вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7191 прочитания

  Масов вот на недоверие срещу еврото

  Отливът на капитали от еврозоната вещае икономически колапс
  24 август 2012, 11:42 a+ a- a

  Масова миграция на активи от еврозоната към по-сигурни страни наблюдават анализатори. Притеснени за съдбата на еврото корпорации, централни банки и обикновени хора търсят сигурни убежища за капиталите си, разказва авторитетният вестник Washington Post.

  Последният случай е на застрахователния гигант AIG. Очевидно загубила вяра в еврото, компанията реши да изнесе милиони долари извън еврозоната, като намали активите си в германски, френски, испански и италиански банки, отбелязва Washington Post.

  Подобни стъпки по-рано предприе и компанията майка на British Airways – International Airlines Group, която обяви, че ограничава експозициите си към изпадналата в криза Испания.

  Примерите са показателни за продължаващата тенденция за отлив на капитали от еврозоната. Според анализатори тази миграция на активи е своеобразен вот на недоверие срещу еврото, който обезкървява банковите системи в най-силно засегнатите страни.

  Ако бизнесът и хората загубят вяра в еврото, то това може да доведе до масов износ на активи, който на свой ред може да предизвика икономически колапс, предупреждават експерти пред Washington Post.

  „Хората все още не са обхванати от паника, но опасенията растат”, подчертава италиански експерт.

  Притесненията за бъдещето на еврото доведоха до поевтиняване на единната европейска валута през последните месеци. От началото на годината стойността на еврото се е обезценила с 4% спрямо долара.

  И ако в началото на кризата движението на капитали беше в рамките на еврозоната, най-вече в посока юг-север (от затруднени страни като Португалия, Гърция и Испания към по-стабилни като Германия), то от средата на миналата година се забелязва отлив от еврозоната въобще.

  Само за миналата година от Италия и Испания са изнесени активи за съответно 160 и 100 милиарда евро, което представлява около 10% от брутния им вътрешен продукт, подчертава анализатор на Citigroup.

  Данни на Международния валутен фонд (МВФ) пък сочат, че през първото тримесечие на 2012 централните банки са държали в евро едва 25% от валутните си резерви при 27% пред същия период на 2010.

  Популярни чуждестранни валути, които се смятат за сигурни убежища в кризата, са британският паунд, американският долар, швейцарският франк и японската йена. На голяма почит се радват и скандинавските валути, отбелязва Washington Post.

  За да спрат миграцията на активи от еврозоната, някои страни обмислят да въведат рестрикции, които обаче едва ли ще се окажат много резултатни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис