петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3524 прочитания

  Merkle: Над 90% от стажантите ни остават на работа при нас

  Тази година компанията организира по-мащабна стажантска програма, която включва и академия. Повече за нея разказват Сава Сертов и Миглена Палакарчева
  25 май 2022, 09:41 a+ a- a

  Снимки: Economy.bg

  През април глобалната компания за технологии за потребителско преживяване Merkle обяви, че стъпва в България. Технологичният гигант, с над 30-годишна история, е част от групата на dentsu с повече от 13 000 служители и офиси в над 50 страни. В Бъгария Merkle обединява екипите на Isobar Commerce и Live Area, където над 300 e-commerce специалисти ще работят за създаването на стратегии за потребителско преживяване по световни стандарти.

  Merkle стартира и своята стажантска програма в България. На всеки няколко години тя включва и обучителна част – академия. Тази година програмата е именно такава. Повече за изискванията, процеса на кандидатстване и обучение и възможностите, които дава програмата, разказват Миглена Палакарчева, QA Team Lead, и Сава Сертов, QA Architect в Merkle.

  Свързани новини

  Кога стартира стажантската програма и каква ще е нейната продължителност?
  Меги:
  Текущата стажантска програма, която провеждаме, започна на 11 април тази година като реално ще бъде от две части. Първата част е тип академия с лекции домашни и т.н. Тя е обща за всички и последният ден с такива лекции е 27 май, а след това вече стажантите ще бъдат разпределени по конкретни проекти, по които да работят, и общата продължителност на стажантската програма е 6 месеца включително и този месец и половина в началото.

  Сава: Аз искам да допълня, че стажантска програма по принцип имаме отворена почти винаги. Веднъж на две-три години решаваме да направим и академия като част от стажантската програма. Което е, както Меги каза, по-продължителни и по-детайлни обучения, преди да започне човек същинския стаж.

  Разкажете ни малко повече за стажантите, които вече са на стаж?
  Сава:
  Повечето стажанти са хора, които сменят попрището. Повечето от тях са завършили един от модерните университети, не класическите, които познаваме – Технически университет, Софийски университет, по-старите, в които има технически специалности. Става дума за по-модерните тип СофтУни и Software Academy и т.н. Но понякога хората нямат никакъв опит, даже в друго поприще. Но най-често това са хора, които са работили години, в някои случаи дори десетилетия в друга сфера и просто им се налага, да търсят по-добри възможности в ИТ сектора.

  Меги: Повечето хора, както казва Сава, са такива, сменили попрището, но имаме и такива, които идват директно от университета. В случая визирам големите университети – Софийски, Технически, и са учили нещо, свързано с компютърните технологии. Имаме и много такива стажанти. 

  На кои критерии държите най-много, когато подбирате стажантите си?
  Сава:
  Бих казал, че номер 1 критерият е потенциал. Това звучи малко абстрактно и малко клиширано, но има начини, по които се разбира. Един от тези начини в CV-то човекът си е написал, че знае някакъв език за програмиране – знае ли го наистина, или пък се оказва че основите даже не е разбрал. Понякога се случва. Това е един доста важен критерий за нас. Имаме други критерии, разбира се, дали човекът е мотивиран, като характер дали би се вписал в екипа, като също има и технически изисквания. Например програмистите се очаква да знаят основи на програмирането. Очаква се да имат желание да се занимават с уеб технологии. Понеже нашата компания се занимава основно с уеб технологии.

  Меги: И e-commerce като цяло.

  Сава: Да очаква програмистите да знаят обектно ориентираното програмиране. Просто примери давам. За QA също имаме изисквания. Очакваме да имат поне някакви базови технически познания, да знаят например от какво е съставена една уеб страница, как всяка страница се сглобява. Едно друго качество, което е важно, е self learning – човек да може да се учи сам. Не че оставяме хората да се учат сами, когато започнат при нас работа. Но няма как месеци и години наред да има някой, който да е до главата на друг човек и да му помага с всичко. И всяка нова технология, всяка нова концепция, която аз не разбирам, да очаквам, че някой трябва да ми обясни. Това в ИТ е много важно качество. Много помага, когато човек умее да се учи сам.

  От колко време имате тази програма?
  Меги:
  Стажантска програма, както Сава отбеляза в началото, имаме всяка година. Наемаме стажанти, но конкретно под тази форма тип академия, първото такова издание беше през есента на 2015 година. Аз бях част от тази първа академия и все още съм в компанията. През годините мисля, че е имало още две такива. Тази сега е четвърта подред. 

  Имат ли стажантите възможност да започнат работа за постоянно в компанията и каква част от тях обичайно стават част от екипа Ви?
  Сава:
  Всички имат възможност да започнат работа при нас, защото ние също инвестираме доста време в обучението на хората. Не ги наемаме просто да свършат някаква работа за известно време. Винаги имаме интерес тези хора после да започнат при нас и бих казал, че над 90% от тях после започват работа при нас. 

  Какъв е процесът на подбор?
  Сава:
  Кандидат-стажантите трябва да направят тест при нас. Този тест е в рамките на час. Има различни въпроси и после на база на резултатите от тези тестове подбираме само най-добрите. Тези, които са се справили добре (имат над 50% верни отговори), насрочваме интервю с тях. Ако и те се съгласят да направим интервю и то е успешно, чак тогава човекът започва стажа си при нас.

  Как подбирате кандидатите, на които да предложите да останат?
  Сава:
  Очакваме човекът да запази своята мотивация, да се е справил със задачите, които даваме. Най-често се справят, понеже ние добре подбираме хората, които наемаме за стаж.

  Меги: Също така след стажа винаги проверяваме дали човекът се чувства добре в екипа, в който е попаднал, и съответно екипът дали го е харесал, така че винаги има обратна връзка. 

  Разкажете ни за самата програма. Какви са модулите в нея? Кой от екипа ще вземе участие?
  Меги:
  Разделихме темите на няколко основни области. Едната част са по-скоро process related, свързани с методологиите, по които работим. Да кажем, Scrum, инструментите, които ползваме за проджект мениджър на тип Jira и така нататък. Друга по-основна област е бизнес домейнът. Имаше обучение на тема e-commerce, да се запознаят участници в академията повече с някои тънкости на тази сфера. Също така много време се отделя на основната платформа, с която работим, Salesforce Commerce Cloud, като това включва и по-задълбочени и по-технически трейнинги. Освен бизнес домейн и process related теми имаме и технически модул, където разделяме вече 2 стрийма – хората, които ще имат по-скоро dev насоченост. Там се покриват теми от програмирането. А за QA покриваме неща, които са релевантни само за тях. Тип как да пишем Test Case, какви инструменти използваме и т. н. Тази година ударно започнахме с тренинг за уеб технологии, който Сава води. Той беше общ за всички, за да може който няма базови познания да ги натрупа.
  Като цяло специалисти в цялата компания се включиха не само в презентирането и изнасянето на лекции, а също и организационно. Тук е мястото да им благодарим за това. Абсолютно всякакви хора – дивелъпъри, QA, бизнес анализатори, solution strategists, technical support също се включиха. 

  Сава: В момента академията е на етап обучения. До обяд лекции, като не са просто суха теория – хората да мълчат и да не се задават въпроси. Дават се и задачи. След приключването на академията всеки един от тях има ментор. Има някой, който ще работи с тях, ще ги въведе в проекта, по който ще работят и ще им помага в останалите месеци от стажантската програма.

  Колко души стажанти приехте тази година?
  Сава:
  Тази година – 19 души.

  Защо правите тези програми защото те са важни за Вашата компания?
  Сава:
  Освен тези програми ние наемаме и по-опитни специалисти. Конкретно тази стажантска програма е възможност, когато има нужда от повече нови хора, ние да вземем хора без опит и да ги обучим по нашия модел, да инвестираме достатъчно време в тях, съответно те да имат потенциал да се справят добре със задачите, да се развиват, после да се развиват и сами. Това е добре за нас като компания, но е и страхотна възможност за самите тях. Това е плюс и за сектора ни като цяло, а и за специалистите в Merke, които могат да развият своите качества като ментори, презентиращи, и изобщо една възможност да предадат опита си напред. 

  Каква е инвестицията в една стажантска програма?
  Сава:
  Инвестицията е най-вече време, понеже отнема време да се направят всичките тези интервюта, после да се реши кои точно хора ще вземем на стажантската позиция, да се приготвят тези презентации и сесиите да се изнесат. Домашни, ако се дават, да се проверяват. Буквално някои хора последните два-три месеца почти половината им време е било заделено за това.

  Изплаща ли се тази инвестиция?
  Сава:
  Разбира се. Когато накрая видим, че хората, които сме наели, наистина са правилните хора, когато се впишат в екипа, виждаме, че започват вече да работят пълноценно. Когато те също са доволни и им харесва компанията и работата, която вършим. Тогава човек усеща, че всичко това си е заслужавало. Един пример за успешен такъв кандидат е Меги. Тя също е започнала от една такава стажантска програма, една такава академия, и в момента е тиймлийд на няколко души и обучава други стажанти.

  Меги: Седем години по-късно.

  Сава: Имаме и други хора, които са започнали при нас на стаж и вече години години наред работят при нас.

  Меги: От стажантската програма през 2015-а мисля, че бяхме 15 души тогава, някои от нас са все още в Merkle – успяхме да се развием до лидерски позиции както в dev, така и в QA. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мъркъл ЕООД в Jobs.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон