петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1673 прочитания

  Угур Шахин: Не се отчайвайте

  Според изпълнителният директор на BioNTech хората просто трябва да се ваксинират и да си сложат бустерна доза от съществуващите ваксини
  03 декември 2021, 10:58 a+ a- a

  Докато някои служители в общественото здравеопазване и лидери на биофармацията, включително главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел, бият тревога за новия вариант на коронавируса омикрон, шефът на BioNTech Угур Шахин настоява за по-предпазлив подход, пише Endpoints.

  В интервюта за Wall Street Journal и Reuters, Шахин предупреди, че все още се знае малко за способността на варианта да причинява тежък Covid-19 и отговорите на Т-клетките сред ваксинираните вероятно ще останат силни. Въпреки че биотехнологичната компания все още провежда лабораторни тестове, за да определи дали защитата на антителата ще бъде намалена, Шахин не натиска паник бутона.

  „Нашето послание е: Не се отчайвайте, планът остава същият: Ускорете прилагането на трета, усилваща инжекция“, каза Шахин за WSJ.

  Коментарите са в рязък контраст с интервю, което Бансел даде пред Financial Times по-рано тази седмица, в което прогнозира значителен спад в ефективността на ваксината срещу омикрон. Бансел се застрахова, отбелязвайки, че не знае колко рязък ще бъде спадът, но подчерта, че „всички учени, с които съм разговарял… са: „Това няма да е добре“.

  Омикрон разтърси глобалните пазари, откакто южноафриканските учени за първи път откриха варианта миналата седмица, а страните по света издават нови забрани за пътуване с надеждата да спрат вълната. Вариантът е особено забележим с големия си брой мутации, което води до опасения, че може да е по-заразен от щамовете Алфа или Делта и да заразява по-лесно ваксинираните хора.

  Но Шахин каза пред WSJ, че смята, че тези, които са получили ваксините си, особено тези, които са получили бустер, все пак ще бъдат защитени от тежко заболяване, водещо до хоспитализация или смърт. Главният изпълнителен директор подчерта, че инжекцията, произведена от BioNTech и Pfizer, до голяма степен е намалила риска от тежко заболяване от други варианти и каза, че повечето инфекции с делта са леки.

  Той каза, че същото вероятно ще важи и за омикрон, тъй като Т-клетките продължават да предлагат защита, дори ако вирусът избягва антителата. Намаляването на защитата на антителата срещу омикрон все още предстои да бъде определена, каза той пред „Ройтерс“, но очаква известна загуба срещу леко и умерено заболяване.

  Въпреки това Шахин остава спокоен. „Според мен няма причина да се притеснявам особено. Единственото нещо, което ме притеснява в момента, е фактът, че има хора, които изобщо не са ваксинирани“, каза Шахин пред „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа