петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  625 прочитания

  Значителен спад на руските туристи у нас тази година

  За първите 9 месеца близо 36 000 руски граждани са почивали у нас, през цялата 2019 броят им е бил 450 000
  03 декември 2021, 11:07 a+ a- a

  От началото на годината до септември близо 36 хил. руски туристи са нощували в места за настаняване, като 85% от тях - през летния сезон. Водещите дестинации за гостите от Русия през този период са София и Варна - с по около 6 900 туристи, Несебър - над 4 хил. туристи, следвани от Балчик, Бургас, Пловдив и др. За сравнение през 2019 общият брой руски туристи в България възлиза на около 450 хиляди, от които над 355 хиляди - само за летния сезон.

  Основна задача е възстановяването на туристопотока от предпандемичните времена, заяви  министърът на туризма Стела Балтова, която в рамките на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН в Мадрид, разговаря със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия.

  На неформална среща преди дискусиите от втория ден двете изразиха задоволството си от съвместната работа между България и Руската Федерация в сферата на туризма. Зарина Догузова поздрави българския министър за постигнатите резултати и бързите темпове във възстановяването на туризма в България в контекста на пандемията от COVID-19. Тя изрази готовност за тясно сътрудничество и потвърди, че България остава една от популярните сред руските туристи дестинации за отдих.

  В продължение на тази тенденция българският министър изтъкна, че Русия винаги е била важен стратегически партньор и поиска повече регулярни полети от Москва и от ключови големи руски градове. Това ще улесни туристите от пазар Русия и ще даде много повече възможности за пътувания и туризъм. В отговор Зарина Догузова изрази задоволство от перспективата, като уточни, че решението е на руския Федерален оперативен щаб за контрол на инфекциите и неговия председател Татяна Голикова.

  Догузова и министър Балтова обсъдиха и възможности за бъдещо сътрудничество. Зарина Догузова използва случая, за да покани министър Балтова лично да посети руския павилион на изложението в Дубай.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа