австрия, Благоевград ще стане част от най-големите взаимосвързани производствени предприятия на фирмата.

  Президентът приветства решението на инвеститора да вложи средства в България за производство с грижа за хората с увреждания и здравословни проблеми.

  По думите на държавния глава Благоевград е подходящо място за инвестиции заради наличието на работна ръка, два университета, силно средно образование и най-вече мотивирани хора.

  Заводът в България произвежда множество ръчно изработени готови продукти и компоненти за медицинската техника. Голяма част от дейностите по сглобяване и производство са преместени от Дудерщат и Кьонигсзее, Германия, или от Виена, Австрия.

  В България ще се извършват и някои от производствените етапи за изработка на инвалидни колички, които до момента са се осъществявали в Китай. Така готовите продукти ще бъдат на разположение много по-бързо и с по-високо качество. Екипите в Дудерщат, Кьонигсзее и Виена ще се фокусират върху своите стратегически компетенции.

  Избрани продукти от веригата за доставка, които до момента са били изработвани извън компанията, в бъдеще ще са част от собственото производство. Новите продукти могат да се превръщат по-бързо в реалност, а съществуващите – по-бързо да се обновяват.

  „Благоевград е идеалното място за новия ни завод: инфраструктурата е оптимална, хората са добре образовани, с разнообразни компетенции и с избора на тази локация ние създаваме допълнителни работни места в Европейския Съюз“, казва проф. Ханс Георг Недер, собственик и председател на Управителния съвет на Ottobock SE & Co.KGaA, по повод откриването на новото производство.

  Благоевград е в логистично добре развит регион в Югозападна България, от гледна точка на служители и други работници също има значителни предимства. Местоположението позволява по-кратки, съответно по-устойчиви доставки. По този начин новият завод допълва производствената структура, така наречения Оперативен отпечатък (Operations Footprint) като част от Оперативната стратегия, заложена през 2018 г. от главния оперативен директор Арне Йорн.

  В началото на 2020 година за три месеца – в затруднени от корона-пандемията условия – бе реновирана съществуващата сграда в новопридобития терен и бе създадена съответната структура за начало на производството.

  През март тази година в обновените помещения се нанесоха управителят на завода Стоян Стоянов, заедно със 17 свои колеги. В бъдеще в Благоевград ще работят над 300 човека.

  „Оттобок“ стартира бизнеса си още през 1919. Дружеството оперира в близо 60 държави и дaвa paбoтa нa над 8000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988г. и е един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 13 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 14 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании