петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4544 прочитания

  От „Илиянци“ за Porsche: Тази компания ще произвежда части за електромобилите на германския гигант

  Новият проект ще създаде в България над 130 работни места през следващите 2 години - генералният директор на ETEM Gestamp Емануил Фундукис пред Economy.bg
  03 май 2022, 15:39 a+ a- a

  Емануил Фундукис,
  сн: ETEM Gestamp

  В края на февруари гръцко-испанската компания ETEM Gestamp обяви, че ще инвестира в завода си в София още 60 млн. евро. Инвестицията е за разширяване на производството на алуминиеви компоненти, свързано с нови проекти за клиенти, сред които за електрическите автомобили на Porsche. През 2023 е планирано компанията да започне серийно производство на корпуси за батерии за Porsche и Jaguar Land Rover. Това ще доведе и до откриване на нови работни места. В момента в компанията работят около 500 души, като след разширението се очаква те да достигнат около 630.


  Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова връчи „Зелена карта“ на ETEM Gestamp. Така тя стана шестата компания, която получава „Зелена карта“, предоставена от Invest Sofia с цел „бърза писта“ за индивидуално административно обслужване на инвеститори на територията на Столична община. Гръцко-испанската група има предприятие в района на промишлена зона “Илиянци”, което стартира дейност през 2019 като проект на смесените дружества Etem Bulgaria, част от гръцката Viohalco, и испанската Gestamp. В София компанията има и Център за развойна дейност, който работи заедно с клиентите по проектирането на изделията.
  Алуминиевите профили на компанията се доставят до водещи автомобилни производители и доставчици на оборудване, сред които са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.

  Как се расте в криза, какви са плановете на ETEM Gestamp за завода в София, какво и за кого ще се произвежда в новата сграда, колко нови работни места ще бъдат създадени, какви са потенциалът и предизвикателствата на аутомотив индустрията в България, ще привлече ли производството на електрически автомобили у нас нови инвеститори – тези и други въпроси коментирахме с генералния директор на компанията Емануил Фундукис.

  Емануил, наскоро обявихте планове да инвестирате 60 млн. евро за разширяване на производството в България. Това се случва в момент на криза, когато много компании се опитват да свият разходите си. Защо решихте да разширите инвестицията си точно сега? 
  През изминалата година екипът на ETEM Gestamp стартира успешно редица нови проекти за автомобилната индустрия, като включително сключихме договор с голям германски автомобилен концерн за производство на алуминиевите елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електромобили на производителя през следващите 8 години.
  Разбира се, не само този проект е причината да инвестираме и да разширим производството си в България. ETEM Gestamp е международна компания, която изнася 100% от производството си и е представена по цял свят. Стремим се също така непрекъснато да внедряваме и експериментираме с нови технологии, съобразявайки се с постоянно променящите се изисквания на клиентите.

  В какво конкретно ще инвестирате – нов завод, нови производствени линии, нови работни места?
  Планираме да разширим настоящото си производство, като инвестираме в нови технологични решения и ноу-хау за алуминиеви компоненти, предназначени изключително за електрически автомобили.
  Новият проект ще създаде в България над 130 работни места за квалифициран персонал през следващите 2 години.

  сн: ETEM Gestamp

  Какво ще произвеждате в новата сграда?
  Инвестицията ни е част от стратегията на компанията да се фокусира върху водещи тенденции като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалната цел за устойчивост и въглеродна неутралност. За разработването на иновативни алуминиеви решения за устойчива мобилност ETEM Gestamp си сътрудничи тясно с най-големите производители на автомобили. Бъдещето на автомобилите е „електрическо“ и ще насочим производствения си капацитет в компоненти за електрически автомобили.

  Кога очаквате да стартирате производството на компоненти за електромобилите?
  Серийното производство на компонентите е предвидено да стартира през 2023.

  Новата производствена линия ще обслужва изцяло проекта на Porsche или и други клиенти?
  Новата линия за екструзия ще обслужва изключително проекта на Porsche през следващите 8 години.

  Колко служители имате в момента? Ще увеличите ли екипа?
  В момента в компанията работят около 500 души. Нашите планове са да увеличим броя им с около 130 служители с различни функции (инженеринг, R&D, оператори на машини, качество, администрация и т.н.).

  Нашият пазар на труда е доста предизвикателен. Как привличате нови специалисти?
  ETEM Gestamp, с повече от 50 години опит в бизнеса с екструдиране на алуминий, е сред водещите компании в Европа, които могат да произвеждат алуминиеви профили, отговарящи на най-високите стандарти на автомобилната индустрия. Ние сме стабилна международна компания, която дава сигурност и възможности за развитие на своите служители. В динамичните времена, в които живеем, това е изключително важно за хора, които търсят не само работа, но и искат да се развиват.
  А за младежите, които сега завършват, предлагаме възможности да натрупат опит в сферите на инженеринга, дизайна, логистиката, финансите и други.

  Редица проучвания сочат, че все повече работодатели планират да ускорят автоматизацията на бизнеса си. Каква е ситуацията при Вас?
  Имаме дългосрочен план, който дава приоритет на автоматизацията, съобразена с определени критерии като здравето и безопасността на нашите служители, повтаряща се работа, която не е привлекателна за бъдещите служители и като цяло решения, които насърчават устойчивостта и конкурентоспособността на компанията.

  В София имате и R&D център. Върху какви проекти работите? Планирате ли да разширите и неговия екип?
  Нашият R&D екип се състои от висококвалифицирани професионалисти, които се справят успешно с предизвикателствата и стриктните норми на автомобилната индустрия. Профилите на ETEM Gestamp се доставят в международен план до водещи автомобилни производители и доставчици на оборудване, сред които са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. Готови сме да предоставим условия за работа на всички професионалисти, които искат да работят с водещите автомобилни брандове.

  Какви са следващите цели за бизнеса Ви в България?
  Нашата визия за следващите години е да продължим да развиваме и разширяваме глобалното си присъствие на предпочитан доставчик в автомобилната индустрия, като проектираме и произвеждаме качествени и устойчиви алуминиеви продукти с грижа за околната среда и местните общности.

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата на аутомотив индустрията в България?
  През последните години автомобилната индустрия в България се развива с бърз темп. Има потенциала да се превърне във водещ икономически сектор в страната. Същевременно обаче започва все по-силно да се усеща липсата на подготвени кадри, които да отговорят на нарастващите нужди на инвеститорите. Смятам, че трябва да търсим активно решения в тази посока заедно с държавата и учебните заведения, които подготвят следващото поколение експерти.

  Как производството на електрически автомобили у нас ще се отрази на бизнеса Ви?
  Производството на електромобили в България ще се отрази позитивно не само на нас, но и на цялата автомобилна индустрия. Много вероятно е да доведе до навлизането на нови чужди инвеститори или до разрастването на вече работещите тук. Тъй като електромобилността предизвиква някои фундаментални промени в структурата и производството на автомобилите, България има възможност да се развие в тази ниша.

  Как ще се отрази според Вас Зелената сделка на електромобилността?
  Електромобилността остава най-доброто решение за постигане на климатичните и индустриални амбиции на Европейската зелена сделка в сектора на транспорта. Тази екосистема е от решаващо значение за икономическото възстановяване на Европа след COVID-19 и ще създаде над 1 милион работни места в производството на превозни средства и влакове, внедряване на инфраструктура за зареждане като батерии до 2030. Електромобилността е най-обещаващото решение за декарбонизиране на пътническия и товарния транспорт.
  Разбира се, в момента всички следим променящата се глобална ситуация заради войната в Украйна. Ще има сериозни последствия за цялата икономика на ЕС, които на този етап е трудно да предвидим.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Етем Гестамп Алуминиум Екстружънс АД в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 18 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 23 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS