петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4016 прочитания

  Тя ли ще е първата българка в Космоса?

  Татяна Иванова, която е една стъпка по-близо да стане първата българка астронавт, пред Economy.bg
  17 декември 2021, 15:36 a+ a- a

  "Ще знам, че съм живяла пълноценно и ще съм страшно доволна, че България ще продължи да пише история". Така 19-годишната Татяна Иванова от Добрич мотивира желанието си да стане първата българка астронавт.
  Участвала е в два лагера на НАСА – в Измир, Турция, и в Алабама, САЩ. А сега е приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти да участват в суборбитален полет. Академията към Международния институт по космически науки, в която Татяна ще участва, ще се проведе през февруари във Флорида, САЩ. В момента тя е студентка по инженерна физика в Софийския университет.

  За пътя и предизвикателствата до реализирането на голямата мечта - Татяна Иванова пред Economy.bg

  Татяна, как се стигна до приемането ти в Космическата академия в САЩ?
  Процесът по приемане е дълъг и прецизен. Project PoSSUM е финансиран от НАСА и е първата програма в света, която сертифицира граждани за суборбитален полет. Самото кандидатстване е напълно адекватно за такъв тип сфера на развитие. Разбира се, че трябваше да напиша мотивационно есе, да предам CV-то си, както и резюме с академични постижения. Изисква се някакъв предишен опит с гмуркането, както и шофьорска книжка. Най-важното е лицензът за медицинско сертифициране. Аз днес получих своя. Бях на изключително задълбочени прегледи и изследвания в Cardio Fly гр. Варна, където ме сертифицираха с EASA Class 2.

   
   
   
  View this post on Instagram

  A post shared by Tatyana V. Ivanova (@astrochita)

   

  Кои бяха най-големите предизвикателства по пътя до това постижение?
  Може би финансовата част...за жалост, в положението, в което съм аз и много други тийнейджъри, е трудно да си позволиш участие на такова място. Тази година съм подкрепена от изключително много хора в тази насока. Желая да изкажа своите най-искрени благодарности на Фондация „100 Слънца“, NEXO, Масонска ложа „Яйлата“ и "Драгневи Агро".

  Кога очакваш да започнеш реално обучение там?
  През февруари ще бъде присъствената част на академията, като трите седмици онлайн лекции ще бъдат съобразени според датата на пътуването ми.

  Какво представлява обучението?
  Самият проект се занимава с изследване на специални облаци в горната част на мезосферата, той е тясно свързан с това. Ние ще учим орбитална механика, космическа физиология, запознаване със системите за управление на космически апарати, кинематографията в Космоса. Ще имаме експерименти в самолети за висш пилотаж (микрогравитация и обратното – по-силно притегляне), хипоксия, събличане и обличане на скафандър, декомпресиране и още много...

  Обучението в Академията задължителна стъпка ли е за кандидат-астронавтите?
  Разбира се, че не! Но сега индустрията се развива със страшна скорост и след време, когато дойде моят ред да се боря в селекцията, ще изберат най-подготвения човек. Този, който се откроява и притежава качествата на един космонавт. За мен това е първата по-сериозна стъпка в преследването на мечтата ми. А самата програма е като една стълбичка – не можеш да прескочиш догоре, трябва да минеш през всички стъпала!

  Откъде идва интересът ти към Космоса?
  За мен най-истинската наука е физиката. Намирам изучаването на Космоса за увлекателно и главно такава литература чета. Искам да допринеса на човечеството. Причините, поради които тази моя мечта се превърна в цел, не могат да се обяснят, трябва да се почувстват...Уникално е.

  Какво ще означава за теб да реализираш мечтата си и да станеш първата българка астронавт?
  Ще знам, че съм живяла пълноценно и бих била страшно доволна, че България ще продължи да пише история.

  С какво конкретно си представяш, че би могла да допринесеш при една бъдеща космическа мисия?
  Аз съм изключително отборен играч, имам ли задачи – забравям да ям, забравям за проблемите си и по-маловажните задачи. Определям себе си като лидер, имам първичен инстинкт да помагам, комуникативна и креативна съм, винаги измислям план Б.

  Какво би казала на други момичета, които биха искали да тръгнат по твоя път?
  „Не позволявайте на страха от провал да ви попречи да се състезавате!“

  Имаш желание да летиш и до Марс. Би ли живяла там? Как си представяш живота на Червената планета?
  Бих отишла на двупосочна мисия до Червената планета, бях част от екип, който се занимаваше с подробно проучване на планетата. Мисля, че животът ще е нормален, вълнуващ, ще те накара да се почувстваш като човек и да оцениш Земята.

  Какво би означавало за нас като човечество да се заселим на Марс и да станем двупланетни същества?
  Това ще е нов пик за човешкото любопитство, успеем ли да стигнем дотам, то значи ще имаме базата за надграждане и знае ли човек, може след това да достигнем Европа – спътникът на Юпитер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 8 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 14 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа