неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  651 прочитания

  Федералният резерв увеличи лихвите с 0,75%

  Това е най-голямото увеличение от 1994 г. насам
  16 юни 2022, 08:24 a+ a- a

  Снимка: Federal Reserve

  Федералният резерв (Фед) одобри най-голямото увеличение на лихвените проценти за повече от четвърт век, за да спре скока на инфлацията, за която служителите на централната банка на САЩ признават, че може да ерозира общественото доверие в тяхната власт и да се движи от събития, които все повече са извън техния контрол, отбелязва „Ройтерс“.

  Широкоочакваният ход повиши целевия лихвен процент по федералните фондове с три четвърти процентен пункт до диапазон между 1,5% и 1,75%, което все още е сравнително ниско по исторически стандарти.

  Но агресивния подход на Фед за контролиране на инфлацията вече предизвика широко затягане на кредитните условия, което се усеща на жилищните и фондовите пазари в САЩ и вероятно ще забави търсенето в цялата икономика, каквото е и намерението на Фед. 

  Длъжностните лица също така предвиждат стабилно увеличение на лихвите през останалата част от тази година, може би включително допълнителни увеличения със 75 базисни точки, с лихва по федералните фондове от 3,4% в края на годината. Това би било най-високото ниво от януари 2008 г. и достатъчно, показват прогнозите на Фед, за да забави значително икономиката през следващите месеци и да доведе до нарастване на безработицата.

  „Не се стремим да оставим хората без работа“, каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след края на последната двудневна среща на Фед, добавяйки, че централната банка „не се опитва да предизвика рецесия“.

  И все пак забележките на шефа на Фед бяха сред най-отрезвяващите му досега за предизвикателството, пред което са изправени той и колегите му политици при понижаване на инфлацията от сегашния ѝ 40-годишен връх до ниво, по-близо до целта от 2%, без рязко забавяне на икономическия растеж или рязко нарастване на безработицата.

  „Нашата цел е да намалим инфлацията до 2%, докато пазарът на труда остава силен... Това, което става по-ясно е, че много фактори, които не контролираме, ще играят много важна роля при вземането на решение дали това е възможно или не... Има път, по който да достигнем тази цел... Не става по-лесно. Става все по-предизвикателно“, каза той пред репортери, отбелязвайки, че повишенията на лихвите, обявени миналия месец и през март досега не само не са забавили инфлацията, но са ѝ позволили да продължи да се ускорява до ниво, което според последните данни е започнало да влияе на обществените нагласи по начин, който може да направи работата на Фед още по-трудна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023