петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  474 прочитания

  Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани

  Норвегия също въвежда изискване за задължително тестване на всички пристигащи
  03 декември 2021, 08:49 a+ a- a

  Считано от 6 декември 2021 г., Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на €15 и ще се заплаща от пристигащия.

  По информация на посолството ни в Никозия тестът е задължителен, независимо дали пътникът има сертификат за ваксинация или преболедуване на Covid-19. 

  Новата мярка ще бъде в сила до 10 януари 2022г., като няма да важат за деца под 12-годишна възраст .

  Считано от 3-ти декември 2021 г., норвежките власти въвеждат изискване за задължително тестване на пристигащите в страната граждани независимо дали притежават сертификат за преболедуване или ваксинация срещу Covid-19. Тестването ще се извършва на граничния пункт при влизане в Норвегия. В случаите, когато на границата няма тестова станция, пристигащият е длъжен да се тества за Covid-19 в рамките на до 24 часа от влизането си в Норвегия.

  Изискването е в допълнение към въведените на по-ранен етап ограничителни мерки при пътуване до Норвегия: задължителна онлайн регистрация преди отпътуване, негативен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане в Норвегия и 10-дневна карантина. Лицата с пълен цикъл на ваксинация и преболедувалите коронавирус в последните 6 месеца са освободени от изискването за предварителен тест и карантина.

  От Министерство на външните работи припомнят, че Република България е включена в т.нар. „червена“ рискова зона съгласно класификационния критериий на норвежките здравни власти. Затова и считано от 26 ноември 2021 г., когато българските граждани предприемат пътуване от България до Норвегия от червена рискова зона, трябва да:

  1. Попълнят регистрационен формуляр преди пътуване. Същият е наличен на страницата reg.entrynorway.no, като пристигащите на територията на Норвегия от страни с червен рисков индекс трябва да се регистрират до 72 часа преди влизането в страната;

  2. Представят негативен резултат от тест за коронавирус, направен до 24 часа преди влизане в Норвегия. Лицата под 18-годишна възраст са освободени от това изискване;

  3. Преминат повторен тест за коронавирус на граничния пункт при влизане в Норвегия;

  4. Следват 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена след отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането в страната. Децата и младежите под 18-годишна възраст са освободени от изискването за карантина, но се насърчават да се тестват на третия ден след влизането на територията на Норвегия.

  Лицата с пълен цикъл на ваксинация, които могат да докажат това с документ (Европейски зелен сертификат за ваксинация с четим QR код), както и преболедувалите Covid-19 през последните 6 месеца (потвърдено с положителен PCR резултат) са освободени от изискванията за карантина и тестване преди пристигане в Норвегия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа