сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5513 прочитания

  ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix

  Ръководителят на екип в българската DevOps компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  26 април 2022, 11:43 a+ a- a

  Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. В момента Владимир управлява собствен екип. Основните технологии, които използва, са Ansible, Pulumi, Terraform Jenkins, Different Git CICDs, Apache/NGinX, HAproxy, Docker, K8s, AWS, Azure, ELK, Prometheus.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм строителен техникум, а в момента все още изучавам софтуерно програмиране във Висше училище по телекомуникации и пощи. Записах специалността си случайно. Беше нова и провокира интереса ми. Положително е, че в нея преподават лектори, работещи в големи компании, и има практическа насоченост. Предимството спрямо останалите университети е в актуалността на технологиите. 

  Важно е да отбележа, че основната част от знанията, които придобивам, са от курсове – имам над 20 сертификата. Повечето от тях са свързани с програмни езици, като имам завършен CCNA.

  Ако знаеш това, което знаеш днес, какво образование и специалност би избрал да учиш?
  Благодарение на опита си съм достигнал до заключението, че е най-добре да има баланс между опита и образованието. Тогава се постигат най-значими резултати. Не бих променил нищо в кариерния си път, тъй като всяка трудност и всяка частица опит води до по-голяма експертност и те предизвиква да се справяш успешно в различни сложни ситуации.

  Каква беше първата ти работа и как се чувстваше тогава?
  Първата ми работа беше свързана с техническа поддръжка в оперативния център на една испанска телевизия със седалище в България. Постепенно с развитието на телевизията и придобиването на опит  се преориентирах към друга позиция. Станах програмист и започнах да развивам приложения, които спомагат броудкастинга на канали. Създавахме доста интересни приложения, сред които такива за библиотека с магнитни касетки и за работа със сателитен стрийминг. 

  Кои са моментите в кариерата ти, за които имаш най-живи спомени и намираш за най-важни?
  Най-ключовият момент в кариерното ми развитие е свързан с прехода ми от Developer към DevOps. Преориентацията ми се случи, защото не бях доволен от стилистиката на работа и случващото се на пазара, и реших, че трябва да променя сферата  и да откривам нови професионални хоризонти.

  Как започна работа в ITGix?
  Започнах работа в ITGix, благодарение на един от основателите на компанията – Михаил Вукадинов, който ми беше преподавател по Java в университета.

  Радвам се, че съм част от този сплотен екип, в който няма конфликтни личности, всички са спокойни и обединени около основната цел да оправдаят очакванията на клиента и максимално добре да си свършат работата. Ние сме много фокусирани в работния процес и отдаваме цялото си време, внимание и страст на професията си. 

  Какви са отговорностите ти днес?
  В началото отговорностите ми бяха свързани с работа само за един клиент. В момента съм client lead и имам собствен екип, с който работим с клиенти от различни индустрии, което е изключително предизвикателно и интересно. Стараем се да сме максимално продуктивни и гъвкави. Моя отговорност е да организирам и приоритизирам задачите на хората в екипа си, така че всичко да върви по план и очакванията на клиентите ни да бъдат оправдани. 

  Какво те мотивира?
  Мотивира ме искрата в очите на колегите ми, желанието им да се обучават, фактът, че идват на работа с огромно желание. Щастлив съм, че споделяме една ценностна система, което ни помага заедно да вървим напред. Мотивират ме удовлетворените ни клиенти, начинът, по който заедно разрешаваме сложни проблеми. 

  С какво не би направил компромис?
  Няма нещо, с което не бих направил компромис. В непрестанно развиващия се свят е важно всички да бъдем адаптивни и гъвкави и понякога въпреки себе си и своите разбирания да вземаме правилните решения, които са най-благоприятни за екипа и за конкретния казус. 

  За мен „компромис“ не е лоша дума, а начин да предизвикаш себе си, да се опиташ да погледнеш от друга гледна точка. 

  Снимка: Личен архив

  Какви хора се стремиш да привличаш в екипа си и какви качества цениш в тях?
  Моето мнение е, че умения и знания се придобиват. Всеки един професионалист би казал, че за да бъдеш успешен е важно да не губиш ентусиазма си и да правиш всичко с желание.  За екипа си търся амбициозни хора, които имат желание да се обучават, да се развиват и не се обезкуражават от грешките, а напротив – извличат си поуки и ценен опит. 

  Кои са ключовите умения, които считаш, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Според мен един добър мениджър освен лидер трябва да бъде и практик. Нужно е да познава процесите в компанията в тяхната същина и да има солиден професионален опит, за да е винаги крачка пред останалите. Друго важно качество е умението да сплотяваш, да разбираш потребностите на хората в екипа си. Добрата основа се създава на базата на взаимно уважение и разбирателство. 

  Снимка: Личен архив

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и каквонаучихте от тях?
  В процеса на развитие, обучение и придобиване на опит съм се срещал с доста трудности. Ако преди години за мен е било предизвикателство да изградя сам някаква апликация, то сега трудностите имат съвсем друг характер. Към момента бих казал, че е предизвикателно да имаш екип, за който да се грижиш.  Не заради грешките, които можеш да допуснеш, а заради отговорността, която носиш към колегите си и услугата, която заедно създавате. Всяко звено на екипа има съществена роля в крайния продукт/услуга, затова е важно да работим като един организъм. Именно създаването на цялостност, завършеност и абсолютен синхрон е най-предизвикателно за мен. 

  Ако знаеш това, което знаеш днес, какво би променил?
  Не бих променил нищо. Вярвам, че всичко ни се случва с причина и всяка трудност ни прави по-добра версия на самите нас. 

  Как си представяш развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Ние сме тясно специализирана DevOps компания, която не спира да се развива и да работи с най-актуалните технологии. На пазара има търсене за такъв тип услуги. Остава проблемът с липсата на кадри – на DevOps инженери. В този ред на мисли, очаквам все повече млади хора да се ориентират към ИТ сектора, особено в период на тотална дигитализация.

  Очаквам трудът в ИТ индуструята в България да бъде все по-високо оценяван и да имаме още няколко еднорога.

  По какви проекти работи ITGix вижте ТУК

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 6 часа
  преди 8 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 8 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 9 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 14 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт