вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7997 прочитания

  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe

  Ръководителят на отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли в Paysafe разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  18 февруари 2022, 10:23 a+ a- a

  Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Вижте какво сподели Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe. Иван управлява отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли и отговаря за България като ИТ център за компанията. Ръководи екип от 420 души в София.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завърших Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в София, специалност Информатика. Сред ценностите от университета, в които вярвам и до днес, е навикът за анализиране на информацията и нейното отсяване спрямо важността ѝ. Имах възможността да съм част от група с много амбициозни състуденти, които преследват мечтите си. Ежедневните уроци как да се справям с трудни проблеми ми помогнаха в професионалния ми път, заедно с контактите, които успях да създам докато следвах. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  След повече от 15 години опит в сферата се убеждавам, че изборът ми би бил същият. Професионалният ми опит е изпълнен с множество интересни моменти и възможности за развитие. През годините осъзнах, че едни от най-важните качества, които правят хората успешни, са непрекъсната жажда и любопитство за нови знания и навиците, които съм изградил по време на следването ми,  свързани с постоянно учене, усъвършенстване и търсене на нови предизвикателства. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Започнах кариерата си в стартъп, който с времето се превърна в текущата компания, в която работя - Paysafe. Това ми даде интересна перспектива върху целия жизнен цикъл на един бизнес и продуктите, които се предлагат, което е изключително ценно от гледната точка на амбициозен млад човек, който иска да постигне много. Културата на стартиращ бизнес дава огромни възможности за кариерно развитие и ти показва как да бъдеш гъвкав спрямо ситуацията, в която си поставен. Именно това ме вдъхновява в Paysafe – стартъп духът в компанията е запазен, екипът е отворен към иновации и постоянно търси начини да предизвиква статуквото. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Със сигурност е имало немалко важни моменти в развитието ми, но се стремя да се фокусирам върху настоящата ситуация и проекти. Сред вълнуващите моменти от последните месеци е партньорството ни с Binance. Това е един от изключително важните моменти не само за компанията, но и лично за мен и екипа ми. Заедно с тях работихме по проекта неуморно и вярвам, че е ключов за развитието както на компанията, така и на екипа. Намирам възможността да създаваш продукти, които докосват милиони по цял свят, за изключително вълнуваща и удовлетворяваща. 

  Как започнахте в Paysafe?
  Започнах като младши програмист на 19 години. В тогавашния екип бяхме четирима колеги, които се занимавахме с програмиране. В момента не само управлявам екип от 420 души в София, но и имам щастието да работя с тези талантливи специалисти рамо до рамо. Не съм очаквал, че колегите ми ще се превърнат в моето второ семейство и ще се чувствам толкова вдъхновен да идвам всеки ден на работа. Това чувство не само не е отслабнало през годините, а напротив. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В момента заемам длъжността VP Software Engineering. Директно управлявам отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли, както и отговарям за България като ИТ център за компанията. За мен е огромна радост, че миналата година отворихме офис и във Варна. Нашите планове за България са мащабни и виждам изключително много млади и амбициозни ИТ професионалисти из цяла България, част от които успешно привличаме като част от нашето Paysafe семейство. 

  Какво Ви мотивира?
  Възможността да работя заедно с моя екип по проекти, които променят ИТ индустрията и се използват в цял свят. И двата ни офиса в България – в София и Варна, задават посоката на развитието на ИТ продуктите ни. Офисът ни обхваща цялостния жизнен цикъл на продуктите ни и от бизнес гледна точка, което дава много широка перспектива и възможност за професионално развитие. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Екипната работа е основното нещо, с което не бих направил компромис. Вярвам, че тя е основа за постигане на успехи и на уроци в личен и професионален план, които ни помагат да бъдем по-добри. Да работиш с хора, които споделят твоите ценности и идеи, е сред рецептите за сигурен успех. По този начин дори и в моменти на настъпил проблем, е много по-лесно да се върнеш няколко стъпки назад и да разбереш какво е довело до конкретната ситуация. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  С оглед мащабите на компанията и големия брой продукти и приложения, които предлагаме на нашите клиенти, за мен е важно хората, които се присъединяват към екипа да бъдат предимно целеустремени, готови да се учат и да са любопитни; с огромен капацитет и желание да опознаят разнообразния технологичен пейзаж в Paysafe. В момента наблюдаваме тенденцията колеги ИТ специалисти да се завръщат обратно в България, което несъмнено ще помогне на технологичния сектор у нас да се доразвие на база техния опит и да се представят нови добри практики. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Предвид скоростта, с която се развиват технологиите, за мен е ключово един мениджър да бъде гъвкав. Това се изразява във вземане на решения бързо и да проявява интерес към нововъведенията в индустрията. Да носи отговорност за грешните си решения, които неизменно са част от работния ни живот предвид постоянно сменящата се обстановка. Един мениджър трябва да уважава и да дава свобода за развитие на креативния потенциал на страхотните инженери, които работят в неговата организация. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Преходът към напълно отдалечена работа (remote working) беше едновременно лесен и напрегнат с оглед на рязката смяна на установените процеси. Те трябваше да бъдат преразгледани и обновени спрямо „новото нормално“, така че да помогнат максимално на екипите, но и в същото време да се запази темпото на развитие на компанията. Един такъв процес бе дистанционното въвеждане на нови колеги в компанията. Най-голямото предизвикателство и за тях, и нас бе интеграцията им към екип, с който не са се срещали физически. Запазването на екипния дух при толкова дълга липса на физически контакт бе преодоляно с въвеждането на редовни седмични срещи и екипни активности, които целят да сплотят колегите 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих си купил много биткойни през 2010-а. :)

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията в България и в момента е на едно много добро ниво и се надявам капацитетът, който имаме като знания и способности да се запази и занапред. Проблемът с намиране на качествени кадри става все по-очевиден. Един от начините за справяне с него е колеги от индустрията да не пропускат възможност да помагат на училищата и университетите чрез различни стажантски програми, лекции и спонсорства на млади талантливи ученици и студенти.

  С неизбежното повишаване на заплатите в България ние постепенно преставаме да бъдем интересни за чуждестранни инвеститори, привличани само от ниските разходи. Това води до компенсиране с все по-добро качество на продуктите и услугите, които предлагаме, но и със зрялост по отношение на продуктов мениджмънт и реализиране на сложни и комплексни проекти. Гордея се да споделя, че в Paysafe сме изключително напредничави и по отношение на Diversity and Inclusion. Като международна компания имаме офиси в държави с установени традиции във включването и приобщаването на различни групи и на местно ниво интегрираме и надграждаме опита, на който стъпваме. 

  Вижте по какви проекти работи Paysafe в България ТУК

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Paysafe в JOBS.bg ТУК  

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис