неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5990 прочитания

  WSJ: България изоставя плановете за влизане в еврозоната

  Финансовият министър Симеон Дянков не вижда полза от присъединяването към валутния съюз, посочва изданието
  04 септември 2012, 11:48 a+ a- a

  България, която е най-бедната страна-членка в Европейския съюз (ЕС), но и рядък светъл лъч по отношение на фискалната политика в блока, замрази за неопределено време отдавнашните си планове да въведе общата европейска валута, отбелязва вестник Wall Street Journal.

  Изданието посочва, че така България става поредната страна със стабилна фискална политика, която охлажда ентусиазма си по отношение на еврото.

  Вестникът подчертава, че като причина за замразяване на плановете за влизане в еврозоната премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков в редица интервюта са посочили влошаващите се икономически условия и засилващата се несигурност за перспективите пред валутния съюз. Друг фактор са били промените в нагласите на общественото мнение в България, която вече трета година реализира програма за бюджетни икономии.

  „Точно сега не виждам никакви ползи от влизане в еврозоната, а само разходи”, подчертава Дянков. „ Обществото с право иска да знае, кого ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и освен това не е ясно какви са правилата и какви ще бъдат след една или две години”, посочва още той.

  България засега успяваше да се справи с кризата в еврозоната. Страната обаче е силно зависима от по-големите икономики в ЕС, коментира Wall Street Journal.

  Изданието припомня, че и други финансово стабилни страни са изоставили плановете за въвеждане на еврото. Wall Street Journal дава пример с Литва, която неотдавна обяви, че ще се присъедини към еврозоната „едва когато Европа е готова за това”.

  Подобно сигнали идват и от Полша, която посочи, че ще се присъедини към еврозоната, когато кризата бъде преодоляна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева