петък, 01 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  900 прочитания

  Германските фирми у нас очакват борба с корупцията и дигитализация на администрацията от новото правителство

  Приоритет за голяма част от германския бизнес в България е и предвидимостта на икономическата политика и стабилизирането цените на енергията
  01 декември 2021, 15:53 a+ a- a

  „Борба с корупцията и престъпността“ и „Насърчаване на дигитализацията на държавната администрация“ - такива са очакванията на над две трети от германските фирми у нас към  бъдещото българско правителство. Това показва блицанкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), имаща за цел да обобщи нагласите и очакванията на своите членове по отношение на бъдещото ново правителство и президента.

  Проучването е проведено от 22.11.2021 до 29.11.2021 и в него участват 53 фирми членове на ГБИТК. В по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. 68% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 32% са големите компании с над 250 служители.

  „Предвидимост на икономическата политика“ и „Стабилизиране цените на енергията“ получават по 45,28%, следвани от „Политическа и социална стабилност“ с 41,51%. Други 37,74% от анкетираните са посочили, че очакванията им са свързани с подобряване на транспортната инфраструктура, както и повече прозрачност на обществените поръчки. За 35,85% приоритет е подобряването на конкурентоспособността на националната икономика.

  На въпроса „Каква промяна във взаимодействието между президентската институция и бизнеса очаквате след изборите?“ - 39,62% посочват „Повишаване на имиджа на България като място за инвестиции“, a 16,98% - „По-активно взаимодействие с бизнеса“. Участниците в анкетата дават по под 10% на всеки от следните възможни отговори „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Задълбочаване на развитието на партньорството с международни икономически организации“, „Концептуално изработване на икономическа програма за 2030 г.“, „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Интерактивен обмен на мнения и посещения на фирми на място“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 6 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 7 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 7 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 9 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 11 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени