петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5891 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България

  За професията и възможностите в сферата разказва Димитър Бахов
  27 октомври 2021, 15:42 a+ a- a

  Димитър Бахов, мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България

  Димитър Бахов е мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България - специализиран дистрибутор за решения в областта на сигурността и изграждането на мрежи, управлението и техническата поддръжка.

  CLICO България е част от полската компания CLICO с пазарни позиции в Полша и Източна Европа. Компанията успешно въвежда и популяризира уникални професионални решения, които впоследствие потвърждават водещи позиции в своите сегменти. CLICO присъства активно на българския пазар от 1996 г. В портфолиото на компанията вече влизат над 30 компании.

  Средното си образование със специалност „Компютърна техника и технологии“ завършва в гр. Сандански. Оттогава датира и интересът му към информационните технологии. Обучението си продължава в Техническия университет в София, специалност „Телекомуникации“. Дипломира се като инженер по телекомуникации и записва магистратура „Електронно  управление“ на английски език. „Успях да добия много ценни познания в областите управление на проекти, оценяване на ИТ системи и управление на системи за електронно обслужване“, споделя Димитър.

  Пред Economy.bg Димитър разказва повече за работата си и възможностите за развитие като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия.

  Началото на кариерата
  Кариерата ми в ИТ сферата стартира още в началото на 3-ти курс. Спомням си, че през октомври ми се обадиха, че съм одобрен да участвам в стажантска програма. Беше изключително интересна и обхващаше няколко теоретични курса и практически задачи. Програмата продължи 2 месеца и след това ми предложиха постоянна позиция в Pre-Sales. Там за пръв път ми се наложи да използвам практически наученото в ТУ през изминалите 2 години и динамиката, с която се сблъсках, ми хареса. Само след седмица на тази позиция започнах работа по първия си ИТ проект , който няколко месеца по-късно беше успешно внедрен.

  Имах възможността да работя и да се уча от хора с дългогодишен опит в ИТ сферата, както и да се докосна до продуктите на производители от световна класа като Check Point, HPE и други. 

  Кога и как започна работа в CLICO България?
  Единият от партньорите, с които компанията си сътрудничеше, беше CLICO България. Оттам датира и първият ми допир с компанията, в която работя вече близо шест години. Започнах на 1 януари 2016 година и бях вторият служител във фирмата. Позицията ми беше системен инженер и изискваше много добро познаване на решенията и продуктите, за да може да бъдат успешно имплементирани и поддържани след това. В хода на работата търговските ни задачи се увеличаваха и по предложение на управителя на компанията смених инженерната позиция с търговска. 

  Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
  Първото и най-важно нещо е, че винаги  се стремя да отговоря на нуждите на клиентите. Случвало се е да имам среща с клиент, който е готов да инвестира голяма сума в скъпо решение, което няма да бъде полезно за неговия бизнес. Благодарение на съветите и познаването на технологиите от наша страна клиентът успешно реши проблема и остана много доволен от резултата и спестените ресурси на компанията. 

  Отношенията с хората са много важна част от работата на един търговец. Добрите търговци са тези, които умеят да слушат, разбират нуждите на клиентите и в крайна сметка успяват да подобрят  техния живот.

  Как типично протича един работен ден?
  Може би ще ви се стори странно, но за човек, който работи в офис, все още не съм се научил да пия кафе и затова денят ми започва директно с проверка на пощата и плануване на задачите за деня. Голяма част от работата ми преминава в разговори по телефона, организиране на работни срещи, събиране на обратна връзка по вече актуални проекти или пък идентифициране на нови. Обедните почивки често се превръщат в полезни бизнес срещи, а денят приключва с отчет на приключените задачи и актуализация на текущите ми проекти.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Позицията изисква човек да има много добри познания в областта на мрежовите технологии и технологиите за информационна сигурност, защото представляваните от CLICO производители са едни от най-добрите в своя клас продукти, повечето са лидери в областта на ИТ сигурността, мрежовата инфраструктура и управлението на информационни активи. Добрият продуктов мениджър трябва да разбира нуждите на бизнеса и трябва да може да предостави необходимите и ефективни инструменти за защита на информацията на различни нива. Секторът, в който работя, е изключително динамичен и се развива с много бързи темпове, затова е много важно да изграждаме надеждни системи за сигурност. Ежедневно следим световните тенденции, анализираме и оценяваме наличните на пазара продукти и технологии, свързани с ИТ сигурността. Това ни позволява да избираме точни решения, които най-добре отразяват и покриват нуждите на нашите клиенти. 

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Както вече казах, секторът, в който работим, е изключително динамичен и налага ежедневното трупане на нови знания. За да поддържаме знанията и уменията си, често слушаме подкасти, гледаме уебинари и участваме в обучения. Голяма част от производителите от нашето портфолио изискват покриването на сертификационни програми с цел по- доброто познаване на продуктовата им гама. 

  CLICO е международна компания и регулярно обменяме опит с нашите колеги от други страни в Източна Европа. Споделените знания са ни помагали много често за осъществяването на редица международни проекти.

  Какви са възможностите за развитие?
  Продажбите са ключова част от всеки бизнес. Без продажби всяка идея, колкото и да е добра, е трудно постижима. Търговската професия е перспективна, професионалните търговци са високо платени в цял свят. Да умееш да продаваш не е талант, а наука, която може да бъде учена, усвоявана и усъвършенствана. Да продаваме ни се налага всеки ден, дори и това да не е нашата професия. От уменията ни да комуникираме ефективно зависи качеството на живота, който водим. Мотивацията също е неразделна част от развитието на всеки търговец. Ако нямаш мотивация да преследваш целите си, то успехът ще се отдалечава от теб. CLICO България предоставя отлични възможности за професионално и кариерно развитие в една изключително динамична сфера на работа, а именно информационната сигурност. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Първото нещо, което ми идва на ум, е, че колкото и да е добър един продукт, той няма как да се продава сам. Всеки продукт се нуждае от реклама, популяризиране и представяне. Без полагане на търговски усилия няма да се постигнат желаните резултати. 

  Друго основно правило е, че ако търговец подцени даден клиент и се отнесе непрофесионално, то той рискува да загуби интереса на отсрещната страна и да провали проекта или сделката, за която се бори.  

  Какви са хобитата ти и какво обичате да правиш след края на работния ден?
  Преди използвах свободното си време да играя футбол с приятели и да спортувам редовно. Сега приоритетът ми е семейството и използвам времето да прекарвам максимално време с него. Обичам преходите в планината и последното ми преживяване беше на връх Мусала.

  Друга голяма страст са ми автомобилните спортове, като не изпускам състезание от календара на Формула 1. През последните две години имах възможността да посетя състезания на живо в Унгария, Италия и Турция. Усещането е уникално и с нетърпение очаквам пандемията да приключи, за да може всички ние отново да се наслаждаваме на малките неща, които ни носят радост.

  За финал искам да ви пожелая да бъдете здрави и да продължавате да радвате вашите читатели с качествени и интересни статии. 

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 7 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева