вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1373 прочитания

  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус

  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  20 октомври 2021, 16:44 a+ a- a

  На днешното заседание на правителството прие решение, с което възлага на здравния министър да сключи договор за осигуряването на моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, с риск от тежко протичане на заболяването, съобщават от Министерство на здравеопазването.

  Комбинираният лекарствен продукт не е разрешен за употреба у нас, но за да бъде достъпен на българските граждани здравният министър издаде заповед още на 13 октомври.

  „С осигуряването на моноклоналните антитела лекарите ще получат още една възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим доставката, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне на много хора и да допринесе за намаляване на смъртността“, посочи министърът на здравеопазването.

  „Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, който регистрираме в последните дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения – да приемат повече пациенти", коментира д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

  По отношение на противоепидемичните мерки д-р Кацаров уточни, че те засягат единствено дейностите, които са посочени в заповедта. 

  Кацаров коментира, че мерките са противоепидемични и не забраняват на гражданите да работят. „Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вирусите. Подчертавам, че по отношение на магазините, заповедта засяга само тези с над 300 кв. м. площ, и то с изключение на хранителните магазини, аптеките, банкови институции, пощенски и куриерски услуги и др. Там не се изисква „зелен сертификат“. За всички магазини под 300 кв. м. няма никакво ограничение“, уточни още здравният министър.

  „Хората, които днес критикуват мерките, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките, няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация“, коментира още здравният министър. „Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени, ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не можем да осигурим легла за лечение на всички хора“, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров.

  Той обясни, че алтернативата на настоящите мерки е да бъдат преустановени почти всички дейности в държавата, а ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълно блокиране на здравната система в България. Непредприемането на мерки и бездействието са акт на безотговорност към здравето на хората, заяви още министър Кацаров.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 10 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 11 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 12 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 12 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър