вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6428 прочитания

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?

  За професията и възможностите в HR сферата разказва Велислава Задурян, която има над 10 години опит в банката
  23 ноември 2021, 09:40 a+ a- a

  Велислава Задурян - старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк

  Велислава Задурян е старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк. Завършила е бакалавърска степен по специалност „Стопанско управление“ и магистърска степен по стопанско управление – развитие на човешките ресурси в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. През миналата година завърши и следдипломна квалификация в областта на управлението на човешкия капитал към Chartered Institute of Personnel and Development.

  Пред Economy.bg Велислава разказва повече за своя кариерен път, какви умения и качества са необходими, за да работиш в сферата на обучението и развитието на хора, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професията.

  Началото на кариерата
  Кариерата ми стартира още с летните стажове, които започнах веднага след гимназията. Те ми дадоха възможност да се докосна отрано до реалните нужди на бизнеса и да се адаптирам към различни колективи и работна среда. Започнах работа на трудов договор, когато бях трети курс в университета. Изборът на професия в сферата на ЧР към онзи момент беше съвсем случаен и продиктуван от гъвкавостта да съчетавам работата с лекциите в университета. Възможност, която ми предлагаше тази позиция. Към настоящия момент обаче изборът ми да се развивам и да продължавам да работя в областта на ЧР далеч не е случаен, а напълно осъзнат и продиктуван от желанието ми да помагам и от любовта ми към това, с което се занимавам.

  Кога и как започнахте работа в УниКредит Булбанк?
  В УниКредит Булбанк започнах през 2010 г. като специалист „Системи за възнаграждение и придобивки“. През 2011г. започнах работа в екип „Център за обучение“. През 2014 г. поех ролята на бизнес партньор „Човешки ресурси“, а от края на 2016 г., с кратко прекъсване покрай второто ми майчинство, съм на позиция старши мениджър „Обучение и развитие“.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  На тази позиция отговарям за разработването на цялостната локална стратегия за обучение, професионално и кариерно развитие на служителите в компанията. Ръководя екип от 9 души, с които заедно организираме дейностите по диагностика, анализ и планиране на нуждите от обучение на нашите колеги, разработваме различни обучителни програми и инициативи, управляваме програмите за развитие на таланти и висшия мениджмънт в компанията, координираме процеса по управление на приемствеността, организираме провеждането и реализирането на редица инициативи, свързани с ангажираността и служителското преживяване. 

  Как типично протича един работен ден?
  Обикновено един мой ден протича „не по план“. Динамиката на средата е огромна и това неминуемо се отразява на начина на работа и в частност на моето работно ежедневие, но именно тази „щипка“ непредсказуемост ме кара да харесвам работата си толкова много. Работният ми ден е свързан с много срещи и комуникация както с екипа ми, така и с останалите колеги в ЧР и други структури на банката. Хибридният начин на работа издигна добрата комуникация на още по-висок пиедестал и тя е „лепилото“, което свързва стратегическите планове, управлението на неопределеността и ежедневните предизвикателства с последователни, тактически и ефективни действия и решения. Всеки ден в забързаната ми програма се опитвам да отделя поне час и за дейности, свързани със стратегическо планиране на нови инициативи. Това е изключително важно за функцията „Обучение и развитие“, тъй като работата ни по стратегически инициативи дава пряк отпечатък върху културата на учене и развитието на потенциала в организацията – ключови фактори за успех на бизнеса през 21-ви век.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Като при всяка професия, свързана с непрекъсната работа с хора, палитрата от необходими качества и умения е огромна. И все пак извън чисто професионалните компетенции, бих поставила няколко акцента. Първият е свързан с емоционалната интелигентност - себепознанието, саморегулацията, социалната компетентност и в частност емпатията, както и уменията за изграждане и управление на взаимоотношенията са от ключово значение. Вторият е свързан с познаването на бизнеса и бизнес стратегията, на макро- и микросредата, в която оперира компанията. Това е необходимо, тъй като ЧР стратегията е пряко свързана и в подкрепа на бизнес стратегията на компанията. Третият акцент касае няколко умения, отговарящи на очакванията на колегите в организацията към нас като функция, а именно бързината, отговорността и грижата, с които откликваме на нуждите на служителите. И не на последно място са страстта, желанието и сърцето, които влагаме в тази роля – те никога не остават незабелязани нито в крайния резултат, нито във взаимоотношенията, които изграждаме по пътя.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Като ръководител на екипа, който отговаря за процесите за обучение и развитие в УниКредит Булбанк, съм се уверила и емпирично, че знанията и квалификацията трябва да се поддържат постоянно, през целия живот – чрез формални обучения и инициативи за развитие, но и чрез непрекъсната рефлексия върху нещата, които ни се случват, и начина ни на реакция чрез учене от собствените ни грешки и тези на останалите, чрез неформално учене от истинския живот. Спреш ли да учиш, не просто не продължаваш напред, а започваш да се движиш назад. Именно тази максима следвам и аз – непрекъснато следя и чета за нови проучвания и тенденции в областта на обучението, развитието и управлението на човешкия капитал. Като служител на УниКредит Булбанк имам възможност всяка година да участвам в редица обучения за личностно и професионално развитие, наскоро придобих успешно и следдипломна квалификация – „Advanced level 7” сертификат на CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development). Но определено бих казала, че неформалното обучение за мен има ключова роля в развитието ми – всеки ден надграждам знанията и уменията си благодарение на екипа ми, на лидерите в организацията, на ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквам, и на които трябва да намеря решение. И ако имам няколко свободни минути на ден, ги инвестирам в това да помисля какво ми се е случило през деня, какви решения съм взела, какво мога да подобря на следващия ден.

  Какви са възможностите за развитие?
  Развитието има различни аспекти – личностно, професионално, кариерно. В УниКредит Булбанк възможностите за развитие и в трите аспекта са реално безгранични. Всеки има възможност да се включва в разнообразни обучения, които подкрепят неговото личностно и професионално развитие. Всеки има възможността да кандидатства и да прави това, което му харесва и в което се чувства добър – бизнес, финанси, управление на риска, ИТ, операции, ЧР и др. Преди време се опитвахме да очертаем кариерни пътеки за развитие в компанията, но те се оказаха лимитиращи – защото кариерното развитие е изключително индивидуален процес и възможностите за развитие в компанията са многобройни. Когато попаднах в банката преди повече от 11 години, нито за миг не съм си представяла какви възможности  ще се открият пред мен. За 11 години преминах през 4 позиции в рамките на ЧР, влязох в най-важната роля в живота ми – тази на майка – и то два пъти, и продължавам да уча и да се развивам всеки ден. 

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Много са. Но ще отбележа две, които считам за много критични.

  Първата е, че ЧР функцията е създадена да покрие част от отговорностите на мениджърите – да подбират правилните хора за екипите си, да ги въведат в работата, да ги обучат, да ги мотивират и т.н. Всъщност ЧР специалистите единствено и само създават подходящите инструменти, които да подкрепят мениджърите в тези процеси, но по никакъв начин не могат и не трябва да заменят мениджърите в тези им отговорности.

  Втората е свързана с нещо, което чувам често в нашите среди – ЧР проект за обучение, ЧР проект за развитие, ЧР проект за привличане на таланти, ЧР проект за ангажиране на служителите и пр. Зад словосъчетанието „ЧР проект“ стои всъщност една голяма заблуда. Единственият ЧР проект може би е проектът за организация на коледното тържество на ЧР екипа в края на годината. Всичко останало е бизнес проект, с който ЧР функцията подпомага реализацията на стратегията на компанията в аспекта управление на човешкия капитал. 

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
  Мисля, че значението на думата „баланс“ предполага поддържане на някакво съотношение между работа и личен живот по изкуствен начин, а и противопоставя работата с личния живот. В наши дни, особено с налагането на дистанционния начин на работа, не можем да сложим формална граница между личен и професионален живот. Те следват определен ритъм – понякога много забързан, друг път по-мелодичен. В този смисъл, вярвам в ритъма и моята стратегия винаги е била да приемам настоящето с ритъма, който носи и да се опитвам „да науча бързо стъпките“ на този ритъм, за да се насладя на танца.

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на UniCredit Bulbank AD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите
  преди 3 часа
  Meta отложи плановете си да обучава своя AI с данни на европейски потребители
  Компанията имаше намерение да използва за целта постове в Instagram и Facebook
  преди 19 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 19 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 22 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.