събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8414 прочитания

  Една четвърт от българите с висше

  Жените са по-образовани от мъжете у нас, сочи изследване на НСИ
  26 септември 2012, 15:42 a+ a- a

  Българите стават все по-образовани. Това става ясно от проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ученето през целия живот.

  Данните сочат увеличение на броя на хората със средно и висше образование и намаляване на дела на тези с основно образование през 2011 в сравнение с 2007, когато е правено подобно изследване.

  Близо 25% от българите в активна трудоспособна възраст (25 – 64 години) са с висше образование, разкрива изследването. Повече от половината от нашенците имат средно образование, а над 20 на сто са с основно и по-ниско образование.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Оказва се също, че дамите в България са по-образовани. Жените, завършили висше образование у нас, са почти 30%. За сравнение висшистите в страната са 19.5%.

  Според изследването степента на завършено образование оказва влияние върху статуса в заетостта. Колкото по-високо образование имат лицата, толкова по-голяма е вероятността да се предпазят от безработица.

  Резултатите от изследването показват, че достигнатата образователна степен на родителите е важен фактор за бъдещото развитие на младите хора. Всеки трети висшист произхожда от семейство, в което поне единият родител е с висше образование, сочат данните.

  Изследването показва също, че близо 40% от българите на възраст 25 - 64 години ползват активно или пасивно поне един чужд език. Най-много се ползва английският (23.4%), следван от руския (18.3%), немския (5.6%) и френския език (3.5%).

  Ползването на английски език е над два пъти по-разпространено сред младите хора на възраст 25 - 34 години. Руският език пък е по-разпространен сред лицата на възраст 35 – 49 години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.