петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  Застрахователите са изплатили обезщетения, свързани с Covid, на стойност $5,5 млрд.

  Прогнозите им включват 5-годишна пандемия, нова пандемия в рамките на 10 г. и нови по-заразни варианти
  14 януари 2022, 10:48 a+ a- a

  Пандемия от коронавирус, която продължава 5 години, друга пандемия в рамките на десетилетие и все повече заразни варианти са сред сценариите, които животозастрахователите предвиждат, след като обезщетенията за Covid-19 скочиха повече от очакваното през 2021 г., пише „Ройтерс“.

  Световната животозастрахователна индустрия беше засегната от искове, свързани с Covid-19, с размер на $5,5 млрд. през първите 9 месеца на 2021 г. срещу $3,5 млрд. за цялата 2020 г., според застрахователния брокер Howden в доклад от 4 януари, докато индустрията имаше очаквани за по-ниски изплащания поради въвеждането на ваксините.

  Увеличението на исковете до голяма степен се дължи на появата на варианта делта, два пъти по-заразен и по-вероятно да причини хоспитализация от оригиналния щам на коронавирус. 

  Исканията се увеличиха най-много в САЩ, Индия и Южна Африка поради по-смъртоносните варианти и нарастването на смъртните случаи или заболявания сред по-младите и неваксинирани групи.

  Холандският застраховател Aegon, който извършва две трети от бизнеса си в САЩ, заяви, че вземанията му в Северна и Южна Америка през третото тримесечие са били $111 млн., спрямо $31 млн година по-рано. 

  Американските застрахователи MetLife и Prudential Financial също заявиха, че животозастрахователните искове са се увеличили. Old Mutual в Южна Африка използва повече от своите пандемични провизии за изплащане на искове, а презастрахователят Munich Re повиши оценката си за 2021 г. за щетите за живот и здраве от Covid-19 до €600 млн. от €400 млн.

  Обезщетенията при животозастраховането все още не отразяват факта, че рисковете от смърт или дълъг ковид вероятно ще продължат да съществуват по-дълго от очакваното. Конкуренцията в бранша също държи премиите високи.

  Актюерите казват, че нарастващите искове ще изядат капитала, който застрахователите заделят, за да осигурят платежоспособност.

  В първоначалния „шоков“ период на пандемията през 2020 г. осигуреното население на САЩ е претърпяло 12% повече смъртни случаи от средното, според проучване на търговското сдружение за животозастраховане LIMRA, споделено с „Ройтерс“.

  Въздействието върху застрахователите през 2020 г. беше по-слабо, тъй като смъртните случаи са предимно сред възрастните хора, които обикновено не сключват застраховка живот.

  Тъй като пандемията продължава да изненадва с варианта омикрон, който сега е доминиращ, застрахователите, презастрахователите и специализираните фирми за моделиране на риска гледат към бъдещето.

  „Ние вземаме предвид възможностите за по-преносими и по-малко предаваеми (варианти)“, каза Наргес Доратолтай, учен от фирмата за моделиране на риска AIR. „Не можем да кажем конкретно кой път ще следваме, но се опитваме да излезем с възможните диапазони, за да стесним поне възможните резултати.“

  AIR взема предвид периодичните блокирания по целия свят и също така обмисля да вземе предвид по-голяма несигурност относно това дали правителствата ще продължат да налагат ограничения, за да поддържат ниски скорости на предаване, както и готовността на хората да им се подчиняват, каза Наргес.

  Фирмата за моделиране на риска RMS заяви, че нейният актуализиран модел за прогнозиране на Covid-19 позволява варианти, като омикрон, които показват елементи на бягство от ваксината, както и за варианти, които могат да избягват ваксините.

  Презастрахователят Swiss Re заяви, че неговият модел за пандемията взема предвид повече от 20 000 различни сценария. Компанията актуализира редовно своя модел на риска с най-новите данни за тестове, ваксинации, инфекции, хоспитализация и смъртност.

  С появата на още по-преносимия омикрон, производителят на ваксини срещу Covid-19 Pfizer заяви, че не очаква пандемията да отшуми до ендемично състояние в световен мащаб до 2024 г. Моделът на AIR предвижда, че пандемията, причинена от вирус, идентифициран за първи път в Китай през декември 2019 г., може да продължи 5 години. Повечето смъртни случаи могат да продължат, тъй като вирусът става ендемичен, подобно на грипа, който причинява много смъртни случаи всяка година въпреки ваксините.

  Повече смъртни случаи или продължителни заболявания ще изискват от застрахователите да заделят повече резерви за плащане на искове и може да ги принуди да повишат премиите.

  Експертите по застрахователен риск също казват, че възможностите за предаване между хора и животни, високите нива на глобално пътуване, повишената урбанизация и въздействията от изменението на климата, като обезлесяване и комари, пренасящи болести, означават, че пандемиите могат да зачестят.

  „Ново огнище на коронавирус наистина е вероятно в близко бъдеще – в рамките на следващите 10 години“, каза Брайс Джабо, главен моделист, рискове за живота, в RMS, имайки предвид тежкия остър респираторен синдром (ТОРС/SARS) и респираторния синдром на Близкия изток (БИРС/MERS) огнища през последните две десетилетия като ранни предупреждения. Потенциалът всяка бъдеща епидемия от коронавирус отново да се превърне в пандемия ще зависи от нейната преносимост и силата на мерките за борба с нея, казва Джабо.

  Бруно Латурет, главен директор по знанията на презастрахователя SCOR Global Life, каза, че не очаква следващата пандемия да бъде толкова опустошителна като Covid-19. „Covid е... перфектната буря с предсимптоматична заразност, смъртност, която не е твърде висока, за да доведе до свръхсилни мерки за нулева толерантност, отслабване на имунитета и висока степен на предаване“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа