петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5139 прочитания

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?

  За професията и възможностите разказва Бойко Манев, Chief People Officer в Самекс, която оперира веригите KFC и Nordsee в България
  21 март 2022, 11:59 a+ a- a

  Бойко Манев, Chief People Officer на KFC и Nordsee

  Бойко Манев е Chief People Officer (CPO) в Самекс. Компанията оперира ресторантите на KFC в България от 1994 и представлява веригата NORDSEE. Бойко има над 20 години опит на ръководни позиции в международни компании в туризма и хотелиерството, 3 от които прекарва в САЩ. Работил е за Радисън Блу, Дедеман Хотелс, Сенс Хотел в София. 

  Към екипа на Самекс се присъединява през есента на 2019 на длъжност мениджър „Човешки ресурси“, като от декември 2020 до края на 2021 съвместява позицията с длъжността оперативен мениджър, ръководейки пряко екип от 7 човека в двете звена. От януари 2022 е  Chief People Officer на компанията.

  Пред Economy.bg Бойко разказва повече за началото на кариерния си път, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професията.

  Образованието
  Моето образование е в хуманитарната сфера и има пряка връзка с това, което правя в последните 10-15 години в областта на човешките ресурси. Възпитаник съм на СУ „Св. Климент Охридски“, откъдето имам бакалавърска степен по философия, имам допълнително изкарани следдипломни квалификации по приложна психология, международни отношения и специализация за обучител в туризма и хотелиерството, придобита в САЩ.“, разказва Бойко. 

  Началото на кариерата
  Ако говорим за туризма и хотелиерството, може би е редно да направя препратка към моята книга „Щом аз мога и ти можеш“, издавана от „Сиела“. В нея описвам своята кариера в период от 15 години – от 2002 до 2015. Започнах съвсем случайно работа в хотел в САЩ след първото си посещение там и това остави отпечатък върху моята кариера за цял живот. 

  През следващите години аз успях да израсна до ръководни позиции в различни хотели последователно в чужбина, след това в България и после отново чужбина. Имах късмета и шанса да бъда редом до истински професионалисти с международен опит, което изгради от мен един истински експерт в областта на туризма. Преминах през позиции, свързани с обученията  както в страната, така и в чужбина – Чехия, Белгия и Казахстан. След натрупан професионален опит и някак си по естествен път в последните десетина години аз съм част от общността на експертите в областта на човешките ресурси в международни и местни вериги. 

  Кога и как започнахте работа в Самекс?
  Започнах работа преди три години, през април 2019 г, когато се присъединих в екипа на „Радина Груп хотели“, които ме поканиха да стана техният първи мениджър „Човешки ресурси“ за веригата. През есента на същата година получих и предложение да се включа в младия и енергичен екип на отдел „Човешки ресурси“ в Самекс, франчайзии на KFC и NORDSEE за България. 

  Това беше едно голямо предизвикателство за мен с оглед на факта, че нямах опит в областта на ресторантьорството и в частност верига за бързо обслужване, но съм истински благодарен за гостоприемството и разбирането, с което ме приеха колегите в началото. Нашият отдел се състои от HRBP, 2 Payroll Experts и моя милост, с които заедно успяваме да обхванем целия кръг от услуги, свързани с отдела – на пръв поглед доста непосилна задача за толкова голям обем служители, но с добра екипност и взаимодопълване нещата се случват. След година време – през м. декември 2020, временно поех и оперативния отдел на компанията, с която задача моите ангажименти станаха видимо толкова много, че бяха над физическите ми възможности. 

  Въпреки предизвикателствата, през които преминахме (основно свързани с пандемията от COVID-19 и многото катаклизми в нашия сектор – отваряния, затваряния и т.н.) заедно с колегите ми регионални мениджъри, отговарящи за над 20 ресторанта и 650 служители в цялата страна – ние успяхме да запазим добри позиции на пазара и да отворим цели три нови ресторанта – KFC Galeria Burgas, KFC GTC Sofia и KFC EKO Sofia. 

  По този начин отворихме нови над 50 работни места и подпомогнахме икономиката на страната, като лоялен и коректен работодател. 

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Преките ми отговорности са свързани с хората – от тяхното правилно въведение в началото през предоставяне на условия на работното място, условия и възможности за кариерно развитие до ангажимент, свързан с получаването на възнаграждение, конкурентно за нашия сектор в страната. За мен най-важно е човек да бъде правилно позициониран и да има възможност да предоставя максимума от себе си. 

  През последните 2 години въпреки всички трудности, през които всички преминахме ние успяхме да развием в позиции от служители до среден и висш мениджмънт над 80 работници. Това прави над 10% от средносписъчния ни състав и продължаваме напред. 

  Вярвам, че за да се развиваме като компания, ние трябва да имаме ангажирани, мотивирани и енергични колеги, които всеки ден да дават максимума от себе си с цел постигане на общото благо за компанията. 

  Как типично протича един работен ден?
  Моят работен ден започва с чаша кафе и приятен разговор с колегите. Не съм пушач, но вярвам, че ако бях, щях да повлияя и на непушачи да станат такива. Имам харизма и вярвам, че хората обичат да бъдат в моята компания и да търсят съдействие и подкрепа и да се допитват до моето мнение тогава, когато имат нужда – било то в личен или професионален план. 

  След кафето... следват рутинни процедури, свързани пряко с моята функция на CPO – бърза проверка на работната атмосфера, провеждане на някой телефонен разговор с колега управител от наш ресторант и разбира се, отговаряне на имейли и разпределяне на текущите задачи за деня. 

  Поради големия брой задачи и ангажименти, които имам през деня, аз работя с опцията Outlook Calendar, като по този начин успявам не само да разпределя задачите си правилно, но и при необходимост да приоритизирам определена задача за сметка на друга.  

  Винаги и по възможност правя посещение до някой от нашите ресторанти. Да бъда сред екипите на ресторантите и да се потопя в атмосферата, е търсена емоция, която не може да бъде лесно описана.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Наред със задължителните диалогичност, способност да изслушваш другия, адаптивност вярвам, че важни качества са и умението да манипулираш ситуацията и обстоятелствата, така че нещата да се случват и компанията да върви напред. Адекватността е също задължително качество, като за мен тя е възможността да вземаш отношение по различни теми в разговори както със С-level мениджмънт, така и с работниците в производството, без които нашето пиле няма да бъде мариновано и не би могло да има този вкус, който всички ние познаваме. 

  Поради нивото, което заемаме в компанията, от нас се изисква да задаваме пример и да бъдем онзи ролеви модел, който другите да искат да следват, за това е и много важно какво казваме, как поднасяме информацията при комуникацията с другите, че дори и как се обличаме. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Не съм сред тези, които ще кажат, че четат книги във всеки един момент, в който има тази възможност. Аз предпочитам да научавам много информация за малко време – един от начините е да гледам публицистика, да гледам документални филми или такива, които целят да повишат общата ми култура. 

  Вярвам, че това е бърз и безценен начин да придобия необходимата ми информация и знание с цел да повиша своята експертност. Вече има всякаква информация в интернет, която допреди 20-30 години е била налична основно в книгите, които обаче не са били достъпни за всички – било то заради лимитиран тираж или книги с полезна и важна информация на чужд език без превод. 

  Ние в KFC имаме собствена платформа – The Vault, в която споделяме най-новите процедури и стандарти, свързани с това да предоставяме услуга на топ ниво и оттам продукт с отлично качество. Всеки служител има достъп и възможност да надгражда своите знания, използвайки своето универсално потребителско име, с което има достъп и до редица други платформи с цел информираност относно бранда. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Всеки човек може да достигне дотам, докъдето иска – стига да го иска. Кариерното развитие не е за всеки, така както всеки не е за кариерно развитие. Дали ме разбрахте?... За да искаш да постигнеш повече, ти трябва да си достатъчно добър в това, което правиш, и да искаш нещо повече от това, което имаш – да имаш хъс, енергия, находчивост и разбира се – късмет. Когато всички тези условия са налице – то и успехът ще бъде с вас. 

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Надявам се, да не си докарам гнева на повечето колеги дами в нашата сфера, като кажа, че съществува мит, че това е женска професия поради факта, че се изискват две основни качества – комбинативност и манипулация. А всички знаем, че жените са в пъти по-добри в горните две умения и постигат целите си именно покрай възможността да съчетават много задачи и да насочват събитията в посока по техен избор. 

  Истина е, че по-голямата част в гилдията са жени, но и е факт, че има много добри примери за колеги, отлични HR професионалисти, които доказват своята полезност с отлични резултати в техните компании. 

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим (ако – да, как Вие го постигате)?
  Не само вярвам, аз смятам, че той е задължителен в името на успеха както в личен, така и в професионален план. Аз съм сред хората, които вярват, че когато човек е успешен в личен план, щастлив и заобиколен от хора, които го обичат и уважават, то той ще има успех и в професионален план. Някои правят грешка и пренасят своите проблеми в работна среда – на тях мога да кажа едно – следвайте хубавата еврейска поговорка „Не правете своите проблеми чужди и не правете чуждите проблеми – свои.“ 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Самекс ЕООД / KFC в JOBS.bg тук 

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 17 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 22 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS