петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  Инфлацията в Еврозоната през ноември с нов връх

  Според предварителните оценки на Евростат тя е 4,9%
  03 декември 2021, 12:08 a+ a- a

  Потребителските цени в 19-те страни, които използват еврото, се покачват с рекордни темпове в резултат на огромния скок на разходите за енергия тази година, показват официални данни.

  Според предварителните бързи оценки на Евростат, статистическата агенция на Европейския съюз, годишната инфлация в еврозоната е достигнала 4,9% през ноември. Това е най-високата стойност на показателя от началото на статистиката през 1997 г. и се е увеличила от 4,1% през октомври. 

  Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква енергията да има най-висок годишен темп през ноември (27,4%, спрямо 23,7% през октомври), следвана от услугите (2,7%, спрямо 2,1% през октомври), неенергийни промишлени стоки (2,4%, в сравнение с 2,0% през октомври) и храни, алкохол и тютюн (2,2% в сравнение с 1,9% през октомври).

  Подобно на други, еврозоната, която се състои от 19 икономики, включително Франция и Германия, търпи големи покачвания на цените в резултат на икономическото възстановяване от пандемията и блокирането на веригите за доставки.

  В цялата еврозоната инфлацията е на многогодишни пикови стойности, включително в Германия, най-голямата икономика в Европа, където годишният процент достигна 6%. Дори това е под 6,2% регистрирани при последното отчитане в САЩ, най-големият 12-месечен скок от 1990 г.

  Основният процент на инфлация в еврозоната, който премахва потенциално променливи продукти като алкохол, енергия, храни и тютюн, също се повиши през ноември до годишен темп от 2,6% от 2%.

  Това показва, че основната инфлация вече влияе на следващо ниво, например чрез по-високи заплати.

  При нормални обстоятелства повишенията вероятно ще наложат натиск върху Европейската централна банка да започне да обмисля перспективата за повишаване на основния си лихвен процент от рекордно ниско ниво от нула. Банката има задачата да определи политика за постигане на цел за инфлация от 2%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа