вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2390 прочитания

  Компании от автомобилната и ИТ индустрията с интерес за инвестиции в София

  Те имат намерение да назначат между 150 и 300 души, съобщиха от Столичната агенция за инвестиции
  07 януари 2022, 15:01 a+ a- a

  Въпреки кризата през 2020 икономиката на София запазва своите конкурентни предимства. Трансформацията на столичната икономика ще продължи да бъде водена от развитието на дигиталните услуги, като информационните и комуникационните технологии имат възможността да се превърнат в най-големия икономически сектор на София. Това съобщи Петър Ганев – старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи доклада „Икономически и инвестиционен профил на Столична община 2021.

  Последните години са доста сложни, свързани с редица предизвикателства за бизнеса и икономиката на столицата, но добрата новина е, че през 2021 бизнесът в София започва своето възстановяване, заяви Николай Стойнев, председател на надзорния съвет на Общинската Агенция за инвестиции и председател на комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация към Столичния общински съвет. Бизнесът е двигател, който ще помогне да преодолеем негативните последици от кризата, посочи също Стойнев и подчерта, че нашето убеждение и това на кмета Йорданка Фандъкова е Столична община да бъде отворена врата за бизнеса. Затова общинската Агенция за инвестиции, която бе създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова, има задача да помага и да предоставя добри условия за бизнеса в столицата.

  София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в страната, което е резултат от пълната доминация на столицата в сферата на услугите. През 2019 брутният вътрешен продукт на София е над 51 млрд. лв. и вече представлява близо 43% от националната икономика.

  Добавената стойност на София продължава да расте. Най-голям дял в добавената стойност продължава да има търговията, следвана от информационните и комуникационни технологии и услуги, които бележат много високата добавената стойност, каза Петър Ганев.

  Информационните и комуникационните технологии отбелязват ръст и през 2020 и вече допринасят за 22% от добавената стойност в икономиката на София.

  Ефектът на кризата в София е ясно видим в данните за произведената продукция от нефинансовите предприятия за 2020. След ръст от близо 12% през 2019 произведената продукция на предприятията в столицата нараства с малко над 1% през 2020 и достига близо 75,6 млрд. лв., се посочва още в изследването на ИПИ. Трите водещите сектора по отношение на произведената продукция от нефинансовите предприятия в София през 2021  са търговията (21%), строителството (19%) и информационните и комуникационни технологии (15%).

  Най-голям спад в работните места в хода на пандемията отчитат хотелите и ресторантите, както и културата, спортът и развлеченията.

  По данни от преброяването на населението, направено от НСИ, София се увеличава с близо 200 000 души. Столицата е атрактивна за живот и бизнес, но това поставя сериозни предизвикателства пред местната власт, посочи също Стойнев. Той даде пример с приетите през изминалата година няколко решения на Столичния общински съвет за облекчения за малкия бизнес и съобщи, че над 7,5 млн.лв. са останали в бизнеса благодарение на отстъпките, направени от Столичната община за бизнеса, като намаление в наемите например.

  През последната година към общинската Агенция за инвестиции са направени и изпълнени общо 76 запитвания от малкия и среден бизнес, които се отнасят основно до възможностите за съдействие от страна на агенцията, предоставяне на безплатна бизнес информация и "про боно", съобщи Мария Христова, изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции.

  Христова каза също, че в Агенцията са постъпили запитвания от големи международни компании, като например голяма индийска компания от автомобилната индустрия, от IT сектора, както и компании от креативната индустрия. Те са заявили интерес да инвестират в София и намерение да назначи между 150 и 300 души.

  В следващите години се очаква да продължи традиционния приток на население в София, посочи, също Петър Ганев. Предимно млади и активни хора с добро образование. Комбинацията от талант, наличен капитал и добра бизнес среда продължават да са в основата на конкурентните предимства на столицата за привличане на технологични компании. Привличането на млади и активни хора създава и очаквания за по-бързо решаване и на социалните проблеми.

  Петър Ганев посочи, че един от проблемите на столицата е, че този бум на икономиката създава очакване от всеки живеещ за бързо решаване на социалните проблеми. Невъзможността да бъдат решени произтича от това, че данъците отиват в централния бюджет и много малка част от тях остават в бюджета на Столична община. Ако се пристъпи към промяна и децентрализация, тогава София ще може да трансформира социалната среда, както икономиката и публичната сфера, посочи също Петър Ганев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 3 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 4 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 21 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ