петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8056 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, и Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus
  22 февруари 2022, 09:47 a+ a- a

  Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus, и Красимир Костадинов - Chief Technology Officer

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота. 

  По какви проекти работи Scalefocus в България, пред Economy.bg разказват Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, и Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Scalefocus в България?
  Красимир Костадинов: Scalefocus e компания, в която разнообразната технологична експертиза съжителства със стремежа за иновация. Ние предоставяме широко портфолио от софтуерни услуги и работим по много ключови проекти в различни индустрии като здравеопазване, финтех, банкиране и застраховане, логистика, информационни технологии, авиация, енергетика и енергийни пазари и др.      

  Обхващаме целия жизнен цикъл на разработката на софтуер, като носим пълна отговорност за проектите, по които работим. Стремим се да бъдем ангажирани още в самото им начало, на фаза дефиниране на проблем, където можем да допринесем с нестандартно мислене и опит от различни индустрии. Следва дизайн на решение, което също се извършва от нашите архитекти, с които е започнало дефинирането на проблема, и събиране на нужния контекст и информация. След това доставяме и имплементираме софтуерното решение. Веднъж доставили решение, ние даваме имплицитна гаранция за качество, като предлагаме да го поддържаме в нашия Application Continuity Center.

  С течение на времето установихме, че работим много по-добре с партньори, които ни доверяват целия си продукт или цели модули от него, и ни включват в дългосрочната си бизнес стратегия. Основен фокус на компанията са управляваните услуги (Managed Services) и предоставянето на комплексни цялостни решения (End-to-End Solutions).

  Пример за това са няколко офшорни центъра за разработка на софтуер (Offshore Delivery Center), които се управляват от нас и в които клиентът ни е поверил значителна част от софтуерния си проект или проекти. 

  Силно сме фокусирани върху иновациите и върху подобряването на целия дизайн и архитектура на решенията на партньори и клиенти, което добавя стойност към услугите ни и прави работата на колегите ни по-интересна и предизвикателна. Неслучайно имаме и развойна дейност за една от световните биотехнологични компании. Насърчаваме тази култура и на вътрешно ниво, като всеки може да предлага идеите си и да ги види реализирани благодарение на вътрешната ни платформа за иновации, чрез която не просто предлагаме нестандартни решения на проблеми, споделени от колеги, а и отбелязваме и поощряваме иновативното мислене в компанията. 

  Натрупаният през годините опит по разнообразни и мащабни проекти за клиенти от цял свят ни мотивира и активно да споделяме наученото и опита, за да развиваме младите IT таланти в България и региона. Важна стъпка в тази посока е партньорството ни с водещи училища и университети, както и създадената от нас Scalefocus Academy. Академията дава възможност на млади хора да се обучават напълно безплатно и да започнат работа в компанията, което, от своя страна, пък развива потенциални нови кадри за цялата IT индустрия в страната. 

  Бихте ли представили някои от проектите си?
  Катерина Георгиева: До момента имаме над 500 успешно реализирани проекта по целия свят. Ето защо е трудно да говорим за основен продукт или услуга – всички проекти са важни, а стремежът ни е да предоставяме технологични решения на клиен¬тите си, които им дават конкурентно предимство и възможност да иновират бизнеса си.

  Един от големите проекти, по които работим, е създаването на първата изцяло дигитална банка в Близкия изток. На фона на строгите ограничения на финансовия регулатор там проектът е предизвикателство, защото досега не е правено подобно нещо за локалния пазар. Подкрепен е от основна правителствена програма за иновации в Персийския залив. Ние сме водещият консултант по проекта, а екипите ни разработват всички функционалности от самото начало, като клиентът държи да се използват най-новите инструменти и технологични стeкове. В проекта участват 25 разработчици от българска страна – Scrum мастъри, UI/UX дизайнери, front-end и back-end разработчици, iOS и Android архитекти. Научете повече за този проект ТУК.

  Друг от проектите ни е автоматизирането на процесите за ранна диагностика на рак за една от най-големите биотехнологични компании в света. За този клиент, както и Краси спомена, развиваме сериозна развойна дейност и му помагаме в разработката на софтуера за управление на хардуера, който автоматично обработва и изследва клетъчните проби. Иновацията помага да се ограничат човешките грешки и значително да се увеличи скоростта на диагностика, докато машините и софтуерът вършат своята част. Научете повече за този проект ТУК.

  В друг мащабен проект предоставяме технически анализ и консултации за една от най-големите технологични американски компании. Част от екипа ни от 24 души решава сложни технически проблеми, поправя технологични дефицити в кода, предоставя технически анализ и консултации и се занимава с доказване на концепцията (Proof of Concept) за различни технологични иновации. В него работят специалисти във Front-end, DevOps и програмния език на Google – Go. Другата част от екипа работи по персонализирано решение за подобрение на системите и резултатите, свързани с продажби през дигиталните канали. Научете повече за този проект ТУК.

  Друг важен проект е в областта на енергетиката, където помагаме на голям традиционен играч в комуналните услуги да се превърне в доставчик на иновативни софтуерни решения за енергийна търговия. Екипите ни се грижат за безпроблемната ежедневна функционалност на основния му продукт, както и за всички нови разработки, неговата модернизация и трансформация от монолитна към микросървисна архитектура. По проекта работят програмисти от направленията Front-end, Back-end, Quality Engineering, DevOps, софтуерни архитекти и проектен мениджър. Научете повече за този проект ТУК.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Катерина Георгиева: В компанията работят над 800 колеги от 7 различни локации. Партнираме си на принципа на дедикирани екипи (dedicated teams), в които много често имаме над 20 специалисти. 

  При сформирането на проектни екипи следваме стратегия, която изцяло зависи от проблемите за разрешаване пред клиента и включва бизнес и технически екипи. При получаване на техническото задание от клиента по конкретен проект първоначално колега от бизнес екипите – портфолио мениджър, дефинира обхвата на екипа, който ще бъде необходим за изпълнение на проекта от технологична гледна точка и опит в дадената индустриална вертикала. След това колегите, които отговарят за развитието на експертизата в определени технологични направления – технологичните мениджъри, съдействат в планирането и селектирането на конкретния екип от специалисти, които ще се включат в работата по проекта. 

  Така и екипите ни в четирите проекта са сформирани на базата на прецизен подбор. Управляваме целия жизнен цикъл на разработка на софтуер, а професионалистите са от всички роли – софтуерни разработчици, архитекти, инженери по качеството, DevOps, бизнес анализатори, проектни мениджъри и инженери по киберсигурност.  

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Катерина Георгиева:  В технологично отношение покриваме множество направления в областите на Java, .NET, Front-еnd, Back-end, Quality Engineering, DevOps, Cloud, Data Engineering, ML/AI, Salesforce, SAP, Mobile, Go, Python, Professional Services, интеграции, киберсигурност и други.

  В проекта ни за Близкия изток използваме технологии като Spring, React, Swift, Kotlin, Python, Ansible, Terraform, Oracle, Docker, K8s, HashiCorp и работим по методологията на Spotify. 

  За биотехнологичния ни клиент използваме C++, QT и .Net.

  Go, Elastic Search, GraphQL React, AWS, AppMesh и Terraform са технологиите, с които работим  за големия ни технологичен клиент.

  В областта на енергетиката използваме технологии като MongoDB, PostgreSQL, Keycloak, Consul от HashiCorp, Angular , ELK stack, Kibana, Grafana, Jenkins.

  В компанията развиваме и сериозна експертиза в Go, като в последното издание на Академията на Scalefocus обучението беше изцяло посветено на този език. Така даваме шанс на хора без опит да навлязат в професията, а и подкрепяме разнообразието от програмни езици в местната IT екосистема.  

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Катерина Георгиева: Екипите ни се делят на бизнес и технологични, като целта е да се осигури разделяне на отговорностите и да се постигне максимална ефективност и стиковане при изпълнението на проектите. Отделно екипите ни специализират по различни индустриални вертикали. 

  Това разделение на работа и отговорности дефинира ясно пътеките за професионално развитие пред колегите ни и гарантира, че в работата има оптимален синхрон в обезпечаването на бизнес и технологични изисквания, за да се постигнат възможно най-добрите резултати за клиента.

  При осъществяването на всеки проект използваме Scaling Agile методологията в допълнение към стандартните Scrum практики. Целта ни е клиентът винаги да има пълната картина на това как работата на екипа води до постигане на поставената бизнес цел.

  Залагаме и на сертифицирането на служителите ни в SAFe методологията, която дава прозрачност, гъвкавост и скъсено време до пускане на продукта на пазара.

  Как се промениха проектите през годините?
  Kрасимир Костадинов: Scalefocus е компания, която винаги върви ръка за ръка с глобалните трендове. Развиваме технологии, за които виждаме, че има глобално търсене или предполагаме, че в следващите няколко години те ще са на фокус. 

  Активно работим да добавяме все повече стойност към бизнеса на нашите клиенти, която е отвъд чисто технологичната експертиза. Стремим се да предлагаме както иновативни решения, които няма как да са по учебник, така и такива, базирани на утвърдени и тествани готови компоненти, които са валидни в различни индустриални вертикали.    

  Това, което се променя, е, че от доставчик на решения се превръщаме в иновационен партньор на нашите клиенти, като технологията е средството за иновации на техния бизнес модел и операции.

  Фокусирани сме върху Западна Европа, Северна Америка и все повече върху Азия. Работим върху по все по-мащабни проекти със сложни технически предизвикателства, смисъл и значимост. 

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Kрасимир Костадинов: Във всеки от проектите се сблъскваме с различни предизвикателства, но всички те са под общия знаменател на иновациите. Как да намерим новите неща в индустрията, различната гледна точка към проблема, която да доведе до иновация и добавена стойност за клиента. Клиентите все повече търсят персонализирани продукти, които да прилягат на техните обувки, а не готови решения, които можеш да вземеш от рафта. Все по-засилващият се ръст на дигитализация носи и нови предизвикателства в сферата на киберсигурността. 

  Друго предизвикателство е все по-динамично развиващият се пазар на труда, намирането на специалисти с правилната квалификация. Академията на Scalefocus е стъпка в тази посока, в която сами създаваме специалистите, които са ни нужни.  

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
  Kрасимир Костадинов: Сред най-големите ни постижения е това, че клиентите ни оценяват желанието ни нещата да се случват по-бързо и да водят до конкретни бизнес резултати. Неслучайно и специалистите ни в един от големите ни развойни центрове за водещ световен онлайн ритейлър, получиха специални награди от клиента, както и от нас  за приноса си към иновацията, която внедрихме при партньора ни. 

  През миналата година открихме нови локации в Македония и Турция, успешно се преориентираме по индустриални вертикали и пазари, насочваме се там, където смятаме, че можем да бъдем най-полезни. 

  Промени се и начинът, по който оперира Академията. Фокусът ни е върху подобряване на процеса, на ефективността и на качеството на знанията. Виртуалните обучения ни дадоха много нови възможности, които не бяхме планирали и обмисляли допреди пандемията.    

  Какво предстои при отделните проекти?
  Kрасимир Костадинов: Продължаваме активно да разширяваме портфолиото си от услуги. Предоставяме все по-комплексни решения и работим по няколко ключови проекта, които носят много висока добавена стойност за клиентите ни. По-комплексните решения дават и много по-интересни възможности за развитие на екипите ни, което мотивира изключително много колегите. Ще продължаваме да растем, да надграждаме иновативните решения, които предлагаме и разбира се, да се разширяваме в България и в други географски локации. 

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 1 ден
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton