понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2267 прочитания

  ИТ секторът отдавна работи с Украйна и специалистите оттам винаги са добре дошли у нас

  Как тех общността у нас помага на бягащите от Украйна и какво може ИТ компаниите у нас да предложат на талантите от страната - Иван Михайлов, председател на Аутомотив клъстер и БРАИТ, пред Economy.bg
  07 март 2022, 11:40 a+ a- a

  Преди дни стана ясно, че българските работодатели могат да предоставят до 200 000 работни места на идващите от Украйна в търсене на убежище от войната. Представители на ИТ сектора изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори.

  Как технологичната общност у нас подкрепя идващите от Украйна и с какво може ИТ компаниите у нас да привлекат специалистите от страната – попитахме Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria, председател на Аутомотив клъстер и Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ).

  Технологичната общност у нас беше една от първите, които се обявиха в помощ на бягащите от войната украинци. Как си обяснявате тази внезапно отключена съпричастност сред ИТ сектора у нас?
  Преди всичко трябва да подчертаем, че технологичната общност е ангажирана и съпричастна към всички важни теми на деня и това важи особено за кризата от войната в Украйна. Съпричастността в никакъв случай не е внезапна, тя е жест на хуманност и загриженост към хора, спасяващи се от война. Високотехнологичният сектор в България от много години има трайно установени връзки с Украйна и специалистите оттам винаги са били добре дошли в страната ни. Сега тази врата е още по-широко отворена но за съжаление, от обстоятелства, свързани с военен конфликт и хуманитарна криза.

  С какво конкретно може да помогне тех общността в България?
  Помощта е насочена в няколко посоки но най-важната е осигуряването на заетост и настаняване, разбира се, и дарителски акции в подкрепа на нуждаещите се. За съжаление, високотехнологичният сектор заедно с всички останали сектори на икономиката в България, продължава да е изправен пред криза с кадрите на фона на негативни данни за демографията ни, наличните специалисти на пазара и възможностите за обучение на нови специалисти. Тази ситуация дава възможности именно да се предложат условия за работа и настаняване на нуждаещите се.

  Преди дни министър Лорер обяви, че съвместно с ИТ компании е организирано настаняването и осигуряването на работа на пристигащите в страната украински ИТ инженери. Знаете ли колко компании са се включили в тази инициатива? Вие сред тях ли сте?
  ИТ общността наистина много бързо се организира и реагира благодарение на контактите с Украйна и украинците в България, и почти всички компании от сектора са част от инициативата. Разбира се, ключово е да се облекчат процедурите, нещо, за което общността призовава и работи от много години. „Вистеон“ неизменно е част от тези инициативи, ние заявихме подкрепата си и към нашите ункраински колеги, които работят в офиса в София от много години.

  Има ли реален интерес от украински компании или украински ИТ специалисти, които искат да се релокират и да започнат работа у нас?
  Все още сме в разгара на хуманитарна криза, която очевидно се задълбочава въпреки надеждите за скорошно решаване на военния конфликт. България е по-скоро в периферията на потока на бягащите, но предполагам, ще има засилване на потока на пристигащи граждани от Украйна, с което, разбира се, и да се засили интересът към индустрията ни.

  Има редица големи компании, като WhatsApp, PayPal, Revolut, основани от украинци. Нивото на ИТ специалистите там е известно в цял свят. С какво може ИТ компаниите у нас да привлекат този талант?
  Безспорен факт е изключително високият професионализъм на ИТ специалистите от Украйна, както обаче и големият брой такъв. В момента съм убеден, че всички държави от Централна и Източна Европа се опитват да привлекат тези специалисти и в този смисъл ние се намираме в конкурентна среда. Шансът на българския ИТ пазар да привлече украински специалисти, разбира се, е основан преди всичко на стабилност на средата в България, на културната близост и на конкурентни условия на възнаграждение, но съм убеден, че конкуренцията е сериозна в момента.

  Беше обявено, че ще бъдат облекчени процедурите за наемане на украински граждани у нас. Какво може да направи още държавата, за да улесни бизнеса при осигуряването на възможности за работа на украинците в страната?
  Ролята на държавата е именно да осигури облекчени и бързи процедури за наемане на чужди граждани, и всички ние приветстваме това намерение на правителството. Процедурата като цяло трябва да бъде облекчена не само за граждани на Украйна, а в доста по-широк кръг държави. Фокусът е ИТ секторът, но нуждата от специалисти в другите сектори е не по-малък.

  Какъв опит имат българските ИТ компании със служители от Украйна?
  Много компании от години работят или партнират със специалисти от Украйна, като впечатленията са повече от отлични. Културната близост както и фактът, че ИТ общността работи в мултиналционална среда, правят интеграцията на украинските колеги и техните семейства много бърза, а както отбелязахме по-горе техният професионализъм е много висок. Редица украински компании работят с фирми от България от много години под формата на лизинг на служители, което на практика вече е довело до достатъчен опит със служители от Украйна. Разликата от нормалната ситуация, разбира се, е хуманитарната криза.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 55 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски