петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5756 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  За ключовия продукт, екипите и технологиите, които използват, научете от Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product
  28 март 2022, 11:31 a+ a- a

  Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product. Снимка: Motion Software

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи Motion Software в България, научете от Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product в софтуерната компания.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Motion Software в България?
  Елиан Куртенков: Motion Software съдейства на водещи технологични компании от цял свят да се разрастват, като ги свързва с някои от най-добрите отдалечени софтуерни инженери от Централна и Източна Европа. Компанията ни се утвърди като глобален доставчик на решения в областта на финтех, здравеопазване, образование, блокчейн и иновативните технологии. Именно жаждата за иновация и предизвикателствата при управлението на отдалечена работна сила ни подтикнаха да създадем и основния SaaS продукт на компанията – WhoIsAvailable (WIA). Това е уеб платформа за подбор на кадри и дистанционно управление на специалисти, съчетаваща възможности за проследяване на кандидатури, изпълнение на административни задачи от А до Я, както и управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM).

  Към настоящия момент целият процес по подбор на персонал, онбординг на нови служители, както и всички административни процеси в Motion Software (платен отпуск, служебна техника, изплащане на заплати), се менажират дистанционно в WIA както на местно, така и на международно ниво (компанията има офиси още в Румъния, Украйна и Турция). Това спестява време и финансов ресурс, а облекченият процес по кандидатстване увеличава средния процент на завършените кандидатури (average application completion rate). Според Recruiter този процент е 10,60%, но той пада драстично, ако процесът по кандидатстване отнема повече от 5 минути.

  Бихте ли разказали накратко за WhoIsAvailable (WIA)?
  Иван Димитров: В съпоставка с конвенционалните HR подходи, WIA се явява по-рентабилно, интуитивно и спестяващо време решение, тъй като премахва нуждата от използване на множество платени, несвързани помежду си онлайн инструменти (за платен отпуск и болнични; payroll; следене на изработените часове от служителите за месец и други). Алгоритъмът на платформата намира подходящите кандидати за конкретната позиция в дадена компания, спестявайки на клиентите часове в разглеждане на автобиографии. Също така таблото за управление (dashboard) обединява всички ключови показатели за ефективност (KPI) на компанията на едно място за лесни сравнения и прецизен анализ.

  Снимка: Motion Software

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Иван Димитров: Вътрешният ни продукт се обслужва от екип от 8 души, който е съставен от full-stack програмисти, QA инженери, product owner (в мое лице) и UX/UI дизайнер. 

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Елиан Куртенков: Екипът разработва WIA, използвайки React.js, Node.js, Mongo, като сме стъпили изцяло на облачните услуги на Google за автентикация, съхранение и хостинг. Инструментът за автоматизация, на който сме се спрели, е Jenkins, а за тестване – Mocha, Chai и Jest.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
  Иван Димитров: Стремим се в Motion Software да няма екип, надвишаващ 8 души (заедно с product owner и дизайнер). Всички един екип, включително и този, който работи по вътрешния ни продукт, използват scrum методологията за разработка на софтуерни продукти. Планираме двуседмични спринтове. Тъй като WIA е наш собствен продукт, решенията се вземат изцяло вътре в компанията.

  Как се промениха продуктът през годините?
  Иван Димитров: WIA претърпя своеобразно прераждане и продуктът, който развиваме в момента е v2.0, но на практика е започнат от нулата с нова концепция, нови технологии, нов дизайн. Първата версия беше вдигната за изключително кратко време, използвайки удобен за целта CMS, но уви – много бързо достигнахме лимитациите за персонализация и новите функционалности изискваха прекалено много време и усилие. Събрахме всичките знания за това какво работи и какво – не, преправихме визията, започвайки отначало и започнахме WIA 2.0 с модерни технологии, които харесваме, и смятаме, че са бъдещето на софтуерната разработка. В момента продуктът е изключително пълен откъм функционалности, като покрива над 90% от административните и организационни процеси на фирмата. 

  Освен Motion Software още две големи български организации използват платформата WIA успешно. С екипа вярваме, че този брой ще нарасне драстично в бъдеще и на международно ниво.

  Снимка: Motion Software

  Кои са най-големите предизвикателства при този продукт?
  Елиан Куртенков: С разрастването на „Моушън софтуер“ в България и на други пазари най-голямото предизвикателство пред продукта ще бъде да надградим нивото на автоматизация, което той предлага. Нашата визия е, че WIA има потенциала да ни помогне да обслужваме далеч повече клиенти, партньори и служители в отдалечен режим, отколкото досега. 

  Второто най-голямо предизвикателство е бързо настъпващата конкуренция. В световен мащаб откакто избухна пандемията от коронавирус, компаниите бързо трябваше да се преориентират към режим на дистанционна работа, което доведе до вълна от иновации и инвестиции в тази сфера. 

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при продукта?
  Иван Димитров: Сред най-големите ни постижения е това, че през последното тримесечие през платформата са се регистрирали малко над 700 кандидати за работа от България и чужбина. Наскоро въведохме големи промени по процеса на регистрация и кандидатстване за работа с цел да го улесним и автоматизираме. Част от тези промени е и опцията за асинхронно видео интервю.

  От миналата година още две български партньорски компании успешно менажират административните си процеси в WIA. 

  Снимка: Motion Software

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  Елиан Куртенков: Като компания, която оперира изцяло дистанционно от основаването си през 2016 година, натрупахме безценен опит в това да създаваме, скалираме и поддържаме ефективни дистанционни екипи. Следващата голяма стъпка в развитието на „Моушън софтуер“ и продукта ни ще бъде да помогнем на възможно най-много компании да правят това успешно. За целта в момента изграждаме нов бранд, който ще предлага както нужната инфраструктура (WIA), която да направи работата през граници възможна и успешна, така и консултантски услуги за компании от различен размер и индустрии, които не знаят как да се позиционират като атрактивно работно място за отдалечена работа.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Motion Software Ltd. в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 24 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton