вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6427 прочитания

  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU

  Старши директорът развойна дейност във VMware - CPBU разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  07 март 2022, 09:56 a+ a- a

  Драгомир Николов се присъединява към VMware през 2011 г., като преди това заема ръководни длъжности в Германия и България в компаниите Software AG и SEEBURGER AG. Притежава над 20 години опит в индустрията с фокус върху разработването на корпоративен софтуер и внедряване на Agile и Lean решения за нуждите на малки, средни и големи организации. Член е на лидерския екип на VMware България, участва и в реализирането на ключови стратегически инициативи на компанията глобално. Има магистърска степен по „Компютърни науки“ от Технически университет в София, както и EMBA от Американския университет в България. В свободното си време обича да играе тенис.

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Драгомир Николов - старши директор развойна дейност във VMware - CPBU. Драгомир ръководи международния екип Data Platform, който разработва платформите за анализ на големи масиви от данни и машинно обучение на компанията. 

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм Математическа гимназия, а след това магистратура по компютърни системи в Техническия университет – София. След близо 10 години професионален опит в софтуерната индустрия реших да запиша и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в България. MBA програмата ми помогна за по-доброто разбиране на бизнес процесите, които движат една организация, което се оказа ключово за успешния преход в кариерата ми като мениджър. Предпоставките за успех в подобна роля включват широк спектър от познания за жизнения цикъл на продукта – от неговото разработване през финансовото му остойностяване, маркетиране, продажби и др.

  Едно от най-важните умения, които придобих в резултат на моето образование както в Математическа гимназия, така и в първите години на изучване на инженерни науки  е  критичното мислене. То ми е помагало да надграждам бързо и лесно във всяка друга област на познанието – да намирам логическите връзки между различните теми и области, с които боравя в ролята си на мениджър. На всекидневна база ми се налага да отсявам много второстепенна информация и да се фокусирам върху ключови елементи в огромен масив от данни. Не на последно място, искам да кажа, че като лидер е ключово да задаваш правилните въпроси и да прилагаш критично мислене при вземане на всяко едно решение.

  Ако знаете това, което знаете днес какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Виждайки как се развива секторът в България, всеки ден се убеждавам, че съм взел правилното решение. По данни на БАСКОМ само през 2020 година ИТ индустрията тук е пораснала с около 15% с принос от 3,8% към БВП на страната. През 2021 година приходите в сектора представляват вече 4,3% от БВП на България. Тези резултати са показателни, че неслучайно това е една от най-иновативните и динамични индустрии в цял свят и в България включително. Пазарната динамика ще води към постоянен ръст. Ако трябва да се върна обратно, бих направил същия избор на образование и професия.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше на 4-часов работен ден в Института по компютърни и комуникационни системи при БАН, където работих по проект за разработване на архитектура за уеб базирани приложения. В този момент аз бях студент втори курс и трябваше да балансирам между работата и следването в ТУ-София, където посещението на част от учебните занимания беше задължително. За мен този период беше изпълнен с  предизвикателства и желание активно да навляза в професията.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  За щастие, имам много такива моменти, които бих могъл да споделя. Всяко начало и край на проект, всеки успех или грешка са ми е помогнали да науча нещо ново за професията и за себе си. Определено много съм научил от мениджърите, с които съм работил. Например преди да се присъединя към екипа на VMware, ме интервюира вицепрезидентът по научно-развойна дейност в компанията – Тхуан Фам, който по-късно стана и главен технически директор на Uber. Той ми даде много интересна дефиниция на мениджър като пазител на ресурсите, които трябва да се използват по най-ефикасния начин. И днес аз продължавам да използвам тази дефиниция в работата си, управлявайки екип от над 80 таланти. 

  Как започнахте в настоящата компания?
  Разговорите ми с лидерите на офиса в България и специалистите по привличане на таланти започнаха още по време на следването ми в Американския университет. Тогава фокусът ми беше завършване на специалността, след което се почувствах готов за следващата кариерна стъпка. Бях впечатлен от професионализма и отношението, което получих от вече настоящите ми колеги, както и от тяхното постоянство и търпение, изчаквайки ме да завърша моята MBA специализация. За мен бе много важно да работя с колеги и продукти на световно ниво. VMware като  глобален лидер с над 60% пазарен дял в сферата на софтуер за управление на центрове за данни в онзи момент и до днес е най-привлекателният работодател за мен.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В момента ръководя научно-развойната дейност на VMware Data Platform - решение за обработка и анализ на големи масиви от данни. Платформата, която разработваме, дава възможност клиентите ни да вкарват петабайти информация, да ги обработват, анализират и прилагат решения за машинно обучение. 

  Глобалният ни екип, разпределен между България, Ирландия, Индия и САЩ, работи по нови продукти с огромен потенциал, за които към днешна дата спазвам конфиденциалност и не мога да говоря публично. 

  Много от продуктите на компанията в момента преминават през трансформация от лицензен към SaaS бизнес модел и се гордея, че моят екип има водеща роля тук. 

  Сред другите ми задължения е определяне на стратегията за управление на данните на VMware. За мен е чест, че това включва и взаимодействие с Рагу Рагурам, главния изпълнителен директор на компанията.

  Какво Ви мотивира?
  На нас ежедневно ни се налага да търсим решения на сложни проблеми от глобално значение. Гордея се с работата в екип с високо мотивирани и талантливи хора, които създават технологични продукти, използвани от десетки хиляди организации в цял свят. VMware е доверен партньор в прехода на тези организации към дигитализация. Нашите технологични решения им дават възможност не само да разрешат стратегическите си нужди, но и паралелно с това да ускорят темпа си на иновации и да предоставят нови услуги на потребителите си. 

  Изпитвам удовлетворение и от факта, че чрез нашата работа ние имаме ключова роля за намаляването на вредните емисии, тъй като продуктите, които разработваме, водят до редуциране нуждата от хардуерни ресурси и съответно потреблението на природни ресурси за тяхната работа.  

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих работил в организация, която не допринася за устойчивото развитие на обществото. В екипа имаме много колеги, които участват в инициативи като академията ни за студенти, наречена Talent Boost, стажантската ни програма, програмата ни за доброволчество. През тези наши усилия ние успяваме да дадем своя принос към обществото. Знанието е един от най-ценните ни активи и във VMware имаме възможността да споделяме наученото с младите таланти в България, което е много важно за мен. По този начин продължаваме да развиваме следващото поколение специалисти, като споделяме своя глобален професионален опит. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Тази година от 80 таланти планираме да разрастнем до над 100 души екипа, разпределен между България, Ирландия, Индия и САЩ. Гордея се с отговорността да бъда Engineering Lead на цялата VMware Data Platform организация. Стремим се да привличаме хора на различни нива в кариерата си, вече не само от София, но от цяла България и Европа. 

  Търсим хора, които се мотивират да решават проблеми, които не са решавали досега и готови да се конкурират със софтуерни разработчици от целия свят. Само тази година имаме няколко заявени патента на глобално ниво и вярвам, че това говори много за нивото на колегите, с които имам удоволствие да работя.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Бих искал да направя разграничение между лидер и мениджър. Един лидер трябва да създава визия, която да обединява и да вдъхновява хората, както и да открива възможности в предизвикателствата. Не бива обаче да подценяваме и ролята на мениджърите, които организират работния процес и премахват пречките при изпълнението на задачите. Така талантите могат да се фокусират върху това, което умеят най-добре. 

  Добрият мениджър трябва да може да се поставя извън зоната си на комфорт и да учи постоянно, да мотивира и екипа си да прави същото. Индустрията се променя бързо и това е фундаментално умение, което хората в нея трябва да притежават. 

  VMware активно подпомага израстването на колегите в мениджърски роли чрез достъпа до голямо количество вътрешни образователни ресурси, менторска програма, финансиране на обучения във водещи световни университети. Всеки колега с технологичен, финансов, маркетинг, HR и друг опит получава необходимите ресурсите, за да ръководи успешно своя екип. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Предизвикателствата се развиват със същото темпо, с което се развива и индустрията ни. Това, което беше трудно или невъзможно вчера, е стандартна практика днес. Например при обработката на данни съвсем доскоро терабайт се смяташе за голям обем, днес петабайт се възприема за нормален. Основният извод тук е, че в ученето е ключово да се движиш със скорост равна или по-голяма от индустрията, непрекъснато да се развиваш и да подпомагаш в това и другите. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Вярвам, че изборът ми за образование и кариерно развитие беше правилен. Съветите, които бих дал на своето Аз преди 20 години, са следните: да решавам нови непознати проблеми, да не се ограничавам от статуквото и да търся благоприятна среда за професионално и личностно развитие.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията у нас ще продължава да се развива с глобални темпове, като привлича компании от различен мащаб и сфери на дейност. Очаквам в скоро време да видя и първия български еднорог.

  Днес и в следващите 10 години технологичният сектор ще е атрактивно място за работа и професионално развитие в България. Пандемията направи пазара за таланти още по-глобален и в бъдеще екипите, работещи за ИТ компании у нас, ще създават продукти и услуги в комфорта на домовете си от най-различни локации.

  VMware оценява кадрите в България изключително високо и ние ще продължим да инвестираме в продукти и услуги, както и в образователни инициативи у нас. 

  По какви проекти работи VMware в България вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на VMware Bulgaria в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 3 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 4 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 7 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.