петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9410 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?

  За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Алета Иванова - IT Project Manager, и Тодор Кънев - Software architect в софтуерната компания
  22 март 2022, 11:49 a+ a- a


  Тодор Кънев - Software architect, и Алета Иванова - IT Project Manager в TINQIN

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи TINQIN в България, пред Economy.bg разказват Алета Иванова - IT Project Manager, и Тодор Кънев - Software architect в компанията за разработка на софтуерни решения и услуги в застрахователния сектор. 

  Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите на TINQIN в България?
  Tодор Кънев: Проектите и експертизата ни са основно в областта на софтуерното осигуряване в застрахователния сектор. Клиентите ни са големи застрахователни компании, базирани на Европейския пазар предимно във Франция. Това обаче не ограничава дейността на фирмата, като имаме проекти и с друга насоченост. Интересен пример за това е партньорството ни с клиент, който създава революционни технологии в областта на медицината.  

  Разработваме и продукти, като един от тях е Configuration Studio. Апликацията се използва за нуждите за описание и експлоатация на сложните данни и правила при създаването или промяната на продукти в застрахователна компания. 

  Всички клиенти и проекти са важни за TINQIN и не бих могъл да посоча ключови такива. За нас е от съществено значение да поддържаме партньорствата с нашите клиенти, като същевременно се развиваме заедно. 

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите? 
  T. К.: Проектите варират от малки решения за конкретни проблеми през оптимизация на бизнес и технологични процеси до цели екосистеми. Във всички решения нуждата на клиента е водеща. Поради това разнообразие на проекти и специфичните им нужди бих дал за пример един от големите ни клиенти. UNEO е френски фонд, който предлага допълнително здравно осигуряване за военнослужещи и техните семейства. 

  Основни цели при проекта UNEO са: 

  • Модернизиране на вътрешната инфраструктура; 

  • Предоставяне на повече възможности към крайния клиент; 

  • Консолидиране и управление на функционалности и данни базирани на съществуващи и новоизградени системи 

  Решението е базирано на следните проекти: 

  • Публичен сайт на компанията – базиран на headless CMS, даващ възможност за лесна промяна на съдържанието (например: нови оферти, събития, новини…) от маркетинговите екипи на UNEO; 

  • Eкстранет – уеб и native мобилно приложение, целящо да предостави управление и достъп на договорите, покритията и цялата информация, свързана с тях, на крайния клиент; 

  • Business API – консолидация на всички вътрешни и външни системи при клиента с възможности за трансформация и централизирани бизнес правила; 

  • OAV – менажиране на процеса на диагностика/предложение/предварителен застрахователен договор; 

  • Person Repository– унифициран мениджмънт за всички лица, свързани с UNEO – съществуващи и бъдещи клиенти, партньори, агенти и т.н. 

  В този проект TINQIN е в ролята и на интегратор. Целта е клиентът да може да инсталира нашите решения с просто натискане на бутон, което включва автоматизация, инфраструктура, мениджмънт на доставките и др. 

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Aлета Иванова: TINQIN продължава да се разраства и в момента сме над 250 души. Офисите ни в България се намират в София и във Варна. Имаме проектна организация и изграждаме всеки екип спрямо нуждите на самия проект. Само за проектите на UNEO в момента работят около 50 души, обособени в по-малки екипи – между 5 и 10 души, тъй като се придържаме към Scrum методологията.  

  Екипите на TINQIN са  мултипрофилни и покриваме целия спектър на разработка – бизнес анализатори, дизайнери, Frontend и Backend разработчици, QA специалисти, DevOps инженери, мениджъри на проекти. Екипите ни са динамични и се променят заедно с нуждите на проектите. 

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  T.К.: Използваме основно решения от Java екосистемата, но не се ограничаваме само до тях.  Основни технологии в TINQIN са Java, JS (с фокус върху Spring и React frameworks), Jenkins, Git, Docker , Kubernetes, relational and non-relational databases, MS Azure и много други. Използваме често и наложени като стандарт в индустрията open-source решения.  

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? 
  A.И.: В TINQIN имаме относително плоска йерархия, която скъсява множество процеси и улеснява вземането на решения. Работим в среда с високо доверие, което ни помага да сме по-ефикасни в работата си.  

  Обикновено екипите ни са до 10 души и включват експерти в различните области. Проектните екипи работят по Scrum и Agile методологията, като за всяко звено има мениджър на проекта и технически лидер. Решенията за техническа стратегия се вземат от архитектите и техническите лидери.  Изградили сме гъвкава структура за работа в екип и работен процес, в който хората си помагат, изразяват се свободно и се ценят. Всички работим заедно в посока усъвършенстване.  

  Как се променят проектите през годините? 
  T.К.: Еволюцията на технологиите направи възможна пълната автоматизация на процеса на разработка и доставка. Също така даде възможност за повече контрол и прозрачност по време на този процес и лимитиране на човешката грешка. 

  Тенденциите от доста години са проектите от монолити да стават малки самостоятелни градивни елементи с определена отговорност и функционалност. 

  За клиента ни UNEO например проектът еволюира от поддръжка на няколко апликации към разработка и доставка на цялостна софтуерна екосистема. 

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  A.И.: От бизнес гледна точка най-голямото предизвикателство е динамиката в индустрията, както и бързопроменящите се нужди на клиентите. Продуктите в застрахователната сфера трябва да отговарят на високи стандарти и регулации и затова е необходимо нашата работа да е стабилна и ефективна. Отговорността към клиентите и техните нужди имат водеща роля в TINQIN.  

  T.К.: Компанията се разраства със сериозни темпове и затова е предизвикателство запазването на екипната култура и приятелската атмосфера в TINQIN, която винаги много ме е привличала.  За щастие, успяваме да я поддържаме и до днес.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  A.И.: Горда съм, че оправдаваме доверието на всички наши клиенти. Един от най-големите ни успехи е, че превърнахме UNEO от клиент в доверен партньор. Паралелно с разрастването си, в TINQIN успяваме да съхраним вътрешната култура и позитивното отношение към всеки един човек. Щастлива съм, че работя в страхотен екип с невероятни колеги.  

  T.К.: Най-големите ни постижения са положителната оценката на нашите партньори и запазването на дългосрочни отношения с тях. Да събереш на едно място толкова много страхотни и приятелски настроени хора, също е сериозно постижение.  

  Какво предстои при отделните проекти? 
  А.И.: Вече съществуващите ни проекти ще продължат да се развиват и увеличават. За UNEO например ще имаме изцяло нова платформа и започваме изграждането на нужната инфраструктура. Предстои ни година, изпълнена с много предизвикателства, като сме си поставили за цел да продължаваме да увеличаваме екипа на TINQIN.  


  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 7 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева