вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  905 прочитания

  Португалия вече не използва въглища за производство на ток

  Тя е четвъртата страна в ЕС, която предприема тази стъпка
  25 ноември 2021, 14:31 a+ a- a

  Португалия затвори последната си въглищна централа през уикенда, прекратявайки използването на замърсяващия материал за производство на електроенергия. Тя става четвъртата държава в Европейския съюз, която прави това, предаде Euronews.

  Екологичната група Zero заяви, че заводът Pego в централна Португалия е бил вторият по големина производител на въглероден диоксид в страната, добавяйки, че „освобождаването ни от най-големия източник на парникови газове е важен ден за Португалия“.

  Въпреки че лицензът за електроцентралата е технически валиден до края на месеца, окончателният ѝ запас от въглища свърши в петък (19 ноември). Това направи събота първия ден, в който се произвежда електричество в страната без използване на въглища.

  Това се случва 9 години преди целта на Португалия да прекрати използването на изкопаемото гориво до 2030 г. Процесът започна през 2017 г., когато страната подписа декларация за прекратяване на използването на въглища на COP23.

  Белгия, Австрия и Швеция са другите три европейски страни, които вече са спрели да използват въглища за производство на електроенергия.

  Въпреки че значителните 60 до 70 процента от електричеството в Португалия идва от възобновяеми източници, страната все още разчита в голяма степен на вносни изкопаеми горива, за да задоволи общите енергийни нужди. Излизането на Португалия от въглищата идва, след като Европейската комисия обяви, че ще съди страната за това, че не е предприела мерки за лошо качество на въздуха.

  Въпреки ранното преминаване към електроенергия без въглища, има опасения, че централата Pego, управлявана от частната група Tejo Energia, може да премине на изгаряне на дървесни пелети.

  „Предизвикателството сега е да се гарантира, че комуналните услуги няма да направят грешката да заменят въглищата с изкопаем газ или неустойчива биомаса“, каза Катрин Гутман, директор на кампанията в Europe Beyond Coal.

  „Изхвърлянето на въглища само за преминаване към следващото най-лошо гориво очевидно не е отговор“, каза президентът на Zero Франсиско Ферейра. „Вместо това фокусът трябва да бъде върху бързото увеличаване на нашия капацитет за възобновяема енергия във вятърна и слънчева енергия“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 9 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 10 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 11 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 11 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър